Kommer Frankrike att ignorera Leclerc-evolutionen och dess enorma industriella och operativa potential?

Utan tvekan var Leclerc Evolution, presenterad av KNDS, ett av flaggskeppet för pansarfordonen på Eurosatory 2024-mässan, som stänger sina dörrar denna fredag. Denna tank uppnår faktiskt syntesen mellan Leclerc UAE (Förenade Arabemiraten), mer effektiv än den franska modellen tack vare sin 1500 hk MTU-motor, och EMBT-tornet, som presenterades 2022 under den tidigare upplagan av denna show.

Således kan Leclerc-evolutionen göra anspråk på att bjuda in sig själv, utan att blekna, i den nya mellangenerationen av stridsstridsvagnar för närvarande utformas, tillsammans med Leopard 2AX/3, utvecklad av KNDS Germany, från KF51 Panther av Rheinmetall, den amerikanska M1E3 Abrams och den ryska T-14, särskilt eftersom den presenteras av sina designers som "färdig att producera", på en internationell marknad med hög efterfrågan.

Men som ordningen på 18 Leopard 2A8 av Bundeswehr, hade startat den internationella karriären för detta pansarfordon, beställt, eller snart beställt, av fyra andra europeiska länder på bara ett år, måste supertanken KNDS France framför allt få en order från Army of French mark, för att positionera sig trovärdigt på den internationella scenen.

Tyvärr för Leclerc Evolution, och KNDS-strategin, har armén, liksom ministeriet för de väpnade styrkorna, för tillfället ingen avsikt, eller medel, att skaffa den nya franska stridsvagnen.

Tanken är inte prioritet för armén idag

Och av goda skäl. Enligt den franska arméns eget erkännande, stridsvagnar är inte, för henne, prioritet idag. Det måste faktiskt, inom ramen för LPM 2024-2030, genomföra ett flertal program, som kommer att vara svåra att finansiera i sin helhet, med i synnerhet utplaceringen av Griffon, Serval och Jaguar från SCORPION-programmet, design och order av VBAE för att ersätta VBL, förvärvet av 109 Caesar MkII som måste utgöra ryggraden i det franska artilleriet, eller moderniseringen av Tiger attackhelikoptrarna och ibruktagandet av H-160M ​​Guépard, för ALAT .

KNDS VBMR griffin
Moderniseringen av arméns mittsegment, med SCORPION-programmet, förblir arméns prioritet för LPM 2024-2030

Denna påtvingade modernisering, konsekvensen av 25 år av underinvesteringar i att byta ut utrustning, och intensiv användning av resurser i Afghanistan, Levanten och Sahelremsan, lämnar nästan inget manöverutrymme för den statliga majoren av armén att eventuellt ta tillfällen i akt som dök upp under denna LPM.

Utöver dessa helt tydliga begränsningar under de kommande sex åren, lider armén också av en stab där de lätta styrkorna, legionen, marina trupper och fallskärmsjägare, är överrepresenterade jämfört med linjeenheter, i synnerhet stridsvagnar.

Under de senaste 10 åren har armén således befångats av en fallskärmsjägare (Gal Bosser), en legionär (Gal Burkhard) och en TdM (Gal Schill), medan ställningen som generalmajor har övertagits av två fallskärmsjägare (Gal de) La Chesnais och Gomart), ett geni (Gal Quevilly), och två ryttare (Gal Barrera och Béchon), men efter att ha skurit sina tänder, huvudsakligen, i lätt kavalleri.

Med tanke på denna tropism för lätta och manöverkrafter, moderniseringskraven som påverkar all utrustning, inklusive det allestädes närvarande utbudet av medelbepansrade fordon, den senaste tidens operativa historia och budgetrestriktioner, är det knappast förvånande att förmågan hos den franska linjen, stridsvagnar, tungt artilleri och mekaniserat infanteri, har knappast stått i centrum för arméstabens oro.

Så även om dessa medel är kärnan i konflikten i Ukraina mot Ryssland, är de de dåliga relationerna till arméns ansträngningar i LPM 2024-2030, med en begränsad modernisering av endast 160 Leclerc, i storleksordningen 109 Caesar MkII kallade att bilda hela 155 mm artilleriet av AT och frånvaron av modernisering av VBCI.

KNDS strategi långt ifrån de franska förväntningarna som födde den

Utöver dessa rent militära och budgetmässiga överväganden finns det troligen en politisk besvikelse beträffande strategin, hur relevant den än är, fastställd av KNDS, ca. Leopard 2A-RC 3.0 och Leclerc Evolution, som förberedelse för MGCS.

Leopard 2A-RC 3.0 av KNDS Deutschland
Leclerc 2A-RC 3.0-tanken som presenterades av KNDs Deutschland på Eurosatory 2024-mässan Att bara lämna den globala marknaden till denna KNDS-tank skulle orsaka en allvarlig obalans mellan de franska och tyska parterna i företaget, och kan äventyra den industriella balansen kring programmet. MGCS.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Försvarsanalys | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

12 Kommentarer

 1. Nej, industrimän och det här är normalt, försvara deras verksamhet..Vi har sett och vi ser överdrifterna i Miltaros industrikomplex i USA och Tyskland
  Det är militären som ska fördela resurserna.
  Vi måste till exempel möta mer trovärdiga scenarier i Medelhavet (säkert lika mycket) som ett mekaniserat angrepp på Strasbourg. Den ökade spänningen med Algeriet är trolig med eller utan RN på lång sikt.

 2. Det är så mycket lättare för våra "stora" Gamelin-huvuden att förbereda sig för det sista (jämna) förlorade kriget än att förutse och förutsäga framtiden. Att lansera ett "nationellt försvarslån" från franska sparare skulle kanske vara en lösning för att påskynda vår land (300 stridsvagnar i verkliga) OCH maritima (2 PAN till sjöss) upprustning permanent och en under reparation. Men vi får inte skynda på dem för mycket, låta dem smälta sina personalfester och andra kungliga nöjen.

 3. Jag skulle vilja hålla inte med dig i frågan om nationell upplåning.

  Även om staten har skulder i Frankrike har fransmännen betydande besparingar.
  I USA har både staten och medborgarna stora skulder.

  I Frankrike finns de besparingar som krävs för att finansiera en massiv upprustningsinsats.

  Frågan om borgenären är grundläggande: om det är franska medborgare som är borgenärer i sin egen stat, finns det ingen anledning att frukta de subjektiva bedömningarna av internationella marknader och kreditvärderingsinstitut.

  Det som utgör ett problem är snarare identiteten på skuldinnehavaren än dess nivå.

  Det typiska exemplet på denna situation är Japan, som är ett mycket skuldsatt land men vars skulder nästan uteslutande innehas av japanska skattebetalare, vilket säkerställer landets ekonomiska och därmed strategiska oberoende.

  • Detta löser dock inte problemet med underskottet eller statsskulden, som är det stora hindret här. Ja det är bättre. Dessutom byggde försvarsbasen på en massiv uppmaning till besparingar. Men att tro att ett nationellt lån är lösningen är ett misstag. Om det vore så enkelt, tänk bara att det skulle ha gjorts för väldigt länge sedan. Sammanfattningsvis är fondernas ursprung idag till stor del sekundärt till muren av offentliga finanser i denna fråga. Som sagt, när den här muren väl har kringgåtts, om det är möjligt, ja, det är att föredra en statsskuld.

 4. Det är sällan jag inte håller med dig radikalt men påståendet "Om det vore så enkelt, kom ihåg att det skulle ha gjorts för länge sedan" är bara ett argument från auktoriteter, vars felaktighet upprepade gånger demonstreras av historien.

  Pluralistiska demokratier är baserade på principen om vilja: nationens vilja genom att uttrycka rösträtten sedan de valda tjänstemännens vilja.

  Det är på denna sista punkt som systemet har misslyckats i flera decennier: tror du att general de Gaulle eller till och med Georges Pompidou skulle ha avstått från väsentliga och till och med livsviktiga moderniseringar av landet, armén eller industrin vid den tiden? pseudoskuldväggen?

  Kan någon förklara den magiska siffran på 3 % underskott som inte ska överskridas enligt Europeiska kommissionen?

  Du vet det anglosaxiska ordspråket "To big to fail".
  Ser du Frankrike gå i konkurs med tanke på sin skuld eller sitt underskott? Det reducerar historien till sin finansiella eller ekonomiska dimension
  Det är, om jag får tillåta mig själv och med all den hänsyn jag har för dig och dina mycket ofta relevanta och till och med lysande analyser, köksmarxism som det finns kökslatin (Ursäkta att jag retar dig i ett så allvarligt ämne!)
  Och det var Marx som skrev "ekonomins elände" (Och Emmanuel Todd, tror jag)

  Vad jag menar med detta är att en läsning av revisionsrättens och de regionala revisionskamrarnas rapporter och framför allt genomförandet av deras rekommendationer kommer att göra det möjligt att enkelt återvinna de miljarder som krävs för förvärvet av 1200 Leclerc Evolution i ekonomiska förhållanden som du beskriver så övertygande

  hjärt

  • Faktum är att 3%-regeln inte är ett empiriskt värde, utan ett beräkningsvärde. Detta är den genomsnittliga skuldhållbarhetströskeln, så att tillväxt, förknippad med inflation, gör det möjligt att upprätthålla en stabil vikt av skuldåterbetalning på offentliga förmögenheter. Den borde i själva verket anpassas efter land och år, beroende på makroekonomiska parametrar. Men värdet på 3 % är ett acceptabelt genomsnitt för länder som delar EU:s sociala och ekonomiska kriterier.
   Utöver det ökar skuldbördan. Det vill säga, vi måste producera mer välstånd för att kompensera för dess ökning. Eftersom tillväxten inte är särskilt stark och inflationen har återgått till låga värden kan vi inte bortse från konsekvenserna av denna skuld. Detta är desto mer så eftersom att vara i euron, påverkar en glidning i den franska skulden euroområdets skulder och därför räntorna för alla dess spelare. Och Tyskland eller Nederländerna har inte för avsikt att betala mer av sin skuld eftersom Frankrike inte respekterar sina åtaganden.
   De Gaulle och Pompidou hade en blomstrande ekonomi, överskottsbudgetar och mycket hållbar tillväxt, med arbetslösheten så låg att det var nödvändigt att massivt importera arbetskraft från Nordafrika. Det är svårt, under dessa förhållanden, att spekulera i vilken ståndpunkt de skulle ha intagit i den nuvarande situationen. personligen skulle jag i alla fall inte riskera det.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT