Sydkorea hotar att skicka massiva vapen till Ukraina om Moskva överför försvarsteknik till Pyongyang.

Hösten 2022 visade satellitbilder, förmedlade av Sydkorea, av det rysk-koreanska gränsområdet, onormalt långa järnvägskonvojer, för ett land som påstås vara under hårda sanktioner av FN.

Ännu mer överraskande var riktningen som konvojen färdades i, från söder till norr, det vill säga från Nordkorea, mot Ryssland. Snabbt, hypotesen om att Pyongyang sänder ammunition och militär utrustning att stödja den ryska krigsinsatsen i Ukraina, nämndes sålunda.

Detta stöd från den nordkoreanska regimen till sin nyfunna ryska vän är nu utom tvivel, om det involverar 152 mm artillerigranater för 2S3 och 2S19 Msta-S, och 122 mm raketer, 200 och 300 mm för Grad, Smerch och Tornado system. På senare tid verkade det till och med som att de ryska arméerna utnyttjade massivt Hwasong-11 eller KN-02 ballistiska missiler, en olicensierad kopia av den sovjetiska Toshka ballistiska kortdistansmissilen, och Hwasong-11Ga eller KN-23, nära Iskander-missilen.

Medan Vladimir Putin har genomfört ett historiskt besök i Pyongyang, är Sydkorea nu bekymrad över det pris som Moskva har gått med på att betala för detta avgörande stöd i ammunition, men också i arbetskraft, och hotar överföringar av massiva rustningar till Ukraina, om Ryssland var det att utveckla nordkoreanska militära eller militärindustriella verktyg.

Det stöd i krigsmateriel och arbetskraft som Nordkorea ger till krigsansträngningen kommer inte att vara utan kompensation.

Faktum är att enligt sydkoreanska underrättelsetjänster hade Pyonguang i början av året skickat totalt 6 400 containrar med ammunition till Ryssland sedan starten av konflikten, massivt stöd som vida överstiger till exempel det stöd som Iran har gett sin ryska allierade i denna konflikt.

KN-23 ballistiska missiler Nordkorea
Skräp från nordkoreanska ballitiska missiler KN-23 har identifierats i Ukraina, vilket bevisar Pyongyangs växande engagemang i dess stöd till Ryssland.

FN, å sin sida, uppskattar antalet containrar, från och med idag, mellan 10 och 12 000, eller 5 miljoner granater och raketer, de två uppskattningarna, med sex månaders mellanrum, utesluter inte nödvändigtvis varandra.

Utöver ammunitionen ska Nordkorea också ha gått med på det leverera arbetskraft till Ryssland, vare sig det gäller jordbrukssektorn, byggsektorn och i mindre utsträckning inom industrin, för att kompensera för de krigsmobiliseringar och rekvisitioner som börjar tynga den ryska produktiva och ekonomiska apparaten. Siffrorna i detta ämne varierar dock mycket beroende på källor.

Uppenbarligen kan sådant stöd inte ges utan kompensation, särskilt för ett land vars nominella BNP uppgår till 30 miljarder euro för 26 miljoner invånare. Faktum är att de 5 miljoner granaten och raketerna som hittills skickats till Ryssland representerar, ensamma, 5 till 10 % av landets årliga BNP.

Hela frågan är därför att veta vad Vladimir Putin lovade Kim Jong-Un, i utbyte mot detta massiva stöd, som verkligen visar sig vara väsentligt i utvecklingen av maktbalansen under de senaste månaderna i Korea?

Om det på den internationella scenen finns rapporter om rysk mat och medicinsk hjälp till Nordkorea, har Ryssland också kapacitet som i dag är mycket bristfällig inom den nordkoreanska försvarsindustrin, och därför för de nordkoreanska arméerna helt fokuserad på en möjlig konfrontation med sin södra granne och sin amerikanska allierade.

KIm jong un Su-57 Moskva september 2023
Kim Jong-Un verkade mycket intresserad av viss rysk utrustning, såsom Su-57, under sitt besök i Moskva i september 2023

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Försvarstekniköverföring | Försvarsnyheter | Kärnvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT