M1E3, OMFV, FLRAA... USA:s armé i gryningen av en ny BIG 5

Övertygad om sin tekniska och militära överlägsenhet sedan slutet av det kalla kriget och Gulfkriget, har den amerikanska armén inte lanserat några större program, angående förnyelsen av sin högintensiva utrustningsflotta, sedan den berömda BIG 5 på 70-talet.

Faktum är att det än idag är Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache och Patriot, som utgör spjutspetsen för de amerikanska mekaniserade och flygmobila brigaderna, all utrustning har designats för detta superprogram.

När spänningarna i Stilla havet ökar, och baserat på feedback från Ukraina, har den amerikanska armén genomfört en djupgående förändring, både när det gäller sina förväntningar på att modernisera och ersätta sin utrustning, och när det gäller doktrinen som övervakar förvaltningen av dessa program.

Utan att det heter så kan vi tydligt se att ett nytt super BIG 5-program nu tar form, Med M1E3-tanken, XM30-infanteristridsfordonet i OMFV-programmet, V-280 Valor-manöverhelikoptern från FLRAA-programmet, annulleringen och ersättningen av XM1299 ERCA-supergeväret och utplaceringen av flerskiktigt luftförsvar med M-SHORAD och IFPC-2-program. Frågan är om det kommer att räcka för att återställa de amerikanska arméerna den tekniska och militära dominans som de avser att återta?

Den amerikanska arméns BIG 5-program i slutet av Vietnamkriget

I slutet av Vietnamkriget i början av 70-talet blev den amerikanska armén medveten om klyftan som skilde den från de sovjetiska arméerna. I själva verket, när de koncentrerade sina resurser och investeringar för detta krig halvvägs mellan hög intensitet och anti-uppror, hade Moskva djupgående moderniserat sina styrkor, med ankomsten av många ny utrustning som ansågs vara mer effektiv än den som är i kraft i USA, såsom som T-72 stridsvagn, BMP-1 infanteristridsfordon, SA-6 och S-200 luftvärnssystem och Mi-8 och Mi-24 helikoptrar.

T-72M1
Ankomsten av T-72 (här en T72M1) representerade en chock för den västerländska militären, vilket ledde till utformningen av två tunga stridsvagnar symboliska för slutet av det kalla kriget: Leopard 2 tyska och amerikanska M1 Abrams.

För att svara på denna utmaning åtog sig den amerikanska armén att designa en ny generation utrustning för att återvinna den tekniska och operativa fördelen gentemot rysk utrustning och styrkor.

Så föddes BIG 5-superprogrammet, som födde fem av den amerikanska militärmaktens mest emblematiska militärutrustning från 1980 till idag, med M1 Abrams-stridsvagnen, M2-infanteristridsfordonet Bradley, Patriot långdistans luftvärnssystem, och UH-60 Black Hawk och AH-64 Apache helikoptrarna, som togs i bruk mellan slutet av 70-talet och början av 80-talet.

Det var dessutom samma sak för det amerikanska flygvapnet, med designen av F-15 Eagle och F-16 Fighting Falcon, och för den amerikanska flottan med atomflygfartygen av Nimitz-klassen, ubåtarna i Los Angeles-klassen sjömän, Ticonderoga-kryssarna, Arleigh Burke-jagarna och OH Perry-fregatterna, såväl som F-14 Tomcat då F/A-18 Hornet ombord på jaktplan.

Dessa program var så effektiva att de fortsätter, fyrtio år senare, att representera ryggraden i amerikansk militärmakt, på land och i luften, såväl som på och under haven.

Dessa anmärkningsvärda prestationer, men också de amerikanska åtagandena i Irak och Afghanistan, ledde till en utrustningsdoktrin som gynnar å ena sidan stora tekniska genombrott, mycket sällan framgångsrika någon annanstans, och å andra sidan, iterativ utveckling av befintlig utrustning interim, i väntan på dessa nya program som inte kom.

Chocken från kriget i Ukraina och förväntan om en konflikt i Stilla havet formar den amerikanska arméns nya doktrin

I slutet av dessa två konflikter befann sig faktiskt de amerikanska arméerna, och i synnerhet den amerikanska armén, den mest inblandade, i en situation som påminde om den som var deras, i början av åren 70, efter att undertecknandet av Parisavtalen.

US Army M1 Abrams Tyskland Kalla kriget
En av de första M1 Abrams som sattes in i Tyskland i början av 80-talet. Då vägde tanken bara 54 ton, jämfört med 66 i dag.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 USA | Artilleri | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT