Zal de F-35-hypothese weer verschijnen in Duitsland?

De nieuwe regerende coalitie in Duitsland gisteren gepubliceerd regeerakkoord dat het mondiale contract vormt waarrond de sociaal-democraten, de groenen en de liberalen zijn overeengekomen om het land samen te besturen. Het 177 pagina's tellende document behandelt vele aspecten van de economische, sociale, ecologische en internationale politiek. In tegenstelling tot het algemene beleidsdiscours dat door elke nieuwe Franse regering wordt gepresenteerd, vormt dit regeerakkoord een vast engagement waartoe de regeringscoalitie heeft ingestemd en zich heeft gecommitteerd, en is elke paragraaf, elk woord ondergewaardeerd. De defensiedimensie komt daar natuurlijk aan de orde, evenals de Europese dimensie van dit dossier. Veel elementen in deze tekst, evenals verwante recente gebeurtenissen, suggereren echter dat Olaf Scholtz en zijn bondgenoten, als ze niet toegewijd zijn, op zijn minst openstaan ​​voor het opnieuw evalueren van de hypothese van de aankoop van F-35 voor de Luftwaffe ter vervanging van een deel van zijn Tornado.

Bedenk dat de regering van Angela Merkel in maart 2020 arbitreerde ten gunste van de aankoop van 90 Typhoons en 45 F / A 18 E / F Super Hornet en EA-18G Growler van de Amerikaanse Boeing ter vervanging van de ongeveer 85 Panavia Tornados die nog steeds in dienst zijn bij de Luftwaffe, evenals de eerste Typhoon-batches, waarvan de modernisering te duur werd geacht om ze op de multi-missiestandaard van tranche 3B te brengen. Deze aankondiging had gedaan veel onrust binnen de NAVO et over de Atlantische Oceaan, die nog steeds voorstander van de overname van F-35A in plaats van de Super Hornets en Growlers, om de verwijderingsmissies van de luchtafweerverdediging en vooral de nucleaire aanvalsmissies in het kader van de NAVO te verzekeren. Maar Angela Merkel deelde de mening van Emmanuel Macron en de Franse autoriteiten, volgens welke de komst van de F-35 in Duitsland uiteindelijk een bedreiging zou vormen voor de goede werking van het nieuwe generatie SCAF-jagersprogramma.

Ter vervanging van de Tornado gewijd aan nucleaire aanvalsmissies in het kader van de NAVO, had Berlijn aangekondigd dat het voorstander zou zijn van de overname van F / A 18 E / F Super Hornets.

Er moet ook aan worden herinnerd dat voorlopig de enige apparaten die in aanmerking kwamen voor: implementeer de nieuwe atoombom B-61-12, die de kernbommen mk4 en mk7 zullen vervangen die momenteel worden gebruikt door de Belgische, Nederlandse en Turkse F-16's, en door de Duitse en Italiaanse Tornado's in het kader van de NAVO, zijn de F-35A en de F-15E Strike Adelaar. De Super Hornet kan deze munitie niet vervoeren en tot op heden is er door de Amerikaanse autoriteiten geen kwalificatiecampagne voor het apparaat aangekondigd. In feite was de keuze van Angela Merkel om de Super Hornet en de Growler te verkiezen tegen de F-35A een potentieel riskante gok, die ertoe zou kunnen leiden dat Duitsland, zo niet definitief, in ieder geval tijdelijk, wordt uitgesloten van het delen van missies. Het onderwerp lag des te gevoeliger toen de parlementsverkiezingen voorbij waren, aangezien de vorming van een coalitie ook de traditioneel anti-nucleaire Duitse Groenen omvatte, angst voor vijandige posities van Berlijn over dit onderwerp achterlatend. De onderhandelingen zijn de afgelopen dagen dan ook intensief geweest en de toespeling van Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, op deheeft de Alliantie de mogelijkheid om enkele van deze atoombommen te verplaatsen gecontroleerd door het systeem van dubbele sleutels, de ene in handen van de Verenigde Staten, de andere van de regering van de luchtmacht die de munitie vervoert, leek waarschijnlijk zonder context.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN