President Loekasjenko kondigt de oprichting aan van een gewapende territoriale verdediging van 45.000 man

Leger Loekasjenko Militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Wit-Rusland

Na de frauduleuze herverkiezing van de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko in 2020 brachten massale en volksdemonstraties honderdduizenden Wit-Russen de straat op om te protesteren tegen deze nieuwe ontkenning van de democratie. Gesteund door Rusland, dat soldaten, veiligheidstroepen en propagandisten daarheen zal sturen, zullen deze demonstraties zeer hardhandig worden onderdrukt, met minstens 4 doden, 4000 gewonden en meer dan 30.000 arrestaties tot gevolg. De Wit-Russische oppositie wordt gearresteerd of gedwongen in ballingschap te gaan, en het regime voert de repressie en arrestaties in het land aanzienlijk op, zelfs voor geïsoleerde en kleine daden, zoals het dragen van de traditionele kleuren van de Wit-Russische vlag. Sindsdien is president Loekasjenko beloften blijven doen aan zijn Russische bondgenoot en beschermer, met name door zijn reizen naar Moskou op te voeren.

Zo diende Wit-Rusland als startbasis voor de Russische strijdkrachten voor een van de 3 grote offensieven bij de start van de militaire speciale operatie in februari 2022, in dit geval de aanval op het vliegveld van Hostomel gevolgd door die op de Oekraïense hoofdstad. Bovendien werden veel van de ballistische raketten die aan het begin van het conflict werden afgevuurd, afgevuurd vanaf Wit-Russisch grondgebied. Ondanks het feit dat het troepen naar de grens van Oekraïne en Polen heeft verplaatst, is Minsk nooit officieel het conflict ingegaan en zijn er sinds het begin van het conflict geen Wit-Russische troepen in Oekraïne ingezet. President Loekasjenko heeft echter herhaaldelijk oorlogszuchtige retoriek gebruikt, meestal om nog meedogenlozere repressie in het land te rechtvaardigen en om vermeende steun aan westerlingen te bestrijden. In tegenstelling tot Vladimir Poetin is Alexander Loekasjenko zich er inderdaad van bewust dat hij geen steun van de bevolking heeft en dat zijn regime vandaag alleen standhoudt door angst ingegeven door repressie en door de steun van zijn Russische bondgenoot.

repressie Wit-Rusland Militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Wit-Rusland
Het harde optreden tegen de protesten die in juli 2020 in Wit-Rusland begonnen, was hevig, waarbij ten minste 4 doden en 4000 gewonden vielen.

Deze twee aspecten zijn echter in zekere zin tegenstrijdig. Om aan de verwachtingen van Moskou te voldoen en zo de steun van Poetin en zijn leger te garanderen, wordt Loekasjenko opgeroepen om zwaarder te wegen in het machtsevenwicht dat vandaag tussen Europa en Rusland tot stand komt. Een mobilisatie voor Minsk is echter uitgesloten, een interventie in Oekraïne nog minder, aangezien het risico dan zeer groot is dat er een volksopstand komt om alles in te nemen, en daarmee Loekasjenko. Het was misschien in een poging om deze moeilijke vergelijking op te lossen dat de president van Wit-Rusland vandaag zijn voornemen aankondigde te creëren een nieuwe verdedigingsmacht van het type territoriale verdediging, 45.000 man sterk, bewapend en belast met de bescherming van Wit-Russische steden en grondgebied als het zou worden aangevallen. Vergeet niet dat de strijdkrachten van het land niet meer dan 50.000 man tellen, dat ze vooral uit dienstplichtigen bestaan ​​en dat ze notoir slecht uitgerust en slecht opgeleid zijn. Deze aankondiging, die wordt gezien als een evolutie van de Wit-Russische houding, is echter niet nieuw en blijkt zelfs aanzienlijk minder ambitieus te zijn dan de minister van Defensie een paar dagen eerder had geëist. De mogelijkheid om enkele tienduizenden Wit-Russische burgers te moeten bewapenen, baart de autoriteiten van het land waarschijnlijk zorgen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

– 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "President Loekasjenko kondigt de oprichting aan van een gewapende territoriale verdediging van 45.000 man"

Reacties zijn gesloten.