Dassault stridsdrönare vs Airbus DS: slaget om European Loyal Wingmen inleds

Om Frankrike och Tyskland, Dassault Aviation och Airbus DS, aktivt samarbetar i utformningen av FCAS-programmet, förblir de ändå konkurrenter när det gäller nuvarande program, Rafale och Eurofighter Typhoonsärskilt.

Medan datumet för ibruktagandet av den nya 6:e generationens europeiska jaktplan tenderar att glida från 2040 till 2045, eller till och med 2050, beroende på källorna, behovet av att utrusta Rafale och Eurofighter som de kommer att ersätta, nya funktioner som tillåter engagemang i en hårt omtvistad miljö, har övertygat arméer och flygvapen och industrimän, på båda sidor om Rhen, att engagera sig i utvecklingen av stridsdrönare.

När det gäller utformningen av tunga stridsdrönare, eller Loyal Wingmen, som kommer att följa med franska och tyska flygplan, är det just de två industrimännen, även partners inom FCAS, och rivaler med Rafale och Typhoon, Dassault aviation och Airbus DS, som är ansvariga för detta uppdrag.

Studien av stridsdrönaren härledd från Neuron för att stödja Rafale F5, anförtrodd åt Dassault Aviation

Tillkännagav i samband med utvecklingen av lagen om militär programmering 2024–2030, starten av designen av en stridsdrönare för att stödja framtiden Rafale F5, var efterlängtad, bland annat av den största intressenten, Dassault Aviation.

Neuron Combat Drone Rafale Dassault Aviation
Om stridsdrönaren som kommer att följa med Rafale F5 kommer att härledas från Neuron, det kommer säkert att bli mycket mer imponerande, enligt Eric Trappier.

Det är nu en klar uppgörelse, om vi ska tro webbplatsen LaTribune.fr, som avslöjar att ett första studiekontrakt värt 130 miljoner euro tilldelades den franska flygplanstillverkaren, för den första fasen av designen av en stridsdrönare som härrör från Neuron-demonstratorn.

För tillfället har både försvarsministeriet, DGA, försvarsmakten och franska industrimän varit mycket diskreta i denna fråga. Det bästa vi vet är att, enligt Eric Trappier, ordförande för Dassault Aviation, kommer enheten att behöva vara större och tyngre än Neuron, om den effektivt vill stödja Rafale F5 i sina uppdrag, och att den förväntas komma i tjänst i början av nästa decennium, som en del av den framtida LPM.

Vi vet inte särskilt om den nya stridsdrönaren kan tas ombord på det franska hangarfartyget. Detta skulle utan tvekan utgöra en formidabel tillgång för flyggruppen ombord, men riskerar att avsevärt komplicera drönardesignarbetet och därför förlänga deadlines och öka kostnaderna.

Genom att känna till de veck som är nödvändiga för att redan passa in alla planerade program i budgetramen som planeras för LPM 2024-2030, kan vi frukta att detta alternativ inte kommer att behållas i Dassaults specifikationer.

Airbus DS presenterar en 1:1-modell av sina Loyal Wingmen för att följa med Eurofighter Typhoon av Luftwaffe

Om utvecklingen av den franska stridsdrönaren, härledd från Neuron, hade formaliserats i ett år nu, hade den för en drönare av typen Loyal Wingmen, på andra sidan Rhen, bara diskuterats, mer eller mindre direkt. av det tyska försvarsministeriet, och av Luftwaffe.

EADS Airbus DS barracuda
Brracuda stridsdrönardemonstrator utvecklad av EADS för Luftwaffe.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT