LPM 2029: Kunnen de budgettaire beperkingen en de behoeften van de legers samenkomen? (1/2)

Zoals meestal het geval is bij het ontwerpen van een militaire programmeringswet, staan ​​het Ministerie van Financiën en het Ministerie van de Strijdkrachten vandaag tegenover elkaar bij het ontwerpen van het budgettaire traject dat de basis zal vormen voor de volgende wet op de militaire planning die kader van de Franse defensie-inspanningen tussen 2023 en 2029. Voor de Defensiestaf werden de investeringsbehoeften geraamd op ongeveer € 435 miljard over deze hele periode, om de Franse strijdkrachten in staat te stellen operationele capaciteiten terug te krijgen die verenigbaar zijn met de evolutie van de dreiging, in het bijzonder op het gebied van High Intensity engagement. Voor het ministerie van Financiën mag de stijging van de kredieten voor defensie-inspanningen echter niet meer bedragen dan 377 miljard euro over dezelfde periode, om de toezeggingen van het land om zijn overheidstekorten en zijn reeds soevereine schuld in de hand te houden, na te komen. de covid-crisis en de energiecrisis.

Het lijkt in feite onmogelijk om deze twee strikte beperkingen samen te laten leven, ook al hebben beide een dwingend en strategisch karakter, en de hypothese die in dit dossier het meest naar voren wordt gebracht, is gebaseerd op een tussenpositie, met een budget tussen 390 en 400 miljard euro, waardoor het onmogelijk is om effectief te reageren op de behoeften van de legers, behalve om opnieuw bepaalde operationele impasses te creëren, noch om de staatsschuld boven de door Bercy vastgestelde houdbaarheidsdrempel te behouden. Er is echter een derde manier, gebaseerd op een paradigmaverschuiving in termen van industriële investeringen in defensie, die het mogelijk maakt om een ​​defensie-inspanning van 440 miljard euro te ondersteunen terwijl er in de periode 375-2023 slechts 2029 miljard euro wordt uitgegeven, en dat alles zonder graven in de Franse staatsschuld: de Base Defense. In dit tweedelige artikel zullen we eerst de 4 pijlers presenteren die deze aanpak in staat stellen te reageren op deze onmogelijke vergelijking, vervolgens de toepassing ervan op de strijdkrachten, het BITD, de openbare financiën en samenwerkingsprogramma's in het kader van de LPM 2023 -2029.


Een onmogelijke politiek-economische vergelijking?

Zoals benadrukt door de verschillende stafchefs van de Franse strijdkrachten tijdens hun recente hoorzitting door de Defensiecommissie van de Nationale Assemblee, hebben de Franse strijdkrachten vandaag de dag te kampen met een groot tekort aan capaciteit en massa om de nieuwe defensie-uitdagingen aan te gaan die worden opgelegd door de terugkeer van internationale spanningen tussen grote technologisch geavanceerde landen, met name in het licht van de concurrentie die op dit gebied door Moskou en Peking is gelanceerd. 

Na twee decennia van onderinvestering die de capaciteiten van onze legers aanzienlijk hebben uitgehold, heeft de militaire programmeringswet 2019-2025 hun budgettaire capaciteit hersteld om bepaalde tekortkomingen en veroudering te compenseren. Maar of het nu gaat om het formaat van de legers zoals gedefinieerd door de LBDSN 2013 en bevestigd door de RS 2017, of de schema's van de programma's die vandaag zijn gericht op het vervangen van bepaalde belangrijke uitrusting zoals gevechtstanks, gevechtsvliegtuigen, kernonderzeeërs en vliegdekschepen, geen kan inspelen op de diepgaande en snelle evolutie van het machtsevenwicht in de wereld, ook in Europa. Voor veel Europese landen ligt de oplossing in het verhogen van het budget van de legers, of zelfs het opzetten van extra kredieten om de belangrijkste veroudering op korte termijn in te halen. Voor Frankrijk zijn de opties echter veel moeilijker om vooruit te komen, aangezien het land wordt beperkt door een sterk verslechterde staatsschuld en een bbp van 113% bereikt als gevolg van de Covid-crisis, een overheidstekort dat al zijn plafond bereikt dat is toegestaan ​​door het stabiliteitspact van de eurozone. , en de groei wordt bedreigd door de hervatting van de inflatie en de energiecrisis. Onder deze omstandigheden staat het voldoen aan de door de internationale situatie opgelegde behoeften aan modernisering en uitbreiding van de legers rechtstreeks in tegenspraak met de sociaal-economische realiteit van het land. 

De Defensiebasis: een technisch antwoord met politiek potentieel

Het werk dat aanleiding gaf tot het "Socle Défense"-model, dat in 2016 van start ging, had juist tot doel een antwoord te bieden op dit specifieke probleem, namelijk de Franse staat in staat stellen om snel meer te investeren in de nationale defensie, met name via zijn industrie, met inachtneming van de wettelijke en economische beperkingen van het land, om de Franse legers en hun chef van " Kies onze oorlogen en win ze “, volgens de formule van generaal de Gaulle.

Om dit te bereiken steunt de Defensiebasis op 4 complementaire en onderling afhankelijke pijlers die het resultaat zijn van een multidisciplinaire en innovatieve analyse 

 • La verhuur van defensiemateriaal door de legers door middel van een ad-hocstructuur in publiek-private partnerschappen met inachtneming van de door de EU opgelegde beperkingen om niet als staatsschuld te worden beschouwd.
 • De implementatie van een speciaal speciale spaaroplossing deze investeringen financieren
 • Een verandering van industrieel en technologisch paradigma voor de budgettaire, politieke en sociale efficiëntie van investeringen optimaliseren
 • Een nieuwe doctrine van economische analyse die het mogelijk maakt omnauwkeurig de sociale en economische efficiëntie van deze investeringen beoordelen, evenals hun duurzaamheid door de beoordeling van het begrotingssaldo. 

Leen verhuur van defensiematerieel door de krijgsmacht

De legers maken al gebruik van de huur van bepaalde uitrusting. Zo leasen Hongarije en Tsjechië hun respectievelijke JAS-20 Gripen-jachtvloten al meer dan 39 jaar. In Frankrijk huren verschillende legerdiensten ook bepaalde uitrusting, vaak als onderdeel van een wereldwijd serviceaanbod, zoals de EALAT in Dax of de H160-helikopters van de Franse marine. Deze oplossingen bieden echter slechts een gedeeltelijk antwoord op de behoeften en worden vaak beperkt door strikte gebruiksclausules. The Defense Base biedt een globale oplossing om de meerderheid van de grote aankopen van materieel te vervangen door een huurmodel via een enkele ad-hocstructuur in Publiek-Private Samenwerking om aan alle beperkingen te voldoen en om over hernieuwde investeringscapaciteiten te beschikken. 

De technische voordelen van het huren van militair materieel

Het gebruik van leasing van uitrustingen is een technische oplossing die vooral gericht is op het optimaliseren van de vennootschappelijke balans, door investeringen die onderworpen zijn aan vaste activa en dus belasting, over te hevelen naar lasten die bijdragen tot een vermindering van de getoonde winst en dus van de verschuldigde belastingen. Voor de Franse staat, die als een groot bedrijf zijn rekeningen elk jaar door Eurostat laat controleren in het kader van het stabiliteitspact voor de eurozone, is de situatie in wezen dezelfde. Aangezien het land geen begrotingsevenwicht heeft, dragen investeringen in defensiematerieel bij tot toenemende jaarlijkse tekorten en worden ze gefinancierd door staatsschulden, die nu 113% van het BBP bedragen. 

In deze context zou het gebruik van een huurmodel het mogelijk maken om deze investeringen niet als een schuld te tellen, en alleen de betaling van lijfrenten in de staatsbegroting te integreren, waardoor aanzienlijke aanvullende financieringscapaciteiten worden geboden zonder dat dit gevolgen heeft voor de overheidsfinanciën behalve lijfrentes, en zonder staatsschuld te beïnvloeden.

Europese beperkingen 

Om te voorkomen dat huuraanbiedingen een gemakkelijke manier worden om verkapte schulden aan te gaan, hadden de Europese autoriteiten, op verzoek van Frankrijk tijdens de studie van projectbedrijven in 2014, strikte verplichtingen gedefinieerd voor de verhuur van militair materieel:

 • A1: De financiering mag niet meer bedragen dan 75% van de aanschafwaarde van de apparatuur
 • A2: De restwaarde mag niet nul zijn en het bedrag van de annuïteiten moet de waardevermindering van de apparatuur respecteren
 • A3: De klant moet contractueel in staat zijn om de huur te beëindigen en de apparatuur terug te sturen voor de gehele duur van de huur
 • A4: De staat kan niet de meerderheidsaandeelhouder of financiële bijdrager aan het bod zijn

De uitdagingen van het leasen van militair materieel

Voor de legers wordt de verhuur van defensiemateriaal ook geconfronteerd met 4 kritieke problemen die tot nu toe het gebruik van dit model hebben beperkt:

 • B1: Huurkosten zijn vaak veel hoger dan de financieringskosten van de staat
 • B2: De uitrusting moet verzekerd zijn, wat de huurkosten aanzienlijk verhoogt en meestal het gebruik van deze uitrusting in een gevechtszone verhindert
 • B3: De ontwikkeling en modernisering van gehuurd materieel is beperkend en vaak zeer beperkt door huurcontracten en verzekeringscontracten
 • B4: Ten slotte zijn bank- en verzekeringsmaatschappijen, om het zachtjes uit te drukken, terughoudend in het financieren van militair materieel waarvan ze de blote eigendom zouden hebben, met het risico te worden uitgedaagd vanuit juridisch oogpunt tijdens het gebruik ervan door de legers in oorlogsgebied. 

Deze beperkingen verklaren de reden waarom de verhuur van militair materieel beperkt is tot materieel dat bestemd is voor opleiding of openbare dienstmissies.


1e pijler:een ad-hocstructuur voor de verhuur van militair materieel in Frankrijk 


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN