KNDS Caesarkanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet

På några år har Carion utrustad med ett artillerisystem, eller CAESAR-kanon, stigit till rankningen av stjärnutrustning för fransk vapenexport och anslutit sig till Rafale och ubåten Scorpene i den mycket exklusiva vapenklubben som sannolikt kommer att skapa rubriker i Frankrike och utomlands.

Flera ekon och deklarationer antydde att nya beställningar kunde äga rum under Eurosatory 2024-utställningen. Detta är nu gjort, eftersom Armenien, såväl som Kroatien och Estland, har undertecknat åtaganden om att beställa totalt 60 nya franska artillerisystem.

Genom att göra detta har Caesar nu etablerat sig som det mest exporterade europeiska artillerisystemet, oavsett om det gäller antalet levererade och/eller beställda enheter, eller antalet kunder, vilket gör att KNDS France, Ex-Nexter, kan återvända till den internationella rankningen av exportörer av markutrustning, efter Leclerc:s halvmisslyckande och VBCI:s misslyckande.

Armenien, Estland och Kroatien: 3 nya användare och 60 nya Caesars för KNDS på Eurosatory

Caesar kommer därför utan tvekan att ha varit en av de stora stjärnorna i Eurosatory 2024-showen, tillsammans med nya stridsvagnar från KNDS och Rheinmetall, såväl som de många luftvärns- och anti-drönarsystem som dök upp i år. Den franska kanonen har faktiskt spelat in 3 nya beställningar för totalt 60 exemplar, med anledning av det parisiska evenemanget.

CAESAR MkII KNDS
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 9

De första att begå, den 18 juni, var Armeniska arméer, för 36 Caesar MkI 6×6, för att utrusta två artilleribataljoner. Efter att ha formaliserat landets utträde ur den kollektiva säkerhetsfördragsorganisationen, under rysk övervakning, åtog sig Jerevan att omvandla utrustningen för sina arméer, i synnerhet genom att vända sig till USA och Frankrike, för att respektera Azerbajdzjan, med stöd av Turkiet och Israel.

Dagen efter var det Kroatiens och Estlands tur att tillkännage storleken på 12 exemplar vardera, MkI för Zagreb, MkII för Tallinn, och blev därmed de 12:e och 13:e användarländerna för Caesarkanonen i världen, och 5ᵉ och 6ᵉ i Europa.

Dessa två länder har, som sådana, undertecknat ett ramavtal med Frankrike, med anledning av showen, för att organisera förvärv, leverans och underhåll av artillerisystem, som utgör baserna för en " Klubben Caesar » inspirerad av tysken Leoben.

Som sådan angav Försvarsmakten att andra länder redan hade anmält sitt intresse för att ansluta sig till denna struktur, utan att ange om de var befintliga kunder eller potentiella nya användare.

Prestanda/pris, rörlighet, produktionstider, Ukraina: orsakerna till framgången för Caesarkanonen idag

Canon Caesar hade en viss framgång hos internationella kunder, kort efter det togs i bruk i Frankrike, 2003, med Thailand, för 6 enheter, Saudiarabien, för 76 enheter, 2006, och Indonesien, 2012, för 37 artillerisystem .

caesar ukraina
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 10

Det var dock från 2020 och framåt som Caesar-dynamiken verkligen tog fart för Nexter, med Tjeckien för 52 system i 8×8 version, följt 2022 av Belgien (9+19 Caesar MkII), Litauen (18 Caesar MkII), Marocko (36 Caesar MkI) och Ukraina (12+6+6+6+19+78 MkI, 19 MkI 8×8), och av Armenien (36 MkI), Kroatien (12 MkI) och Estland (12 MkII) , år 2024.

Denna framgång bygger på en kombination av flera faktorer. Det mest uppenbara är ingen mindre än den massiva ökningen av beväpnings- och moderniseringsinsatser från de väpnade styrkorna, särskilt i Europa, för att svara på de ökade internationella spänningarna, men också för att ersätta västerländsk utrustning som skickats till Ukraina, för att stödja Kievs krigsinsats.

Under de franska myndigheternas impulser har Nexter, nu KNDS France, också kunnat svara perfekt på utvecklingen av efterfrågan, genom att öka produktionshastigheterna för Caesar, från 1,5 system per månad 2021, till 6 system per månad idag. , och med målet att nå 12 månadssystem 2025.

Därmed kan företaget erbjuda förkortade leveranstider, mycket uppskattat av potentiella kunder idag, trots en mycket full orderbok, med mer än 360 exemplar kvar att producera till dags dato, det vill säga 5 års produktion vid 6 system per månad , men bara två och ett halvt år kvar, med en månatlig produktion på 12 vapen.

tube caesar nexter KNDS frankrike
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 11

Caesar Cannon kan också lita på mycket bra feedback från Ukraina, det franska systemet är som sådant, särskilt fruktad, genom sin precision och rörlighet, av ryska artillerister.

Framför allt har den ett pris-prestanda-förhållande utan konkurrens i Europa. Med ett enhetspris som varierar mellan 3,5 och 4 miljoner euro är Caesar faktiskt 3 gånger billigare än en sydkoreansk K9 Thunder och mer än 4 gånger billigare än den tyska Pzh 2000, allt genom att ha en 52 kaliber pistol , en räckvidd på 40 km med oprövad granat, och utmärkt skjutprecision, även vid maximal räckvidd.

Dessutom ger dess lätthet, 17 ton i strid, och dess 6×6-konfiguration, den rörlighet utan att ens gå någonstans, både för att undvika fiendens motbatterield och för att röra sig mycket snabbt runt insatslinjen, för att ge stöd där den behövs.

I själva verket, utan att matcha terrängrörligheten eller skyddet för Pzh 2000 eller K9, visar sig Caesar vara ett mycket attraktivt val för många väpnade styrkor som vill utöka antalet 155 mm rör och som är under budgetrestriktioner . för väpnade styrkor som driver en rörlig och dynamisk doktrin, som Frankrike; eller för arméer som är engagerade i svår terräng, otillgängliga för tunga system, som Indonesien och Thailand.

Det tredje mest använda moderna artillerisystemet, bakom M109 och K9 Thunder

Med armeniska, kroatiska och estniska beställningar ser Caesar-kanonen sin internationella kundbas nå 12 länder, inklusive fem i Europa. Därmed blir det utan tvekan det mest exporterade moderna europeiska artillerisystemet idag, med sina 548 exemplar, långt före tyska Pzh 2000 och sina 300 exemplar till åtta länder.

Pzh 2000 KNDS Ukraina
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 12

Det rankas till och med i TOP 3 över de bäst exporterade moderna artillerisystemen, bakom den sydkoreanska K9 Thunder, varav 1300 9 exempel exporterades till 4 väpnade styrkor, inklusive 109 i Europa (Polen, Estland, Norge, Finland) och den amerikanska M2500, varav mer än 24 XNUMX är kvar i tjänst utanför USA i XNUMX väpnade styrkor, inklusive sju i Europa.

Det bör till och med noteras att när det gäller antalet kunder överträffar Caesar K9 Thunder, men den senare har spelat in flera stora kontrakt med lokal tillverkning i Polen (532 enheter), Egypten (200 enheter), Turkiet (421 enheter). system) och i Indien (200).

Intressant nog överträffar Caesar rysk export i moderna artillerisystem (125 2S-19 Msta-s för 5 användarländer), liksom kinesiska system (170 PLZ-45/4 länder och 480 PCL-181/3 länder).

Detta säger mycket om Caesars prestanda och attraktivitet, på en särskilt konkurrensutsatt marknad som omfattar mer än ett dussin 155 mm-system på den globala marknaden.

Caesar MkII presenterades på Eurosatory 2024-mässan, redo att ta över

Caesar MKII, som lanserades 2022, presenterades för första gången på Eurosatory 2024-mässan. Detta borde göra det möjligt att förlänga Caesars operativa och kommersiella karriär genom att integrera feedback från franska arméer i Levanten och södra Sahara. Afrika, och av de ukrainska arméerna mot Ryssland.

Medan han tar upp principerna och paradigmen för MkI visar sig Caesar MkII vara väldigt annorlunda, med ett nytt chassi, en ny pansarhytt med 4 dörrar, en ny 460 hk motor, dubbelt så kraftfull som MkI, och en helt moderniserad ombordelektronik.

Caesar MKII presenterades på Eurosatory 2024-mässan
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 13

Sigma 30-tröghetsenheten är redan känd för sin precision och har ersatts av Safrans nya Geonyx, designad för att fungera i en förvrängd miljö utan geolokaliseringssignaler. Ett anti-IED och anti-drone jamming-system, kallat ECLIPSE, har lagts till, liksom alla komponenter i SCORPION-systemet, såsom den krypterade kontaktradion och systemets taktiska kommunikationsnod, för de franska och belgiska modellerna.

Dessutom bör dessa positionerings- och peksystem, i kombination med det nya hydrauliska systemet som styr fordonet och pistolen, tillåta ännu snabbare batteriladdning och batterievakuering, för att möta förväntade förbättringar i drönarlokaliseringssystem och motsatt motbatteri.

Caesar MkII är också bättre skyddad, med en hytt som uppfyller Stanag 2-standarden, det vill säga mot 7,62 x 39 mm ammunition på 30 m, och mot splitter från 155 mm granater på 80 m och mer.

Dessa system tynger Caesar MkII, som väger 25 ton i strid, jämfört med 18 för MkI. Dess 460 hk-motor, jämfört med 215 hk för den tidigare versionen, ger den dock ett effekt-till-vikt-förhållande på 18 hk per ton, högre än den för den tidigare versionen, samtidigt som den håller sig runt tröskeln för terrängeffektivitet på åtta ton per axel, vilket garanterar bättre terrängrörlighet. När det gäller massa och storlek förblir Caesar MkII lufttransportabel med A400M-flygplan, vilket förblir ett stort krav för de franska arméerna.

Trots dessa anmärkningsvärda förbättringar behåller Caesar MkII prisargumentet, med en enhetskostnad på cirka 5 miljoner euro enligt KNDS, och ännu lägre, enligt vissa källor.

Ett erbjudande utformat för att ersätta bogserat artilleri och öka eldkraften till en lägre kostnad

Som vi kan se verkar framgången för Canon Caesar på den internationella scenen fortsätta den dynamik som startade 2020 och accelererade med att de första franska systemen skickades till Ukraina, våren 2022.

Caesar Cannon demonstration
KNDS Caesar-kanon är nu det mest exporterade europeiska artillerisystemet 14

Under en tid förblev den exakta positioneringen av Caesar osäker, eftersom den ofta uppfattades som ett lätt artillerisystem, avsett främst för kraftprojektion, men otillräckligt skyddat för att användas i en högintensiv konflikt.

Dess utmärkta prestanda i Ukraina, tillsammans med mycket tyngre och dyrare system som tyska Pzh 2000, amerikanska M109 eller polska Krab, men också dess pris, vilket gör den till ett alternativ till bogserade artillerisystem vid slutet av livet, gjort det möjligt att klargöra Caesars föredragna marknad, avsedd att återskapa massa och eldkraft, vid sidan av attackartilleri, som ersätter bogserade kanoner som nu är alltför sårbara.

Denna positionering blir mer begriplig, i samband med dess operativa resultat, kan det franska artillerisystemet notera många fler internationella framgångar under de kommande månaderna och åren, och etablera sig som en av de franska referenserna på den internationella beväpningen, förstärkt av ankomsten av Caesar MkII.

Uppdaterad 20-07-2024: Slovenien och Finland

Sedan denna artikel skrevs den 20 juni 2024, Slovenien undertecknade en avsiktsförklaring om att även förvärva Caesar-system. Den polska pressen å sin sida antydde det Caesar MkII var favorit i tävlingen om finska flottans nya kustbatterier.

Artikel från 20 juni i full version till 28 juli 2024

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT