När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg år 2035

Den 17 juni 2022 sjösatte Jiangnan-varven det tredje hangarfartyget avsett för den kinesiska flottan. Det var det största kinesiska militärfartyget, men också det största icke-amerikanska militärfartyget i historien.

Detta nya fartyg samlade ett stort antal innovationer för den kinesiska flottan och industrin, inklusive transport av katapulter, som är elektromagnetiska, snarare än en Skijump. Det är därför knappast förvånande att det var nödvändigt att vänta nästan två år på att fartyget skulle påbörja sina sjöförsök, medan det bara behövdes ett år för Shandong, det andra kinesiska hangarfartyget och det första som tillverkades uteslutande nationellt.

Enligt kinesisk press, Fujian har precis påbörjat sina sjöförsök den 30 april, bara några dagar efter den kinesiska flottan firade sitt 75-årsjubileum, vilket banar väg för att detta fartyg och dess flyggrupp ombord kan tas i bruk, kommer sannolikt att förändra sjömaktsbalansen i Stilla havet och Indiska oceanen.

Fujian hangarfartyg, ett betydande tekniskt och operativt steg för den kinesiska flottan

Fujian har dock lite gemensamt med de två första kinesiska hangarfartygen, som kommer från den ryska Kuznetsov-klassen. Om de tre fartygen är lika långa, 305 m för Liaoning, 315 m för Shandong och 316 m för Fujian, är det nya fartyget betydligt mer imponerande, med en uppskattad deplacement på mer än 85 000 ton, jämfört med 67 000 till 70 000 ton för de två tidigare fartygen.

fujian hangarfartyg | Försvarsnyheter | Gratis föremål
När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg till 2035 8

Den har också ett mycket större cockpit och rymligare flygplanshangarer, vilket gör det möjligt att utöka flygplansflottan ombord till 50 flygplan, jämfört med 20 till 25 på de som föregår det. Den kommer också att kunna fördubbla antalet dagliga flygmanövrar, för att nå 80 rotationer per dag, delvis tack vare de tre EMALS-katapulterna som utrustar fartyget.

Fujian drivs av full elektrisk framdrivning, vilket skiljer energiproduktion, å ena sidan, från framdrivning av elektriska turbiner, å andra sidan. Denna lösning gör det möjligt att frigöra utrymme i skrovet, för att bättre hantera produktionen av energi och elektricitet ombord på fartyget, men också att förutse nästa etapp riktat till kinesiska hangarfartyg, i det här fallet, framdrivning.

En flyggrupp ombord efter modell från amerikanska hangarfartyg

Inom luftdomänen kommer Fujian att utrustas med en helt förnyad flyggrupp, mycket effektivare än J-15 och Z-8 som beväpnar kinesiska hangarfartyg idag. Detta kommer i själva verket att använda den nya J-35, ett flygplan som anses tillhöra den 5:e generationen av stridsflygplan, samt J-15T, en multifunktionell tvåsitsig version av den nuvarande J-15. Om Z-8 förblir den tunga manövrerande helikoptern ombord på hangarfartyget, kommer den också att bära den nya Z-20-helikoptern, inspirerad av amerikanska Sea Hawk.

Shenyang J 35 David Wang e1659110516672 Hangarfartyg | Försvarsnyheter | Gratis föremål
När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg till 2035 9

Men den största utvecklingen i Fujians embarkerade flyggrupp kommer utan tvekan att vara den nya avancerade flygövervakningsenheten KJ-600. Nära i utseende och funktion till den amerikanska flottans Grumman E-2D Hawkeye, kommer den att avsevärt öka detekteringsförmågan hos Chinese Carrier Strike Group, särskilt eftersom den kommer att kunna förlita sig på mer effektiva jaktplan, i luft-luft som i luft- yta eller luft-mark.

En flotta av eskorter i evolution och snabb expansion

Slutligen, när det gäller eskort, kommer Fujian att kunna dra nytta av skyddet av nya versioner av typ 055 tunga jagare, typ 052DL luftvärnsförstörare och typ 054B antiubåtsfregatter.

Dessa fartyg har förbättrade detektionsförmåga, jämfört med tidigare fartyg, såväl som ny ammunition, oavsett om det gäller anti-ytkrigföring, luftkrigföring, anti-ubåtskrigföring och landanfall.

Typ 055 Nanchang e1598623473534 Hangarfartyg | Försvarsnyheter | Gratis föremål
När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg till 2035 10

Kom ihåg att under de senaste åren har varven sjösatt mellan åtta och tio nya jagare och nya fregatter per år, avsedda för den kinesiska flottan. Vidare har gapet i operativ potential mellan kinesiska och västerländska flottenheter minskat avsevärt på tjugo år, så att det idag är riskabelt att räkna med en hypotetisk teknologisk övergång som en militär multiplikatorkoefficient för dessa ytenheter.

Fujian, ett hangarfartyg med en avgörande roll i utvecklingen av den kinesiska flottan

Vi förstår i själva verket det enorma steg som kommer att tas av den kinesiska marinen, när Fujian, dess Carrier Strike Group och dess embarkerade flyggrupp, kommer att vara operativa. Utöver de tester som börjar idag och som syftar till att verifiera att alla fartygets system ombord fungerar korrekt, kommer det fortfarande att ta flera år för besättningar, piloter och underhållspersonal att kunna genomföra med denna uppsättning effektivt.

Även här kommer Fujian att spela en avgörande roll för framtiden för den kinesiska sjöflygkraften. Som Fujian gjorde från 2017, kommer detta i själva verket att fungera som en träningsplattform, såväl som experiment, för att skaffa den operativa erfarenhet som krävs för att implementera detta oerhört effektiva, men otroligt komplexa, representerat av ett hangarfartyg och dess ensemble av flygplan och eskortfartyg.

Peking siktar på en flotta på 6 operativa hangarfartyg år 2035

Enligt den kinesiska sajten scmp.com, som är känd för att vara nära KKP och PLA, vill Peking senast 2035 ha en flotta på sex operativa hangarfartyg. För några veckor sedan nämnde vi i detta avseende de sammanfallande rapporterna om byggandet av det fjärde hangarfartyget i Kina.

Fujian klass hangarfartyg typ 003 foto i publ hangarfartyg | Försvarsnyheter | Gratis föremål
När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg till 2035 11

De kinesiska myndigheterna har uppenbarligen inte för avsikt att bromsa takten under de kommande åren. För att rada upp 6 hangarfartyg år 2035 kommer det att vara nödvändigt att lansera ett nytt hangarfartyg vart tredje år, en särskilt ihållande takt, även för kinesiska varv.

Om det dessutom är möjligt att det fjärde hangarfartyget kommer att vara, liksom Fujian, ett fartyg med full elektrisk framdrivning, eftersom Shandong var ett fartyg mycket nära Liaoning, råder det ingen tvekan om att de kommande två kommer att vara, dem, kärnkraftsdrivna hangarfartyg, förmodligen lika imponerande som den amerikanska flottans Ford-klassfartyg.

Att upprätthålla denna takt och möta de enorma svårigheterna med att bilda tre nya besättningar, inklusive minst två kärnkraftsbesättningar, träna dem och ge dem den nödvändiga förstärkningen för att vara effektiva, och göra detsamma för sjöflyget ombord och flottans eskort. , kommer den kinesiska marinen att behöva göra betydande ansträngningar under de kommande 10 åren.

Mot en strikt balans mellan den amerikanska flottan och den kinesiska marinen 2049

Men om det lyckas, och det finns föga objektiva skäl att betvivla det, med tanke på de framsteg som gjorts under de senaste 10 åren, kommer den kinesiska flottan att ha, i Stilla havet och Indiska oceanen, en marin flygflotta numerärt jämförbar med den för den överväldigande amerikanska flottan. Detta är ett scenario som verkade otänkbart för bara tio år sedan, men som idag verkar mer än troligt, om inte säkert.

KJ 600 5 e1598973513282 Hangarfartyg | Försvarsnyheter | Gratis föremål
När Fujian inleder sjöförsök är den kinesiska marinen halvvägs till målet om 6 hangarfartyg till 2035 12

Det är också lämpligt att placera denna planering i linje med den officiella kinesiska diskursen som syftar till att vara i nivå militärt med Washington, vid hundraårsjubileet av skapandet av Folkrepubliken Kina, 2049. Men genom att respektera en takt på 1 ny hangarfartyg vart tredje år kommer den kinesiska marinen att ha samma 3 operativa hangarfartyg 11 som de som planeras av den amerikanska flottan.

Vi måste därför förvänta oss att den kinesiska flottan av hangarfartyg, och med den, den av yteskorter, ubåtar, stora amfibiefartyg och logistikfartyg, såväl som den kinesiska marinflyget, kommer att fortsätta att utvecklas kraftigt under de kommande åren, till helt utmana den amerikanska flottans överhöghet, som ärvts från andra världskriget, under de tjugo åren som kommer.

Artikel från 30 april i full version till 23 juli

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT