Caesar gun är en mardröm, säger ryska skyttar

Vad man än kan säga har västerländska arméer inte upplevt, sedan Koreakriget, verkliga högintensiva, långvariga engagemang. Som sådant var Gulfkriget 1991, ofta framlagt för att rättfärdiga skiljedomar som gjorts av väst när det gäller arméer, utrustning och doktriner, för kort och för specifik för att dra verkliga slutsatser av det.

I detta sammanhang är kriget i Ukraina, sedan februari 2022, en möjlighet för samma västerländska arméer att konfrontera sin utrustning, såväl som, på ett visst sätt, sina doktriner med verkligheten. Detta var ett tillfälle att återkomma till vissa säkerheter, särskilt angående den förmodade relativa effektiviteten hos västerländsk utrustning jämfört med mer rustik rysk utrustning.

Detta krig visade också artilleriets avgörande roll i denna typ av konflikt. På detta område har de nya europeiska systemen, utrustade med ett 52 kaliberrör och mer avancerade siktsystem, visat sin stora effektivitet, jämfört med rysk utrustning, men också mindre effektiv amerikansk eller brittisk utrustning.

Caesarkanonen lastbil monterad, av fransk design, lyser särskilt i denna konflikt. En tid som anses vara för lätt och otillräckligt skyddad, jämfört med den svenska bågskytten, eller mindre rörlig i svår terräng än den tyska Pzh2000, den senare har vid flera tillfällen visat all effektivitet i sitt koncept.

Men om ukrainarna ibland har skickat motsägelsefulla meddelanden om detta system, visar en nyligen genomförd onlineintervju på Telegram med ryska skyttar att det idag är det mest fruktade systemet och det som skadade dem mest.

Ibland motsägelsefulla meddelanden om Caesarkanonen som kommer från Ukraina

Idag har de ukrainska arméerna ett femtiotal Caesars, inklusive 19 i 8×8-versionen från Danmark och 32 i 6×6-versionen av Frankrike. Dessa ska under 2024 få 78 nya Caesar 6×6, finansierade gemensamt av Paris, Köpenhamn och Kiev.

Cannon M-777 Ukraina
Ukrainska styrkor förlorade mer än hälften av de M777-vapen som levererades av USA, jämfört med mindre än 15 % av deras Caesar-vapen.

Men meddelanden om Caesars stridseffektivitet från ukrainska arméer har emellanåt varit motsägelsefulla. För några månader sedan, förklarade en ukrainsk artillerist för franska journalister, att den amerikanska bogserade pistolen M777 var effektivare, eftersom den lättare kunde döljas, och på så sätt motstå drönareattacker, och för att den var för komplex att använda och underhålla.

Fakta visar dock inte att han hade rätt, särskilt när man jämförde förlusterna mellan de två systemen. Och dessa förklaringar hade också fått det ukrainska försvarsministeriet att publicera ett uttalande för att motsäga överste Yan Iatsychen, befälhavare för den 56:e motoriserade infanteribrigaden, och uttrycker sin fulla tillfredsställelse med CAESAR.

För några dagar sedan, Alexander Zavitnevych, ordförande för kommittén för nationell säkerhet, försvar och underrättelser i det ukrainska parlamentet, Rada, hade prisat Caesar, särskilt i händerna på artilleristerna från den 55:e artilleribrigaden, då ansvariga för att skydda Zaporozhye-teatern.

Han klargjorde dock att de stötte på svårigheter gällande underhåll i operativt skick (MCO), en svårighet som KNDS-France och de ukrainska myndigheterna arbetar aktivt med. Samtidigt antydde han att den franska kanonens rörlighet undergrävdes under perioder av kraftigt regn, på våren och hösten.

Ett ryskt artilleri vittnesbörd om utvecklingen av ukrainskt artilleri

Angående dessa ämnen ger intervjun med ryska artillerister, utförd av andra milbloggare, en kompletterande och mycket upplysande vision om uppfattningen om effektiviteten hos ukrainskt artilleri, men också den franska Caesars.

01ukraine weapon 01 lqgz videoSixteenByNine3000 v2 Artillery | Försvarsnyheter | Gratis föremål
Mycket effektiv, den tyska Pzh2000 är också mycket dyrare än en Caesar, vilket gör det omöjligt att uppnå en effektiv kritisk massa på insatslinjen.

Första delen av intervjun handlar om utvecklingen av den doktrin som användes av både ukrainskt och ryskt artilleri i början av konflikten, och dess utveckling över tiden. Således verkar det, som man kan förvänta sig, att båda tillämpade sovjetiska doktriner i början av konflikten och koncentrerade kraftfulla artilleristyrkor som ledde massiv och mycket ihållande eld vid varje användning.

Vi förstår i detta avseende att en ukrainsk officer hade svårt att anta doktrinen om anställning av Caesar, utformad för att vara mycket mobil och användas i små enheter, eller till och med individuellt, och kunde gynna M777, mycket mer konsekvent, i andan, med användning av artilleri som ärvts från den sovjetiska doktrinen. " Flera hundra skott kunde avlossas mot samma mål, för att göra ett eller två skott.", specificerar det ryska artilleriet i detta ämne.

Med tiden ledde motbatterield, å ena sidan, och drönaranfall och brist på ammunition, å andra sidan, ukrainarna att utvecklas mot mycket mer kompakta, mer rörliga enheter, som avfyrade mycket mindre granater per attack, i ett förhållande " ett till hundra", enligt ryskt vittnesmål, med all den subjektivitet som detta innebär.

Caesar är en mardröm för ryska skyttar

Den andra delen av intervjun fokuserar på de förmågor som ryska skyttar fruktade mest. Och observationen är tydlig, detta är den franske Caesar. Detta utvecklas inte, enligt honom, " i samma århundrade som utrustningen i tjänst inom de ryska arméerna".

Kanon Caesar Advivka
De ukrainska Caesarerna skulle huvudsakligen användas för kontrabatteri, med stor effektivitet, enligt ryska skyttar.

« Räckvidden för dessa system når 40 km med konventionella granater, vilket vida överträffar de sovjetiska systemen vi har, som toppar på 32 km med summerade räckviddsskal.". " Konfigurationen på hjul av dessa залупы » (Jag överlåter valet av översättning till dig ;-)) « gör det möjligt för dem att snabbt lämna en position, även när de är utplacerades ”.

« Det tar bara 60 sekunder att distribuera och 40 sekunder att fly. Siktsystemet är automatiskt, vilket ger den enastående precision", han lägger till.

Faktum är att de ryska arméerna har gjort förstörelsen av Caesars till en verklig prioritet, utan att tveka att använda Lancet-drönare och till och med kortdistansraketer och ballistiska missiler (OTRK), för att uppnå detta.

Han tillade att Caesar idag är ett sällsynt system, som används sparsamt av de ukrainska arméerna, för eld mot batteri, med stor effektivitet. " Dessa franska haubitsar tog ett stort antal liv av ryska skyttar”, Avslutar han.

Caesar-konceptet, som kombinerar effektivitet och massa, är väsentligt i hög intensitet

Uppenbarligen skapar inte ett vittnesbörd en situation. Det är därför lämpligt att vara försiktig med att övertolka konsekvenserna av denna intervju, särskilt eftersom den av förklarliga skäl är medvetet oklar i många aspekter.

Cannon Caesar Mali
Med en stridsmassa på 17 ton är Caesar mycket lätt och kan enkelt sättas in på operationsplatser, inklusive med flyg.

Det tenderar dock att ackreditera konceptet som omgav designen av själva Caesar, på 90-talet. Som en påminnelse var det initialt inte tänkt att ersätta artilleri under spårade kasematter, som AuF1 GCT, på AMX-30 chassi. Caesar syftade till att ersätta TR-F1 bogserade pistoler, som var mer ekonomiska, mer rörliga och mer lättplacerade.

Den var dock inte designad, som ibland hävdats tidigare, för användning i en teater med lägre intensitet. Det syftade i själva verket till att med rörlighet, precision och räckvidd ersätta överlevnadsförmågan kopplad till pansar, när det gäller självgående vapen, samtidigt som identisk operativ effektivitet bibehölls, inklusive vid hög intensitet.

Faktum är att armén idag kommer att byta ut allt sitt tunga artilleri till Caesar Mk2, inklusive att byta ut sina senaste AuF1:or med detta system. Och flera arméer, inklusive i Europa, har gjort ett liknande val. Utöver dess tekniska och operativa egenskaper erbjuder Caesar en viktig fördel, särskilt betydande i Ukraina: den är ekonomisk och relativt "lätt" att tillverka.

För priset av en svensk Archer 2 är det alltså möjligt att förvärva 2,5 till 3 Caesars, medan för en RCH155, eller en PZH2000, 3,5 till 4 Caesars ta linjen. Visst, Caesar Mk2 kommer inte att ha automatiseringen av Archer 2, och inte heller förmågan att skjuta i farten av RCH155, men med samma investering gör det möjligt att uppnå en effektiv kritisk massa på slagfältet, som dessa andra system kämpar för att uppnå.

RCH155 KMW
RCH155 från KNDS-Deutschland behålls av Bundeswehr och är inte en konkurrent till Caesar. Det är faktiskt nästan 4 gånger dyrare.

Fördelen är desto känsligare, i Ukraina, att de proportionella dokumenterade förlusterna för Caesar är inte större än för Archer eller Pzh2000, även om den används intensivt av ukrainska styrkor och, uppenbarligen, är direkt måltavla av ryska styrkor.

Vi förstår, under dessa förhållanden, att Caesar tenderar att bli det centrala nya generationens artillerisystem för de ukrainska arméerna, och är definitivt den enda som kan visa sådana prestationer, samtidigt som den produceras med 72 enheter per år 2024, 144 enheter 2025 , enligt tillverkaren.

KNDS-France räknar med att nya beställningar kommer för Caesar och konkurrenternas ankomst

Vi förstår också att KNDS-France, tidigare Nexter, är övertygad om den kommersiella framtiden för sitt system, och anledningen till att fransmännen tillkännagav en ökning av månatlig produktion för att nå 12 enheter per månad, år 2025. Som en påminnelse var det bara tre vapen per månad 2022, ännu mindre tidigare.

Utöver de ukrainska och franska orderna, belgiska, tjeckiska eller till och med estniska, demonstrationen av giltigheten av Caesar-konceptet, mer än av dess förmåga, som redan var kända, har potential att generera, under de kommande månaderna och åren, nya order, vilket sätter KNDS-Frankrike i centrum för västerländskt artilleri.

KNDS-Frankrike Caesar
KNDS-France räknar med nya exportorder under de kommande åren för Caesar, vilket ökar den årliga produktionen från 6 till 12 system per månad.

Faktum kvarstår att denna framgång också kommer att väcka aptiten hos andra tillverkare. Fram till nu hade de stora europeiska tillverkarna, även om de hade förstått intresset med hjulpistolkonfigurationen, inte hållit sig till Caesar-konceptet, vilket födde den svenska Archer, den slovakiska Zuzana 2 eller den tyska RCH155. Mycket tyngre, och betydligt dyrare, dessa system är därför inte i samma kategori som Caesar.

Nu när själva konceptet har validerats är situationen annorlunda och erbjudanden baserade på samma paradigm kommer snart att dyka upp. Detta är redan fallet med den kinesiska PCL-181, mycket nära, i anda och utseende, den franska Caesar, men också den israeliska Atmos, förmodligen den mest allvarliga konkurrenten, idag, till KNDS-Frankrike.

Eftersom framgångarna med den israeliska Mirage III ledde till att amerikanerna konstruerade F-16, det mest sålda flygplanet i sin generation, kommer den franske industrimannen att behöva ta så många marknader som möjligt, innan tills konkurrenskraftiga erbjudanden verkligen landar. Ökningen av produktionstakten visar att KNDS-Frankrike perfekt har förstått temporaliteten i de utmaningar som uppstår idag.

Artikel från 22 april i full version till 23 maj

För vidare

3 Kommentarer

  1. Bonjour Fabrice,

    På världen läste jag att Tyskland och England har ett gemensamt projekt för att utveckla fjärrstyrda hjulhaubitsar på 155 millimeters kaliber som ska monteras på Boxer pansarfordon. Å ena sidan, kommer det att konkurrera med Caesar? Å andra sidan, har Frankrike vidtagit den tyska offensiven sedan Scholz kom till makten som syftar till att göra Tyskland till den europeiska styrande makten utan att dela med Frankrike? En offensiv som vi inte sett sedan andra världskriget, ingen ordlek.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna