Leopard 2A-RC 3.0, EMBT...: Kommer de interimistiska tankarna att ha MGCS-programmets skal?

KNDS meddelade att de kommer att presentera flera modeller av mellangenerationstankar, EMBT, Leclerc Evolved och framför allt, le Leopard 2A-RC 3.0, senaste utvecklingen av den europeiska mästaren för export av stridsvagnar, med anledning av utställningen Eurosatory 2024, en av de viktigaste världsevenemangen som ägnas åt landrustning.

De nya kapaciteterna som utlovas av dessa nya stridsvagnar, såsom KF-51 Panther från Rheinmetall och M1E3 Abrams från amerikanska GDLS, beskriver en djupgående utveckling av stridsvagnen, mot ett lättare, bättre skyddat, mer rörligt och sammankopplat pansarfordon, och sammanfattar de tekniska framstegen som gjorts under de senaste 20 åren.

Emellertid uppstår frågan om platsen för dessa mycket lovande stridsvagnar, i en utrustningsplan, i Frankrike och Tyskland, som ska riktas mot ankomsten av pansarfordon från MGCS-programmet runt 2040, och om vilka Paris och Berlin, liksom deras respektive tillverkare kom nyligen överens, efter fem år av tvekan, spänningar och mer eller mindre accepterade skillnader.

Viktiga lärdomar från kriget i Ukraina och prestanda för västerländska stridsvagnar i strid

Stridsstridsvagnen, som av många västerländska arméer ansågs vara föråldrad för bara några år sedan, har på bara några år återvunnit förmånen hos militära staber, inklusive i Europa, i synnerhet sedan kriget började i Ukraina.

Char leopard 2A4 i Ukraina
Västerländska stridsvagnar som skickats till Ukraina har visat en större förmåga att skydda besättningar än sovjetiska modeller, men de är ofta handikappade av sin höga massa, förbrukning och komplexa underhåll.

Under de senaste två åren har order på nya tunga stridsvagnar, undertecknade eller tillkännagivna av europeiska arméer, vida överskridit alla beställningar av denna typ av utrustning under de senaste 30 åren.

Vissa länder, som Polen och Rumänien, har till och med tagit beslutet att utrusta sina arméer med en mycket kraftfull flotta av stridsvagnar, infanteristridsfordon och mobila artillerisystem, i format som glömts bort sedan det kalla krigets slut.

Idag hänför sig beställningar främst till iterativa utvecklingar av modeller som togs i bruk under det kalla kriget Leopard Tyska 2A8 och amerikanska M1A2 SEPv3 Abrams, samt K-2 Black Panther Sydkoreansk, av nyare design, men tillhörande samma generation.

På längre sikt lanserade franska och tyska, 2015, designen av en ny generation gemensamt landstridssystem, kallat MGCS, avsett att tillhandahålla teknologier och framför allt radikalt nya sysselsättningsdoktriner, helt uppbyggda kring samarbetsvilliga åtaganden och ankomsten av drönare och automatiserade system.

Enligt den franska arméns stabschef, general Schill, kommer den teknik som krävs för att göra MGCS inte att vara tillräckligt mogen före 2040, kanske till och med efter, medan detta program, som ursprungligen var planerat att leverera sin första stridsvagn 2035 , siktar nu på en deadline på 2045, eller till och med 2050. Dessa ytterligare förseningar skulle förmodligen ha gått obemärkt förbi för bara några år sedan.

MGCS-program
MGCS-programmet måste göra det möjligt att designa mycket mer än en enkel ersättning för Leclerc och Leopard 2.

Idag leder dock ökningen av internationella hot, och särskilt kriget i Ukraina, dess lärdomar och feedback, och belysandet av verkligheten av det ryska hotet mot Europa, till en modernisering av den västerländska stridsvagnsflottan, en prioritet i det korta fallet. och på medellång sikt, därför oförenlig med MGCS-tidtabellen.

Så här har ett erbjudande, utanför nationella program, nyligen dykt upp, som rör modeller av mellangenerationsstridsstridsvagnar, avsett att möta behoven av interimistiska lösningar mellan de stridsvagnsflottor som ärvts från det kalla kriget idag, och löftet av en MGCS som ska beräknas 2045 eller 2050.

Utbudet av mellangenerationsstridsstridsvagnar växer snabbt i väst

Detta interimistiska erbjudande dök upp, på den offentliga scenen, för första gången 2022, med anledning av den tidigare Eurosatory-utställningen, med den åtföljande presentationen av KNDS EMBT, i huvudsak ett nytt torn utvecklat av Nexter (som sedan har blivit KNDS France) .) och KF-51 Panther från tyska Rheinmetall.

Om den franska modellen främst fungerade som en teknisk demonstrator, utan egentliga kommersiella ambitioner, var det inte fallet Panther, som åtföljdes av en omfattande kommunikationskampanj, inklusive politisk, för att försöka göra det till ett ekonomiskt, omedelbart tillgängligt och 100 % tyskt alternativ till MGCS-programmet, där Rheinmetall också deltar.

Leopard 2A7HU
Le Leopard 2A7HU är ursprunget till Leopard 2A8 beställd av Tyskland, Norge och Tjeckien och utvald av Nederländerna och Litauen.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

 1. Som du föreslog intresserade den här artikeln mig mycket och den är mycket informativ. Den väcker följande frågor från min sida:

  Oenigheten och motsättningarna mellan Rheinmetall och KMW är uråldrig historia och allmän kännedom: Rheinmetall skulle ha velat lägga vantarna på sin tyska konkurrent när den sistnämndes karismatiske ledare dog, familjen som kontrollerar KMW vill ha allt utom Rheinmetall varifrån KNDS-alliansen

  Enligt dina källor och din analys, vad är KNDS Deutschlands verkliga projekt: radera den franska konkurrenten från den tunga pansarmarknaden genom absorption och skapa ett tyskt monopol i segmentet, eller försök att lägga till de obestridliga egenskaperna hos leoparderna mindre obestridliga egenskaper hos Leclerc som härrör från den franska industrins kunnande.

  Är familjen som kontrollerar KNDS Deutschland helt i linje med det tyska försvarsministeriets vision – en stor och historisk kund – eller försöker den uppriktigt skapa en fransk-tysk mästare av tung rustning?

  Jag är fortfarande tveksam till en uppriktig önskan om samarbete från våra tyska "vänner" som saboterade alla vanliga projekt, köpte amerikanska eller israeliska och uteslöt Frankrike och Italien från European Iron Dome-projektet.

  Samtidigt var Rheinmetall så hatad på KNDS Deutschland.

  När det gäller Frankrike kan vi bara bli förvånade genom att notera att moderniseringen av Leclerc inte ens integrerar Soft Kill Hard Kill-system.

  Generalstabens tal om problemet med pansarvapen är skrämmande eftersom de är skrämmande i sin vägran att se den verklighet som skisseras av den ukrainska konflikten

  Frankrike har inte längre pansarfordon som kan överleva på Charkiv-sidan...

  • Som jag uppfattar saker och ting är det faktiskt möjligt att " Leopard 3” är en exitstrategi i tysk stil från MGCS. Detta, när vi tittar på EMBT som presenteras gemensamt, ser vi en verklig koncernstrategi som växer fram från KNDS, med två kompletterande modeller kommersiellt sett. Så jag tror inte att KMW är fundamentalt fientligt inställd till Nexter, och inte heller den franska BITD. Jag tror att de tillämpar samma strategi som MBDA, nämligen att gå med på att utveckla liknande produkter för de två länderna, samtidigt som de försöker göra dem komplementära. Således är RCH-155 inte en konkurrent till Caesar, Boxern är inte en konkurrent till VBCI, och Leopard 2A-RC 3.0, är ​​inte en riktig konkurrent till EMBT. Tvärtom, var och en har sina egna differentierade särdrag och dess inträde på vissa marknader: Europa för KMW, Mellanöstern och Asien för Nexter.
   Även i Tyskland är det mer Scholz och Rheinmetall som försöker ta sig an franska BITD, medan KMW och Pistorius är mer konstruktiva och intelligenta i den här typen av frågor.

 2. Tack för att du tog dig tid att svara på mina frågor.
  I händelse av ett mirakulöst uppträdande av politisk vilja i Frankrike, hur lång tid skulle det ta att industrialisera en modern stridsvagn i Embt-stil?

  Marc Chassillan, i det senaste numret av Raid som ägnas åt pansarfordon, bekräftar, om jag förstått hans ord rätt, att franska BITD har all kompetens att snabbt producera ett innovativt tungt pansarfordon.

  Vad tror du?
  Och hur är det med framdrivning?
  Hybrid för att vara tystare och mindre beroende av fossil energi?
  V

  • Exakt. KNDS gjorde jobbet. Om Leclerc Evolved förblir i demonstrationsstaten, utan att exporteras, har vi bara oss själva att skylla. Eftersom tanken har allt för att lyckas, en superpistol, ett supertorn, ett innovativt koncept för kognitiv ledning, 1500 hk MTU-motorn från Leclerc EAU... Den har till och med sina chanser i Europa, med vissa arméer som Belgien, Grekland , Kroatien och till och med Spanien.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT