KAI FA-50 kommer att finnas tillgänglig i en ensitsversion av Sydkorea

T-2005 träningsflygplanet, som togs i bruk 50, ursprunget till KAi FA-50 lätta stridsflygplan, är det första stridsflygplanet utrustat med en överljudsturbojet designad av sydkoreanska KAI, i samarbete med Indonesien som tog 20 % av dess utvecklingskostnader.

T-50, det första tränarflygplanet utrustat med trippel-redundanta fly-by-wire-kontroller, hög prestanda och modern flygelektronik, fann snabbt framgång för avancerad stridspilotutbildning. Efter beställningar från Sydkorea (60 flygplan) och Indonesien (16 enheter) beställdes den av Royal Thai Air Force för 14 träningsflygplan.

Utrustad med hög prestanda, tack vare sin GE F404-reaktor, identisk med den som driver F/A-18 Hornet och JAS-39 Gripen C/D, har T-50 sedan dess utvecklats till ett vapenflygplan. Först i TA-50 lättattackversionen, beställd i 22 enheter av de sydkoreanska flygvapnen, sedan i FA-50-versionen, ett tvåsitsigt mångsidigt lätt stridsflygplan, beställt av Irak (24 enheter), Filippinerna (12) och, på senare tid, av Polen, för 12 Block 10s och 36 Block 20s, och Malaysia, med 18 FA-50 Block 20s.

Från T-50 tränare till FA-50 lätta fighter

Liksom andra lätta jaktplan, som den amerikanska F-5 Freedom Fighter, som den ersätter i Filippinerna, är FA-50 ett mångsidigt flygplan, utrustat med högpresterande flygelektronik med en EL/M-2032 doppler-radar TA-50 och FA-50 Block 10, eller Raytheon PhantomStrike AESA för Block 20-versionen.

T-50 prototyp
De två TX-prototyperna av T-50 på tät patrull

I den senaste versionen kan Golden Eagle bära ett brett utbud av avancerad ammunition under sina 7 hårdpunkter, inklusive AMSRAAM, Iris-T, Sidewinder och AMRAAM luft-till-luft-missiler, många luft-till-mark-ammunition inklusive den guidade bomben JDAM glide, JSM anti-ship missil och olika luft-till-mark missiler, inklusive brittiska SPEAR 3 och Brimstone, och den nu berömda tyska KEPD 350K-2 Taurus. Intressant nog har enheten en roterande 20 mm tri-tube intern kanon, matad med 205 skott.

Det kompakta flygplanet, endast 13,1 meter långt och 9,45 m vingspann, har en tomvikt på 6,5 ton, och en maximal startvikt på 10,7 ton, inklusive 2 600 kg bränsle. Den bibehåller då utmärkt prestanda, med sin F404 turbojet som utvecklar 6 ton torr dragkraft och 8,5 ton med efterförbränning.

Faktum är att FA-50 Block 20, i sin nuvarande version som förblir tvåsitsiga, uppvisar en maxhastighet på Mach 1,5, ett tak nära 15 000 meter och en räckvidd på 1 800 km, vilket gör att den har en räckvidd på cirka 600 km, nära den för en F-16, som dock bär dubbelt så många externa laster.

KAI FA-50 kommer att finnas tillgänglig i en ensitsversion av Sydkorea

Om prestanda för KAI FA-50 är mer än respektabel, är det vettigt jämfört med priset på enheten. Faktum är att FA-50 Block 20 kostar runt 45 miljoner dollar av KAI, eller 35 % billigare än en svensk JAS 39 Gripen D, och 50 % billigare än en F-16.

KAi FA-50 Sydkorea
TA-50 är en attack- och näraluftssupportversion av FA-50

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsnyheter | Tränings- och attackflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna