Finska marinen lanserar en anbudsinfordran för den franska Caesar

Man kunde ha trott att kustartilleriet hade gått ur bruk i och med ankomsten av anti-skeppsmissilbatterier. Den finska marinen använder dock fortfarande, än i dag, cirka femton 130 53 TK 130 mm kasemattbatterier. De togs i bruk 1984 och täcker vart och ett av 60 till 80 km kustlinje i Östersjön, med sin 130 mm pistol som kan avfyra summerade skjutgranater upp till 40 km.

Även om de är kraftigt härdade lider dessa kustbatterier idag av ankomsten av precisionsvapen och drönare, vilket gör dem redo att bli mål för förebyggande anfall.

Detta är anledningen till att den finska flottan inledde en anbudsinfordran, denna gång för att gynna rörlighet, men också precision, och anskaffningskostnaden, för att ersätta sina fasta vapen, specifikationer perfekt skräddarsydda för den franska Caesar.

Finland, en av de mest massiva väpnade styrkorna i Europa.

Tillsammans med Grekland var Finland ett av de mycket få europeiska länder som upprätthöll aktiv värnplikt efter det kalla kriget. Därmed har landet med endast 5,5 m invånare, som delar en 1340 XNUMX km gräns med Ryssland, idag paradoxalt nog en av de mest imponerande mobiliserbara väpnade styrkorna på den gamla kontinenten.

F-35A F/A-18 Finland
Finland har beställt 64 F-35A för att ersätta sina F/A-18 Hornets, vilket gör den till Europas hittills största planerade Lighning II-flotta.

Den finska försvarsmakten har i själva verket omkring 30 000 aktiv personal, varav två tredjedelar utbildas av värnpliktiga, men också permanent 20 000 reservister som genomför sina perioder för att ”uppfriska” sina kunskaper. I krigstid ökar detta antal till 250 000, inklusive 180 000 för landstyrkorna, 38 000 för flygvapnet och 32 000 för flottan, vilket är lika mycket som de franska arméerna, för ett land 12 gånger mindre befolkat.

Även om det gick med i Nato för ett drygt år sedan, har Helsingfors, inte mer än sitt svenska grannland, för avsikt att förlita sig på alliansen för att säkerställa försvaret av sitt territorium.

De finska myndigheterna har under de senaste åren aviserat en stor budgetsatsning för att modernisera sina arméer, med till exempel förvärvet av 64 F-35A, den största flotta som hittills beställts av ett europeiskt land, gällande det amerikanska flygplanet, men också 96 sydkoreanska K-9 Thunder självgående kanoner, 130 ytterligare finska Patria 6x6 APC, samt åtta norska NASAMS-batterier och ett obestämt antal israeliska David Sling-batterier.

Liksom sina skandinaviska grannar är Finland redo att göra de nödvändiga ekonomiska ansträngningarna, med 2,4 % av BNP eller 6,4 miljarder euro 2024, för att modernisera sina styrkor, samtidigt som landet, liksom Baltikum, står i frontlinjen mot Ryssland, med vilket den delar den största europeiska gränsen, förutom Ukraina.

Och det kan öka ytterligare. Verkligen, enligt Timo Kivinen, stabschef för finska försvarsmakten, tröskeln på 2 % som fastställts av Nato, räcker inte för att effektivt avskräcka Ryssland idag.

Finska marinen vill förnya sina kustbatterier

Bland de nuvarande prioriteringarna för den finska generalstaben är byte av kustbatterier under kasematt 130 53 TK, som är utplacerade längs den 1100 km långa finska linjära kustlinjen.

Finska marinens kustbatteri 130 53 TK
De finska kusterna skyddas av 15 130 mm 130 53 TK kustbatterier, som togs i bruk i mitten av 80-talet.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Coastal Defence | Försvarsnyheter | Konstruktion av pansarfordon

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


Uppdaterad 19/06/24: Caesar MkII favorit i Finland

En månad efter publiceringen av denna artikel den 10 juni 2024 indikerade interna källor att Caesar MkII verkligen utvärderades av den finska flottan och att den dessutom skulle vara alternativet som föredras av generalstaben.

För vidare

Alla

1 KOMMENTAR

  1. Tröghets- + laserstyrning verkar vara den vinnande kombinationen för artilleri (inte bara kustnära), där GNSS-signalen för lätt fastnar för att ge effektiv vägledning.

    Medan spridningen av engångsdrönare utrustade med laserdesignatorer kommer att förvandlas till en riktig julgran där allt som rör sig omedelbart lyser upp.

    Med M712 Copperhead styrd av MQM-105 Aquila hade amerikanerna rätt intuition redan på 70-talet.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT