MBDA förbereder Aster 15 EC, dubbelt så effektiv som Aster 15

Aster-missilfamiljen kommer snart att expandera, med ankomsten av Aster 15 EC. Dessa luftvärnsmissiler började användas 2001 och utgjorde en verklig kulturell revolution inom luftförsvaret. För första gången kunde västerlänningar i själva verket lita på ett icke-amerikanskt (eller sovjetiskt) system för att säkerställa medel- och långdistansluftförsvar av sina platser eller sina fartyg.

Aster-området bestod av två missiler. Aster 30, utrustad med en långdistansförstärkare, tillät missilen att nå en räckvidd större än 120 km och en höjd av 20 km.

Aster 15 var mer kompakt, 4,2 meter jämfört med 4,9 m, och lättare, 310 kg jämfört med 450. Även om den behöll Aster-familjens extrema manövrerbarhet, och en aktiv radarsökare med mycket hög effektivitet, gavs den bara för att ha en räckvidd som är större än 30 km, men 45 km nämns dock ofta av fackpressen.

Då uppnådde andra medeldistansmissiler bara en lägre räckvidd, 42 km för ryska 9M37 Buk, 40 km för amerikanska ESSM och 30 km för norska NASAMS.

Sedan dess har dessa system utvecklats avsevärt och alla når 50 km räckvidd, inklusive ESSM, NASAMS och tyska Iris-t SLM, ibland mer, 70 km för 9M37-missilen från Buk-M3. Det var därför nödvändigt för Aster 15 att utvecklas, som Aster 30 gjorde med Block 0, Block 1 och Block 1NT. Detta är precis vad MBDA nu är tillägnad.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Luftvärnsförsvar | Försvarsnyheter | Gratis föremål

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.

Det utmärkta beteendet hos familjen Aster inför Houthi-drönare och missiler

Även om den togs i bruk 2001, hade Aster-missilen aldrig haft stridserfarenhet, förrän insatserna i Röda havet som började i slutet av 2023 mot Houthi-drönare och anti-fartygsmissiler, och i Ukraina mot missiler och drönare.

ASter fregatten Alsace
Den franska flottans fregatter i Languedoc och Alsace avfyrade mer än 22 Aster 15 och 30 missiler i Röda havet.

Den europeiska missilen hade fram till dess visat anmärkningsvärda egenskaper, men under provskjutningar och övningar, inklusive internationella, särskilt när det gäller de marina versionerna ombord på fregatter och jagare från de franska, italienska och till och med brittiska flottorna.

Men eftersom Aster inte kunde förlita sig på etiketten "Combat Proven", eller på den europeiska missiltillverkarens företräde inom området för långdistansflygvärnsmissiler, hade Aster stora svårigheter att etablera sig i internationella tävlingar, särskilt mot American Patriot, SM-2 och ESSM.

Som sådan markerar den intensiva användningen av Aster-fregatter från Royal Navy, National Navy och Marina Militare, mot Houthi-drönare och kryssningsmissiler, med en utmärkt framgångsfrekvens, en radikal förändring i bilden av missilen på den internationella scenen .

Detta gäller särskilt eftersom den franska fregatten Alsace har blivit den det första europeiska fartyget som lyckades fånga upp inte en utan tre ballistiska missiler anti-skepp, som driver Aster till samma nivå som American Patriot PAC och SM-6.

Aster 15 EC-missilen kommer att ta över från Aster 15 år 2030

För att svara på utvecklingen av hotet och konkurrensen har MBDA därför åtagit sig att under 2023 utveckla en ny version av Aster 15. Denna missil, som heter Aster 15 EC, måste tas i bruk 2030, initialt ombord på det franska hangarfartyget Charles de Gaulles 4 SYLVER 43-system, i samband med den 3:e och sista större tekniska avstängningen av fartyget, innan den sätts in på franska fregatter. .

Aster 15 EC kommer att ha en räckvidd på mer än 60 km
Aster 15 EC kommer att ha en räckvidd som är större än 60 km, enligt MBDA, vilket avsevärt överträffar ESSM, NASAMS och IRIS-T SLM.

Uppgifterna om den nya missilens prestanda är för tillfället fragmentariska. Enligt MBDA kommer den att ha en räckvidd dubbelt så lång som den för Aster 15, bortom 60 km, vilket sätter tillbaka missilen i det övre intervallet för medeldistansmissiler. Missilens övriga kapacitet, särskilt dess sökare, kommer också att utvecklas för att svara på föränderliga hot och deras försvarskapacitet.

Vi kan också tro att om Aster 15 ser sin räckvidd ökad, kan detta också vara fallet, genom transitivitet, av Aster 30, precis som utvecklingen som kommer att göras för den som söker den ena, kommer att vara den andras.

Å andra sidan, om räckvidden för Aster 15 EC fördubblas jämfört med Aster 15, kan vi anta att detta också kommer att vara fallet för dess tak, som lätt bör nå, i det här fallet, de 18 km, vilket potentiellt tillåter missilen som ska användas mot mål på hög höjd, kanske till och med mot ballistiska missiler i slutfasen, vilket återigen drar nytta av erfarenheterna från Aster 30 i detta område.

MBDA förväntar sig ett förnyat intresse för Aster efter föreställningar i Röda havet

Oavsett om det är för att möta behoven i Ukraina, de franska arméernas maktökning och upprättandet av operativa reserver, och för att tillfredsställa exportefterfrågan, uppmanas MBDA idag att avsevärt öka produktionen av sina missiler, i synnerhet Aster, Mistral 3 och antitank Akeron.

MBDA fabrik
MBDA har åtagit sig att snabbt öka produktionen av Aster-missiler.

För några dagar sedan hotade den franske försvarsministern, Sébastien Lecornu, till och med rekvisition, så att den franska missiltillverkaren, och särskilt dess underleverantörsnätverk, ökade produktionstakten för Aster-missilen och volymen av produktionslager, för att garantera varaktig och oavbruten industriell verksamhet.

Denna ökning av produktionstakten är desto mer avgörande eftersom de franska myndigheterna, liksom missiltillverkaren, förväntar sig ett förnyat intresse för detta vapensystem, inför den ökade globala efterfrågan och riskerna kring den amerikanska produktionen, samt de prestationer som visas i Röda havet och i Ukraina, bland annat mot det ballistiska hotet.

Denna aspekt har inte undgått Raytheon och Lockheed Martin, som producerar Patriot, men även ESSM och SM-2 och SM-6. Industrimännen har faktiskt publicerat två artiklar i snabb följd på sajten DefenseNews.com, där de hyllar Patriot, den första rörande dess prestationerInklusive mot den ryska Kinzhal, den andra för presentera amerikansk industriproduktionskapacitet kring detta system.

En europeisk marknad blockerad av det tyska europeiska Sky Shield-initiativet

De två amerikanska jättarna vet faktiskt att Aster-systemen, vare sig land SAMP/T Mamba, eller marin PAAMS, fram till dess har lidit av ett bildunderskott jämfört med konkurrerande amerikanska system, effektivt fungerat av tillverkare och opinionsförmedlare i USA, inklusive i Europa.

SAMP/T Mamba hade ändå mycket attraktiva kostnader och luftvärns- och antiballistiska kapaciteter jämförbara, ibland överlägsna, de hos Patriot, inklusive en radar som erbjuder 360° täckning, jämfört med 120° för Patriot fram till den kommande ankomsten av AN/MPQ-65 radarn. Systemet har dock aldrig hittat någon köpare, utanför Frankrike och Italien, åtminstone förrän nu.

IRIS-T SLM
För Berlin utgör ESSI en mycket effektiv språngbräda för att marknadsföra Iris-t SLM till europeiska kunder.

Under flera månader har systemet som levererats till Ukraina av Rom och Paris, och Aster 15 och 30 av europeiska fregatter och jagare, i stort sett visat sin stora effektivitet mot ett stort antal olika mål, allt från drönare till ballistiska missilangrepp , inklusive kryssningsmissiler mot fartyg eller överljud.

MBDA, liksom Eurosam, det samriskföretag som bildats av MBDA, Thales och Leonardo, som bygger Aster och Mamba, är nu i en stark position för att försöka införa systemet, även i Europa.

För att uppnå detta kommer det dock att vara nödvändigt att erhålla från Berlin att SAMP/T går med i European Sky Shield Initiative-programmet, som lanserades av Olaf Scholz 2022, och som redan samlar 20 länder, och som snart bör omfatta 22 med ankomsten av Grekland och Turkiet.

På detta område kommer ankomsten av Aster 15 EC inte att förenkla uppgiften för franska och italienska förhandlare. Faktum är att med en räckvidd utökad till mer än 60 km överträffar missilen klart den tyska IRIS-T SLM, som bara når 40 km, vilket just borde bli pelaren i ESSI, medan Aster 30 har visat sin antiballistiska effektivitet , och Aster Block 1NT anländer för att överträffa Patriot PAC-3 i detta område.

Det kan mycket väl vara, under dessa förhållanden, att den fransk-italienska Mamba, när den väl godkänts inom ESSI, snabbt kommer att etablera sig som en europeisk standard, till stor bestörtning för Berlin och USA, för vilka han-initiativet utgjorde en mycket effektiv språngbräda för att ta kontroll över det europeiska luftvärnsförsvaret.

Vi kan mycket väl föreställa oss, under dessa förhållanden, bristen på entusiasm hos tyskarna och det amerikanska lobbyarbetet för att förhindra ankomsten av Frankrike och Italien, och särskilt av SAMP/T Mamba och Aster, inom ESSI-programmet.

Artikel från 11 april i full version till 19 maj

För vidare

6 Kommentarer

  1. "Det kan mycket väl vara, under dessa förhållanden, att den fransk-italienska (och inte fransk-tyska) Mamba, när den väl godkänts inom ESSI, snabbt kommer att etablera sig som en europeisk standard, till Berlins och USA:s stora bestörtning , för vilka initiativet utgjorde en mycket effektiv språngbräda för att ta kontroll över det europeiska luftvärnsförsvaret. »

  2. Men är det på gång för Frankrike att integrera det tyska initiativet? Eftersom hon inte var sugen i början, men med tanke på de argument som citerades, finns det uppenbarligen ett stort intresse för att vända det tyska initiativet mot henne.

    • Jag vet att diskussioner pågår. Men detta kommer inte att bli enkelt, för för att Frankrike (och Italien) ska gå med i ESSI är det uppenbart att Berlin måste gå med på att integrera SAMP/T, såväl som MICA VL NG. Och som sagt i artikeln kommer detta inte att fungera, men inte alls, i Berlins eller Washingtons intresse. Enligt min åsikt måste vi vänta tills Scholz lämnar för att detta ska bli verklighet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna