Har den amerikanska flottan glömt hur man bygger fregatter?

Under de senaste decennierna har den amerikanska flottans program för att designa nya ytstridande soldater haft en minst sagt ojämn resa. Utöver utvecklingen av Arleigh Burke-klassens jagare, ett fartyg designat under 80-talet, stötte alla dessa nya program på sådana designsvårigheter att de ledde till starten på en betydande kapacitetsnedgradering av den amerikanska flottan.

För att övervinna detta åtog sig Pentagon, i slutet av 2010-talet, att lansera ett nytt fregattprogram. Detta program, kallat Constellation-klassen, baserades på en redan beprövad modell, i det här fallet, den italienska FREMM-klassen av Bergamini-klassen, just för att undvika överdrifter som observerats i tidigare program, vilket hade lett till avsevärda förseningar och massiva extrakostnader.

För några veckor sedan avslöjade en rapport som beställdes av marinens sekreterare Carlos del Toro många dysfunktioner i nuvarande amerikanska flottans program. Programmet för konstellationsklassens fregatter var inget undantag. Faktum är att på bara fyra år sedan lanseringen har programmet redan fallit tre år efter schemat och förväntas börja användas först 2027.

En ny rapport, denna gång från Government Audit Office, eller GAO, publicerad nyligen, driver poängen hem ännu längre. För att sammanfatta sina slutsatser, har den amerikanska flottan verkligen glömt hur man effektivt genomför stora industriella program som konstruktionen av en ny fregatt, med en felaktig metodik som lyfts fram av Constellation-programmet.

GAO:s tydliga rapport om den amerikanska flottans uppförande av fregattprogrammet i Constellation-klassen

Det måste sägas att avslöjanden från GAO, kring detta program, är överraskande, när det kommer till den mest imponerande och kraftfulla flottan på planeten. Programmet har inte bara halkat efter nästan lika länge som det har funnits, utan det har så att säga övergett de flesta paradigm som födde det.

FREMM Bergamini klass fregatt
I slutändan kommer Constellation-fregatten och Bergamini-klassens FREMM endast att ha 15 % vanliga komponenter. Är det samma 15 % som franska och italienska Fremms delar på?

Fregatter av Constellation-klassen var alltså tvungna att vara snabba att designa och ännu snabbare att tillverka, för att ha en lättaktiverad spak för att stärka den amerikanska ytflottan, om behovet uppstod, även om programmet bara omfattade 20 fartyg.

För detta gick den amerikanska flottan med på att vända sig till en exogen modell, den italienska FREMM av Bergamini-klassen har valts ut, både för dess obestridliga egenskaper och det faktum att Fincantieri hade ett eget varv över Atlanten, Marinette Shipbuilding , som framför allt producerar självständighetsklass LCS i Wisconsin.

Snabbt började dock den italienska FREMM att förvandlas av de olika tjänsterna inom den amerikanska flottan, och tog i processen flera hundra ton och en ny tranch, särskilt för att stärka dess motstånd mot fiendens anfall.

Under månaderna har de två fartygen divergerat ytterligare, till den grad att idag är endast 15 % av den initiala FREMM kvar i Constellation-klassen. Allt från framdrivning till beväpning, sensorer och till och med skrovet har modifierats eller ändrats, så GAO hänvisar i sin rapport till de två fartygen som "avlägsna kusiner", och inte längre som nära släktingar.

Uppenbarligen urholkade programmet nästan helt de förväntade fördelarna genom att göra det. Således gick den initiala designen av dessa fregatter från 3 till 6 år. Ännu värre, konstruktionen av de första enheterna började medan den slutliga arkitekturen för fartygen inte hade beslutats och validerats.

Ett metodproblem som lyfts fram av GAO angående genomförandet av amerikanska flottans industriella program

Dessa avvikelser och brister har många konsekvenser, vare sig det gäller priset på programmet, såväl som dess industriella effektivitet. Således har priset på de fyra första enheterna som US Navy beställt från Marinette Shipbuilding ökat med 310 miljoner dollar sedan de beställdes, utan att detta påverkar en förändring i omfattning.

Sjösätta LCS nr 7 USS Detroit Marinette Shipyard
Lansering av USS Detroit, 7:e LCS och fjärde Freedom-klassens fartyg, vid Marinette Shipyards, WI, som också bygger Constellation-klassens fregatter

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Military Naval Constructions | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

  1. Sätt finansiärer i stället för ingenjörer, betala dessa revisorer som prinsar och be dem leda projektet. Nåja, funkar det inte?
    Fallet på den amerikanska nivån är mer kopplat till en "Wallstreatian" vision av världen, på jakt efter det enkla tricket, PowerPoint som löser allt och Excel-magi än till en sänkning av ingenjörsnivån. Genom att devalvera hårda färdigheter till förmån för revisorer kommer dessa budgetmässiga och programmatiska avvikelser sannolikt att upprepas.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna