Royal Air Force förväntas beställa 27 fler F-35B i år

Royal Air Force implementerar idag 33 F-35B Lightning II stridsflygplan, det vertikala eller korta start- och landningsflygplanet som beväpnar sina två hangarfartyg av Queen Elizabeth-klassen, av en order på 48 flygplan.

Från början planerade London att skaffa en total flotta på 138 jaktplan av denna typ, både för att beväpna sina hangarfartyg och för att ersätta sina tornadoer i attackuppdrag. Detta mål har emellertid genomgått åtskilliga variationer, under loppet av förändringar i regeringar, utan att vi hittills vet hur formatet på F-35-flottan faktiskt kommer att bli som Royal Air Force kommer att ha till sitt förfogande.

Det verkar som att saker och ting har utvecklats på det här området. Faktum är att beställningen för den andra delen av 27 F-35B verkar nära sin formalisering, vilket bör ske senast i sommar, enligt svaret från försvarsministern James Cartlidge på en fråga som ställdes av ordförande för underhusets försvarskommitté, Jeremy Quin, om detta ämne.

Beställningen av den andra delen av 27 F-35B från Royal Air Force formaliserades i somras

« Förhandlingarna mellan Storbritannien och JPO om köp av "Tranche 2" av ytterligare ett F-35-flygplan går bra. Denna nästa upphandlingsfas förväntas slutföra den interna godkännandeprocessen sommaren 2024. Den kommer att förverkliga vår långsiktiga ambition att fördjupa förmågan att projicera kraftöverföringskapacitet och kommer att utöka den brittiska flottan till 74 flygplan, vilket gör det möjligt för oss att skapa en tredje frontlinjeskvadronen till 2033. Finansieringen för denna nästa fas har stängts under ett godkänt ABC-alternativ. " Således, svarade ministern till den brittiska parlamentarikern.

F-35B Typhoon Royal Air Force
Ankomst av de tre första F-35B från Royal Air Force i Storbritannien, eskorterad av två Eurofighters Typhoon.

Detta indikerar att hela processen som tillåter förvärvet av de 27 Tranche 2-flygplanen, vilket möjliggör skapandet av en tredje skvadron inom RAF. Leverans av enheterna förväntas i slutet av decenniet, enligt samma brev, medan andra procedurer pågår, särskilt för att öka träningskapaciteten på enheten och för att utöka dess beväpning, särskilt vad gäller METEOR- och SPEAR 3-missilerna .

Denna order var uppenbarligen efterlängtad av Royal Air Force. Den senare kan i själva verket idag inte respektera sitt operativa kontrakt och verkar övertygad om att det kommer att bli detsamma, när de 15 F-35B som återstår att leverera i den första tranchen är i dess besittning.

Kom ihåg att de två brittiska hangarfartygen är konstruerade för att bära ett trettiotal jaktplan ombord och att de har råkat segla samtidigt. Vi förstår, under dessa förhållanden, att en flotta på endast 48 jaktplan är mycket otillräcklig, särskilt eftersom en del av dem används för träning, och att F-35B inte är känt för sin stora tillgänglighet.

Om de brittiska myndigheterna nyligen bekräftade sin avsikt att nå en slutlig flotta på 138 F-35 i mitten eller slutet av nästa decennium, har karaktären av den tredje och fjärde tranchen ännu inte bestämts mellan F-35B opererar på hangarfartyg, och F-35A, konventionella, men betydligt billigare att köpa och implementera.

Prioritet till det snabba skapandet av en flotta av drönare ombord och Ark Royal-programmet

Om banan för de kommande tio åren, rörande leveransen av framtida F-35B till Royal Air Force, verkar på väg att realiseras, gäller nu prioritet för det brittiska sjöflygvapnet integrationen av en flotta av drönare till Royal Navys två hangarfartyg.

Royal Navy HMS Queen Elizabeth
De två brittiska hangarfartygen kan trafikera upp till 45 flygplan, inklusive ett trettiotal F-35B-jaktplan.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsnyheter | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna