söndag 16 juni 2024

London prioriterar Royal Navy för att förbli Europas ledande flotta 2030 och därefter

I slutet av april 2024 meddelade Rishi Sunak, den brittiske premiärministern, att landets försvarsinvesteringar kommer att höjas till 2030 % av BNP år 2,5, i en global ansträngning som syftar till att svara på utvecklingen av internationella spänningar.

Sedan dess har tillkännagivanden mångdubblats över kanalen angående omorganisationen av brittisk militärprogram, med till exempel återkomsten av hypotesen om en flotta på 138 F-35 så småningom inom Royal Air Force.

Det är dock Royal Navy som är föremål för Londons största uppmärksamhet, med det uppenbara målet att göra den brittiska flottan till den mäktigaste europeiska flottan, såväl som en viktig aktör på den internationella scenen, inklusive i Stilla havet.

Publicité

Royal Navy, den brittiska verkställande maktens prioritet, mot bakgrund av AUKUS-alliansen

Under de senaste månaderna har således flera nyckelprogram lanserats, eller tillkännagivits, för omvandlingen av Royal Navy, oavsett om det är förnyelsen av logistikflottan med FSS-programmet eller förnyelsen av anfallsflottans amfibieprogram med MRSS-programmet .

De ansträngningar som London gjort på detta område står i kontrast till de som kommer att göras för moderniseringen av den brittiska armén, mer än någonsin, de brittiska arméernas dåliga relation, medan Royal Air Force redan hade genomfört flera struktureringsprogram, som t.ex. förvärv av E-7 Wedgetail, P-8A Poseidon, eller senaste beställningen av 14 nya CH-47 ER Chinooks.

P-8A Royal Air Force
Royal Air Force P-8A

Dessa ansträngningar bleknar dock i jämförelse med de 18 nya fregatter, sex jagare, sex stora attackfartyg, tre stora logistikfartyg, samt de sju kärnvapenattackubåtarna och fyra kärnkraftsdrivna ballistiska missilubåtar, som är eller snart kommer att bli , beställd av Royal Navy från brittiska varv.

Publicité

Sålunda, efter att under de senaste 10 åren endast ha antagit 2 SSN:er av smart klass, 5 flodklass OPV och dess två hangarfartyg av Queen Elizabeth-klassen, förbereder man sig på att senast 2034 ta emot tretton typ 026 och typ 031 fregatter, de två sista SSN:erna av skicklig klass, tre nya logistikfartyg, en del av de sex nya amfibiska anfalls-LPD:erna från MRSS-programmet såväl som den första av Dreadnought-klassens SSBN.

Och det kommer inte att sluta i det ögonblicket, eftersom det under de kommande 10 åren kommer att ta emot de tre sista SSBN:erna i Dreadnought-klassen, 3 nya Type 5-fregatter, de återstående MRSS:erna, samt två till tre av de första SSN:erna i SSN-AUKUS klass, och de första Type 32 jagarna, som kommer att ersätta de äldsta Type 83:orna.

Förutom utbyggnaden av själva flottan kommer Royal Navy också att få nya avancerade system under de kommande åren, allt från DragonFire anti-drone-laser, till de olika drönarna som är avsedda att gå ombord på dess två hangarfartyg, genom att passera genom nya missiler, inklusive kryssning och hypersonisk.

Royal Navy flotta under snabb återuppbyggnad och expansion

Faktum är att de senaste tillkännagivandena från London skisserar en aldrig tidigare skådad moderniseringsansträngning, sedan slutet av det kalla kriget, för att göra, eller snarare omskapa, Royal Navy, den mäktigaste sjöstyrkan i Europa, och Storbritannien, en sjömakt som kommer i praktiken bara att ge efter för USA och Kina när det gäller ytflotta och kraftprojektion.

De två hangarfartygen av Queen Elizabeth-klass som pivoter för brittisk sjömakt

De två brittiska hangarfartygen, HMS Queen Elizabeth, som togs i drift 2017, och HMS Prince of Walles, 2019, kommer givetvis att vara de centrala pivoterna för denna förnyade sjömakt.

hangarfartyget HMS Queen Elizabeth
Hangarfartyget HMS Queen Elizabeth

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Naval Forces | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Senaste artiklarna