F-22, Ticonderoga, F-15EX...: varför är kongressen och de amerikanska arméerna motståndare till framtida förvärv och tidiga tillbakadraganden?

Varje år är passagen genom kongressen av finansieringsprojekt för de amerikanska arméerna anledningen till en hård kamp mellan senatorer och representanter, å ena sidan, och de civila och militära tjänstemännen i Pentagon, å den andra.

Under de senaste åren har dock denna ståndpunkt, som oftast fokuserade på frågor om investeringsbalans och skydd av lokala investeringar, förvandlats till en fundamental konfrontation, med omvända fronter. I själva verket är det parlamentarikerna som motsätter sig indragningar eller minskningar av inköp, på begäran av militären.

De amerikanska arméernas krav motsätts därför, särskilt när det gäller tillbakadragandet av viss utrustning, och minskningen av andras anskaffningsformat, och den analys som gjorts av parlamentariker beträffande konsekvenserna av dessa formatminskningar på amerikanska militära svarsförmåga.

Återigen i år har denna opposition intensifierats, till den grad att vi kan ifrågasätta dess grunder, men också möjligheten att ta sig ur det i framtiden, och sättet att uppnå detta, i förekommande fall?

Kongressen blockerar F-22-pensioneringen och utökar U.S. Air Forces F-15EX-förvärv.

Finansnotan för det amerikanska flygvapnet för 2025 föreskrev tillbakadragandet av 250 flygplan, inklusive 56 A-10 Thunderbolt II, 65 F-15C och Ds, 11 F-16, samt 20 F-22 och 26 F-15E , bara för att prata om stridsflottan. Om företrädarna gav sig på behovet av att göra sig av med A-10:orna, ansågs alltför sårbara, samt F-15 och F-16 vid slutet av sin potential, avslog de däremot begäran ang. F-22 och F-15E.

Kongressens försvarskommitté i representanthuset
Försvarskommittén i representanthuset i den amerikanska kongressen.

Raptors, som tillhör flottan av 32 Block 10s som för närvarande är i tjänst, bedöms av det amerikanska flygvapnet vara otillräckligt redo, tekniskt sett, för operativ användning, inte utan att behöva investera betydande uppdateringsmedel. Medan NGAD, som måste ersätta F-22:orna från 2030, hotar framstår sådana investeringar därför som överflödiga.

Parlamentarikernas läsning av samma situation är dock väldigt olika. Om de inser att F-22 Block 10s är mindre effektiva än Block 20s, de tror att flygplanet förblir överlägset alla andra moderna stridsflygplan, som skulle kunna stå honom emot under de kommande åren.

Även om en stor konflikt eller kris kan utbryta under de kommande åren, med kort varsel, på olika teatrar, anser de därför att det är olämpligt att beröva sig själva dessa enheter, för att uppnå minimala budgetbesparingar, genom att beröva sig själva en betydande responspotential.

Detsamma gäller de 26 F-15E vars tillbakadragande begärdes av det amerikanska flygvapnet, under förevändning att dessa flygplan inte längre har tillräcklig motorpotential för att vänta på att ersättas med F-35. Även här, för parlamentariker, skulle det innebära att beröva sig själva en omedelbar operativ potential som kan visa sig vara mycket användbar under de kommande åren, för att frigöra minimikrediter.

f-15 US Air Force
US Air Force F-15.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarsnyheter | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna