Varför tillverkar Ryssland så många Geranium-2-attackdrönare?

Under de första två åren av konflikten i Ukraina ska Ryssland ha avfyrat nästan 8000 XNUMX ballistiska missiler, kryssningsmissiler och långväga attackdrönare mot ukrainsk civil och militär infrastruktur. Bland dem, 4637 var Geranium-2 attackdrönare (Pelargon-2) tillverkad i Ryssland, eller Shahed-136, den iranska drönaren som är ursprunget.

Om dessa drönare, med en räckvidd på cirka 1500 40 km och beväpnade med en sprängladdning på XNUMX kg, överraskade luftvärnet under de första dagarna, de anpassade sig snabbt och lyckades på några veckor meddela mycket höga avlyssningsfrekvenser, mellan 80 och 90 %. Men med tiden minskade inte trycket från Geranium-2, till skillnad från Ukrainas lager av missiler och luftvärnsgranater.

Som ett resultat uppnår dessa drönare idag, även om de förblir sårbara på grund av sin låga hastighet och marschhöjd, en framgångsrik strejkfrekvens på mellan 15 och 25 %, enligt ukrainska källor. Vilket gör det till ett mycket effektivt vapen, med tanke på dess pris och enkla produktion, i synnerhet för att attackera ukrainsk civil infrastruktur, inom områdena energi, transport och kommunikation.

Därför, när journalister från Wall Street Journal publicerade en undersökning på Alabuga-webbplatsen, i ryska Tatarstan, och beskrev en årlig produktion av Geranium 2-drönare, mer än 6000 2022 exemplar, mer än fyra gånger högre än den genomsnittliga avfyringstätheten för dessa drönare mot Ukraina 2023 och XNUMX kan konsekvenserna visa sig bli mycket mörka för Kiev under de kommande månaderna.

Produktionen av långväga Geranium-2-attackdrönare skulle överstiga 6000 XNUMX enheter per år

WSJ-utredningen fokuserar framför allt på organisationen av produktionen av dessa attackdrönare i Alabuga, som uppmanar en stor arbetsstyrka av afrikanska studenter, å ena sidan, och komponenter från Kina, å andra sidan. Det visar alltså att denna industriella verksamhet är hållbar och inte lider av någon brist.

Tillverkar Geranium-2 alabuga attackdrönare
Industrianläggningen i Alabuga uppmanar afrikanska studenter att tillverka Geraniulm-2-drönarna

Det är dock produktionssiffrorna som presenteras i denna undersökning som väcker mest uppmärksamhet. I själva verket, enligt journalister, planerar industriplatsen Alabuga att producera 6 000 attackdrönare 2024, eller 60 % mer än hela förbrukningen av Geranium-2 och Shahed 136, av vilka det är en utveckling, under åren 2022 och 2023.

Även om dessa drönare redan har eroderat ukrainskt luftförsvar kraftigt, med en genomsnittlig hastighet på 200 drönare som skjuts upp mot Ukraina varje månad, kan vi lätt föreställa oss vad skadan skulle bli på ukrainsk infrastruktur om 500 Geranium-2:or sjösattes varje månad mot ukrainska städer.

Detta gäller särskilt eftersom situationen kan vara ännu värre än vad WSJ ursprungligen presenterade. Faktum är att i en uppdatering av artikeln i fråga den 28 maj specificeras att, enligt Institute for Science and International Security, en tankesmedja för försvaret baserad i Washington DC, antalet Geranium-2 som producerades 2024, redan skulle nå 4500 9000 exemplar, vilket tyder på en årlig produktion på runt XNUMX XNUMX drönare.

Ryssland fyller på ett stort lager av missiler och drönare för att hösten ska drabba Ukraina

Om hypotesen att se de ryska arméerna skjuta upp 500 attackdrönare, utöver hundra ballistiska missiler och kryssningsmissiler, varje månad, mot Ukraina, redan är mest oroande, är det tydligt att under de första 6 månaderna av 2024 var tätheten av Den ryska elden har förändrats lite.

Shahed-136 drone launcher
Shahed-136 attackdrönare med flera uppskjutningssystem

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära drönare och robotik | Försvarsnyheter | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna