Vil Kina øge sin støtte til Rusland i forhold til Ukraine?

Siden begyndelsen af ​​den russiske offensiv i Ukraine den 24. februar har de kinesiske myndigheder opretholdt en holdning af velvillig neutralitet over for Rusland. I overensstemmelse med officielle kinesiske holdninger på den internationale scene har Beijing gentagne gange opfordret til respekt for staternes grænser og territoriale integritet samt til en forhandlingsløsning. I anledning af det kinesiske kommunistpartis 5. kongres, som bekræftede Xi Jinpings hold i partiet og dermed landet, hærdede sidstnævnte dog betydeligt sin diskurs over for USA og Vesten som helhed, især i emnet Taiwan og meddelte, at landet ville gøre en enestående indsats for at modernisere Folkets Befrielseshær inden for de næste XNUMX år (længden af ​​præsidentperioden i Kina), hvilket ville udgøre en fornyet og forstærket trussel på den autonome ø hævdet af Beijing som historisk forrang. Og ifølge erklæringen fra den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, som svar på den lykønskningsmeddelelse, som Vladimir Putin sendte til sin kollega Xi Jinping i anledning af hans valg til en tredje periode, ser det ud til, at Beijing har begået en udvikling af sine holdninger til fordel for en tilnærmelse til Moskva, herunder i det meget omstridte område af krigen i Ukraine.

Ifølge redegørelsen, og efter de sædvanlige formler for at glorificere den kinesiske præsident, forklarer Wang Yi, at Kina kraftigt vil støtte det kinesisk-russiske partnerskab, men også Moskvas initiativer rettet mod " overvinde vanskeligheder, eliminere uroligheder, opnå strategiske udviklingsmål og yderligere etablere Ruslands status som stormagt på den internationale arena.“. Og tilføje " Det er Kinas og Ruslands legitime ret til at opnå deres egen udvikling og revitalisering, som fuldt ud er i overensstemmelse med tidens udviklingstendens. Ethvert forsøg på at blokere Kinas og Ruslands fremskridt vil aldrig lykkes.", hvilket åbenbart skaber en direkte parallel mellem russiske territoriale krav i Ukraine og Beijings krav vedrørende Taiwan, og de facto brud med den holdning, som hidtil er fulgt af kinesisk diplomati.

CPC's XX. kongres tillod XI Jinping at kontrollere alle partiets beslutningsorganer og at iværksætte en større indsats for at modernisere People's Liberation Army

Faktum er, at modsætningerne i den kinesiske holdning i høj grad er blevet understreget af den russiske aggression mod Ukraine. Faktisk afviser Beijing officielt enhver omdefinering af internationale grænser og opfordrer til, at de forskellige territorier løses gennem forhandlinger. På den anden side er denne holdning tilsidesat, når det kommer til kinesiske ambitioner, hvad enten det drejer sig om det Sydkinesiske Hav, men også om Taiwan, hvor Beijing stædigt afviser f.eks., at Taipei kan organisere en selvbestemmelses-afstemning, denne udgør en casus belli for de kinesiske myndigheder, hvilket ville føre til øjeblikkelig udløsning af en militær operation. Denne holdning er åbenlyst uforenelig med de russiske aktioner i Ukraine, hvor sidstnævnte ikke kun har udført en militær erobringsoperation, men også retfærdiggjort de territoriale gevinster ved folkeafstemninger, bestemt kunstige, men folkeafstemninger alligevel. Men for Beijing er det også helt afgørende, at Moskva kommer, hvis ikke sejrende, ud af denne krig, under alle omstændigheder ved at retfærdiggøre i det mindste territoriale gevinster og et strategisk træk. Og det ser ud til, at dette sidste aspekt har haft forrang over traditionelle kinesiske offentlige holdninger.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde analyser, nyheder og synteseartikler. Artikler i arkiver (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra webstedet – Abonnementer og værktøjer sektionen


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW