Is er een pilot voor de Franse industriële defensiestrategie?

Met de terugkeer van de oorlog in Europa en de snelle verslechtering van de spanningen tussen de grote militaire machten in Azië en het Midden-Oosten, werd de Franse defensie-industrie binnen enkele maanden een belangrijk centrum van belangstelling, zowel voor de media als voor een aantal politieke persoonlijkheden die de staat van verval lijken te ontdekken van de voorraden munitie en reserveonderdelen van de legers, of de productievertragingen van bepaalde uitrusting zoals het Caesar-kanon. Er gaat nu geen week voorbij zonder dat een aankondiging over de defensie-industrie, de legers of de volgende militaire programmeringswet, en de daaruit voortvloeiende commentaren, hun weg vinden naar televisietoestellen of de voorpagina's van grote nationale media. Het werd tijd, zullen we maar zeggen, wetende dat deze onderwerpen tot dan toe niet publiekelijk zichtbaar waren.

Franse militaire programmering, tussen herwonnen sereniteit en aanhoudende zorgen

Het is duidelijk dat de zaken aanzienlijk zijn geëvolueerd, over het algemeen in positieve zin, tijdens de vorige wet op de militaire programmering 2019-2025, die het mogelijk maakte om de dalende financieringscurve voor de legers en dus voor de Franse defensiefabrikanten om te keren door de de jaarlijkse kredieten van de legers met meer dan 30% tussen 2016 en 2023. En we kunnen nooit genoeg zeggen in hoeverre deze trendbreuk het mogelijk heeft gemaakt om een ​​dreigende ineenstorting van de capaciteit van de Franse legers te voorkomen, zonder welke ze ongetwijfeld ondervonden dezelfde moeilijkheden als die van de Bundeswehr vandaag. Tegelijkertijd heeft de heropleving van de wereldvraag naar militair materieel de Franse fabrikanten weer wat speelruimte gegeven, met name dankzij enkele grote exportsuccessen zoals het Rafale-gevechtsvliegtuig van Dassault Aviation of het Caesarkanon van Nexter, maar ook door vele andere nieuwe kritieke contracten zoals de verkoop van FDI-fregatten aan Griekenland en NH90- en Caracal-helikopters door Airbus Helicopters, wat logischerwijs leidde tot een toename van bestellingen van fabrikanten van apparatuur zoals Safran, MBDA en Thales.

De Caesar NG zal zwaarder, beter gepantserd, moderner en veel beter gemotoriseerd zijn dan de originele Caesar

La nieuwe militaire programmeringswet 2024-2030 wordt afgerond zullen de kredieten voor de krijgsmacht op 30 jaar tijd opnieuw met 7% zien groeien, om in 2,25 een defensie-inspanning van 2030% van het bbp te bereiken. In deze periode zullen veel nieuwe grote programma's worden opgeleverd, zoals de Rafale F4-standaard voor de Air and Space Force, H160M Cheetah-helikopters voor de 3 legers, FDI-fregatten en Suffren-onderzeeërs voor de Franse marine, en Scorpion-pantservoertuigen en nieuwe Caesars NG voor het leger. Tegelijkertijd zullen verschillende ontwikkelingsprogramma's worden gelanceerd, zoals de nieuwe generatie nucleaire vliegdekschepen, de nieuwe F5-standaard voor de Rafale of zelfs de 3e generatie nucleaire onderzeeërs met ballistische raketten. Ten slotte zullen gerichte inspanningen het mogelijk maken om bepaalde kritieke tekortkomingen te dichten, zoals in het geval van munitie, dronesystemen of intelligentie. Maar ondanks een situatie die ongetwijfeld veel rustiger zal zijn dan voor de strijdkrachten en voor defensiefabrikanten nog maar een paar jaar geleden, is er een zeer voelbaar, zij het vaak half uitgesproken, gevoel van bezorgdheid en zelfs ergernis van de kant van laatstgenoemde over militaire programmering. En het is niet zozeer een gebrek aan kredieten als wel een gebrek aan strategisch beheer van de Franse industriële en technologische basis van defensie, of BITD, die in het geding zou zijn.

Een alomtegenwoordige staat die alle beslissingshefbomen in handen heeft


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN