Loyal Wingmen vs NGAD: US Air Force kan gynna stridsdrönare för 2030

Lanserades 2015, Next Generation Air Dominance-programmet, eller NGAD, representerade fram till idag ett av det amerikanska flygvapnets stora program. Liksom F-22:an på 90-talet, som kan ersättas, syftar detta till att förse USAF med ett stridsflygplan för luftöverlägsenhet som kan tvinga sig, under båda decennierna efter det att den togs i bruk, mot alla enheter som skulle kunna tillverkas i världen, särskilt av Ryssland eller Kina.

Nackdelen med dessa krav är att den amerikanska fightern lovar att bli dyr, och till och med väldigt dyr. Enligt flygvapnets sekreterare, Franck Kendall jr, måste detta kosta "flera hundra miljoner dollar" per cell, med vetskap om att "flera", här, verkligen inte representerar 2 eller 3.

Faktum är att det amerikanska flygvapnet bara planerade att skaffa ett begränsat antal, cirka 200 exemplar, för att ersätta F-22 som, även om den förblir ett av de bästa, om inte det bästa flygplanen med överlägsenhet i världen hittills, är att tas ur tjänst från slutet av decenniet.

I vilket fall som helst antydde ingenting, i det officiella talet, att detta symboliska program för moderniseringen av det amerikanska flygvapnet, med bombplanet B-21 Raider, Sentinel ICBM och Awacs E-7 Wedgetail, kan vara hotat. Ändå är detta vad stabschefen för det amerikanska flygvapnet, general David Allvin, och SECAF, Franck Kendall jr., föreslog förra veckan.

Kommer NGAD-programmet att betala priset för det amerikanska flygvapnets akuta behov av Loyal Wingmen-drönare?

Emellertid verkade NGAD-programmet, fram till nu, vara på rätt spår, såväl budgetmässigt som operativt och politiskt. Till den grad att tilldelningskontraktet, för konstruktionen av de första prototyperna, förväntades i år, Lockheed Martin och Boeing motsatte sig varandra i denna fråga.

NGAD Loyal Wingmen
300 US Air Force F-35A kommer att modifieras för att kontrollera CCA-stridsdrönare.

Förra veckan urholkade å andra sidan dessa säkerheter avsevärt. De två myndigheter som leder det amerikanska flygvapnet, SECAF, F. Kendall, och stabschefen, general D. Alnvin, har faktiskt båda gjort uttalanden som tyder på att programmet skulle kunna betala för det akuta behovet av stridsdrönare att följa med sina jägare.

 » Överläggningar pågår fortfarande, inget beslut har tagits. Vi tittar på många mycket svåra alternativ som vi måste överväga ", när en journalist frågade om rykten om hot mot NGAD-programmet, under ett rundabordssamtal som anordnades i Pentagon med fackpressen.

Och tillade att det amerikanska flygvapnet var engagerat i en process för att designa och producera, men också för att använda, stridsdrönare, närmare bestämt Loyal Wingmen som måste eskortera och utöka kapaciteten för dess stridsflyg under de närmaste åren. Dessutom, nu när processen har börjat, upptäcker USAF till och med nya sätt att använda denna utrustning, vilket öppnar upp nya möjligheter, enligt general Allvin.

Franck Kendall, å sin sida, förklarade i detta ämne till referenssidan, Aviationweek.com, att det var nödvändigt att behålla ett öppet sinne för att svara på frågorna. Mer specifikt, enligt den politiska chefen för flygvapnet, tvingar budgetrestriktioner USAF att överväga sina prioriteringar annorlunda, vilket kan leda till vissa avvägningar som måste accepteras.

Frigör kortsiktiga budgetresurser för att påskynda övergången till stridsdrönare

Faktum är att den stora prioriteringen, när det gäller amerikansk taktisk flygning, nu verkar vara det snabba, men strukturerade, ibruktagandet av en växande flotta av drönare, som täcker hela användningsspektrumet.

USAF General Alvill
General Allvin, USA:s flygvapenchef, talar vid Air and Space Force Association i Arlington.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Stridsflygplan | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT