Kommer Royal Navy att designa det perfekta fartyget för den franska marinen i Indo-Stillahavsområdet?

För några dagar sedan tillkännagav det brittiska försvarsministeriet lanseringen av programmet Multi-Role Support Ship, eller MRSS. Som namnet inte indikerar, planerar den att designa en ny klass av kompakta, mycket välbeväpnade aero-amfibiska anfallsfartyg, som kan utföra anfallsoperationer från havet, av små och medelstora amplituder, ensamma eller tillsammans med en eskort .

Genom detta program avser London att återställa stora kraftprojektionskapaciteter till Royal Navy, och framför allt anpassade till den framtida verkligheten av amfibiekrigföring, tillsammans med andra ansträngningar inom logistikfartyg, eskorter och ubåtar.

Ett av designkontoren som deltar i detta program, Steller Systems, presenterade för några dagar sedan sin vision om vad MRSS-programmet skulle kunna vara, med en modell som heter Fearless, uppkallad efter ett av de viktigaste angreppsfartygen i återerövringen av Falklandsöarna 1982.

Särskilt lovande kombinerar denna modell sjöstridskapacitet, vanligtvis ombord på jagare eller fregatter, med anfallskapacitet av LPD-typ.

Men, och oavsett framtiden för detta program, medan framtiden för Sunak-regeringen, tvärs över kanalen, verkar mer än hotad, verkar det som att detta koncept, utöver Royal Navy, skulle också vara en stor tillgång, men för den franska flottan, för dess uppdrag i Indo-Stillahavsområdet!

Royal Navy's aero-amfibiska anfallsjagare MRSS-program

MRSS-programmet, som officiellt lanserades för bara några dagar sedan, var ursprungligen tänkt att ledas gemensamt av Storbritannien och Nederländerna. Det blev dock snabbt uppenbart att de två marinsoldaterna hade oförenliga förväntningar.

Royal Navy MRSS
första visuella sändning under tillkännagivandet av det gemensamma LPD-programmet av Storbritannien och Nederländerna. Behoven skiljde sig snabbt och gav upphov till två olika program.

Koninklijke holländska flottan väntade fartyg av LHD-typ med rakt däck, mer kompakta än de franska Mistrals, men faller under samma operativa koncept, förutom genom att öka, så mycket som möjligt, automatisering, för att uppnå en begränsad besättning på 70 medlemmar. Mycket svagt beväpnade kommer dessa fartyg dock att behöva eskorteras systematiskt, vilket är fallet med Mistralerna.

Royal Navy hade å sin sida radikalt olika ambitioner. De sex fartygen i MRSS-programmet kommer att behöva ersätta de två LPD:erna i Albion-klassen, såväl som de 3 RFA-erna i Bay-klassen, och stödfartyget RFA Argus.

Framför allt kommer dessa fartyg att konstrueras för att utföra projektionsoperationer med reducerad eller medelstor kraft, med helikopter eller amfibiska medel, ibland autonomt, och måste kunna ge det nödvändiga stödet till de utplacerade styrkorna, med sina egna förmågor.

Med andra ord kommer MRSS, som är planerad att träda i drift före 2034, kombinera anfallsförmågan hos en LPD, ett aero-amfibiskt anfallsfartyg med en trunkerad luftbro och en bas, till betydande beväpning, både för att säkerställa sitt eget skydd och för att stödja styrkorna. Termen aero-amphibious assault jagare, med tanke på fartygets tonnage, som utan tvekan kommer att överstiga 10 000 ton, är därför absolut inte överanvänd.

MRSS Fearless-modellen från Steller Systems

Le Det brittiska designkontoret Steller Systems, var den första som presenterade ett koncept, angående MRSS-programmet, under Combined Naval Event (CNE) 2024, som ägde rum i Farnborough från 21 till 23 maj.

Steller Systems MRSS Fearless
visuell rendering av Fearless mRSS-modellen från Steller Systems. lägg märke till uppdragsmodulerna, uppströms flyghangaren.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Assault Fleet | Försvarsanalys | Amfibiskt överfall

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

  1. Jag är inte säker på att detta är den bästa typen av fartyg. Det saknas medel för att vertikalt ta emot andra vektorer än helikoptrar. Helikoptrar är svåra att underhålla och dyra att införskaffa och mycket sårbara i engagemang. Drönare med fasta vingar är mycket billigare och flyger mycket längre, mycket längre. Detta fartyg skulle därför inte kunna stödja marktrupper med annan utrustning än dess artilleri eller dess sällsynta landangreppsmissiler.
    Ja, till sjöss eller mot flygplan, det är ett suveränt fartyg, men efteråt faller vi tillbaka till superljuset för att stödja landstigningspersonalen. Det är en hjälpande båt för att landa 2 sektioner av infanteri. Varför inte skicka 10 A400 Ms med de pallar som passar istället. Det skulle gå snabbare. Och fallskärmsjägarna skulle sätta in sina drönare från marken. Vi passar våra pansarfordon väl in i A400s. Om oro är att skydda öar, så finns det ett behov av fler prepositionerade styrkor och medel för att sätta in dem. Ett fartyg för ökrigföring kan snabbt bli ett slöseri med resurser. Slutligen har jag inte all data i ekvationen.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna