Turkije is opnieuw geïnteresseerd in het Frans-Italiaanse SAMP/T luchtafweer- en antiraketsysteem

Mamba Aster30 e1648559163452

De betrekkingen tussen Europa, en met name Frankrijk, en Turkije zijn de afgelopen jaren op zijn zachtst gezegd tumultueus geweest. Tussen de Turkse interventie in Noord-Syrië tegen de Koerdische bondgenoten van Frankrijk en de Verenigde Staten, de militaire steun van Ankara aan het Tripoli-regime in Libië en de spanningen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in de Egeïsche Zee en rond Cyprus, zijn de punten van wrijving tussen Ankara en Parijs ontbrak niet, en de betrekkingen tussen de twee landen, evenals tussen de twee staatshoofden, waren erg moeilijk geworden. Tegelijkertijd had het Turkse besluit om het Russische S-400 langeafstands luchtafweersysteem aan te schaffen, waarmee werd gebroken met de NAVO-strategie en interoperabiliteit, de woede van Washington gewekt, wat leidde tot de uitsluiting van het Turkse F-35-programma en zelfs tot ernstige sancties. over Amerikaanse wapenexport naar Ankara. Zelfs het verzoek van Turkije om retrofitkits en nieuwe vliegtuigen aan te schaffen om zijn F-16-vloot te upgraden, werd door het Amerikaanse congres afgewezen omdat Europese sancties verschillende belangrijke defensie-industrieprogramma's stopzetten, zoals de Altai-tank.

Hoewel de houding van president Erdogan ten opzichte van zijn Russische tegenhanger Vladimir Poetin vaak dubbelzinnig is geweest, is Ankara's steun aan Oekraïne en zijn defensie-inspanningen hoogstwaarschijnlijk de meest vrijwillige van de westerse kampen geweest, tot op het punt dat er spanningen ontstonden, gedempt maar gevoelig. met Moskou. Sinds het begin van het conflict is deze steun nog meer gegroeid, met de levering van TB2 Bayraktar-drones die het icoon van het verzet in Oekraïne zijn geworden, en zelfs zo ver dat de zeestraat voor de Russische marine werd afgesloten, waardoor de overdracht van schepen van of naar de Zwarte Zee. Bovendien is de Turkse betrokkenheid bij de defensieve houding van de NAVO sinds 24 februari onberispelijk, terwijl president Erdogan zoveel mogelijk de bemiddelaarkaart heeft gespeeld in een poging een uitweg uit deze oorlog te vinden. Is dit een verandering van houding van de kant van de Turkse president, of de uitdrukking van een meer complexe perceptie dan het lijkt van de positie van Turkije binnen de alliantie en het Westerse blok op dit theater? Het is nog steeds moeilijk vast te stellen, maar het staat buiten kijf dat het gezicht van Ankara sinds het begin van het conflict ertoe kan leiden dat westerlingen hun oordeel herzien.

TB2 vx BUK Oekraïne
In Turkije gemaakte TB2 Bayraktar light MALE-drones behalen aanzienlijk succes in Oekraïne tegen Russische troepen, waardoor de drone een van de symbolen van Oekraïens verzet is

De eerste spectaculaire aankondiging op dit gebied vond vorige week plaats, toen Turkije, Griekenland en Frankrijk, de 3 landen die nog maar een paar maanden geleden onder spanning stonden, een gezamenlijk initiatief aankondigden om te proberen de burgerbevolking te evacueren uit de martelaarsstad Marioepol in de Donbass. Hoewel het initiatief duidelijk mislukte, markeerde het niettemin een radicale verandering van houding door Parijs, Athene en Ankara, tot het punt om gezamenlijke acties op het internationale toneel in een crisissituatie te overwegen. Bijgevolg zijn de verklaringen van president Erdogan aan de pers eind vorige week ongeveereen mogelijke hervatting van de onderhandelingen met Rome en Parijs over de mogelijke verwerving van SAMP/T-luchtafweer- en antiraketsystemen, moet met de grootste aandacht worden overwogen, vooral omdat de Italiaanse autoriteiten de hervatting van de besprekingen over dit onderwerp hebben bevestigd. Volgens RT Erdogan zijn er al contacten gelegd met Italië en Frankrijk over dit onderwerp, en deze zouden kunnen worden voortgezet zodra de Franse presidentsverkiezingen voorbij zijn, wetende dat er geen aankondiging over dit onderwerp kan worden gedaan voordat de volgende Franse president niet is gekozen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan “Turkije is opnieuw geïnteresseerd in het Frans-Italiaanse SAMP/T luchtafweer- en antiraketsysteem”

Reacties zijn gesloten.