De Rafale meer favoriet dan ooit in India tegen de Super Hornet

Om de jachtvloot aan boord te moderniseren en te bewapenen het nieuwe vliegdekschip INS Vikrant dat op 2 september in de vaart komt, had de Indiase marine een wedstrijd uitgeschreven waarbij aanvankelijk 57 apparaten aan boord betrokken waren. Na eerste evaluaties werden twee vliegtuigen geselecteerd om de competitie voort te zetten, de Amerikaanse Boeing F/A-18 Super Hornet Block III en de Franse Dassault Rafale M. De twee jagers namen aan het begin van het jaar met name deel aan een springplanktestcampagne op de marinebasis van Goa, waarbij beide hebben aangetoond dat ze dit type apparaat kunnen gebruiken om zonder katapult de lucht in te gaan. Boeing vermenigvuldigt de communicatie met de Indiase pers om in de gunst te komen bij de publieke opinie, hoewel het op dit gebied moeilijk is om het uitstekende publieke imago in India van de Rafale en zijn voorganger, de Mirage 2000, te overschaduwen. de grote favoriet, een positie die wordt versterkt door de laatste aankondigingen van de Indiase marine.

Inderdaad, zijn plaatsvervangend stafchef, vice-admiraal SN Ghormade, bevestigde dinsdag een gerucht dat al enkele maanden voor de pers circuleerde, volgens welke het bevel van de Indiase marine geen betrekking zou hebben op 57 vliegtuigen zoals aanvankelijk gepland , maar alleen op 26 jagers, deze vooraan de rol spelen van een tussenoplossing in afwachting van de komst van de toekomstige tweemotorige jager aan boord (Twin-Engined Deck Based Fighter of TEDBF) ontwikkeld door de Indian Armaments Agency, DRDO. In deze context heeft Rafale M van Dassault Aviation beslissende troeven om te winnen van zijn Amerikaanse rivaal, terwijl de concurrentie tot nu toe nogal besluiteloos was.

Volgens het "Navigatieplan 2045", gepresenteerd door de Amerikaanse marine, zal het tegen 2040/2045 al zijn Super Hornets uit dienst hebben genomen

Vanuit prestatieoogpunt evolueren de twee apparaten in een zakdoek. Dus als de Super Hornet krachtigere F-414-turbojets heeft dan de Franse M-88 van de Rafale, is het Amerikaanse vliegtuig ook veel zwaarder dan zijn Franse tegenhanger, en het extra vermogen van zijn motoren compenseert alleen het massale extra vacuüm van de F/A-18. In termen van laadvermogen, ook op een springplank, vertoonden de twee vliegtuigen zeer vergelijkbare prestaties, zelfs als de aerodynamische configuratie van de Rafale uitgerust met canard-vliegtuigen en een vleugelbelasting die lager is dan die van de Super Hornet, het vliegtuig begunstigt. actieradius bij gelijke belasting. In termen van detectie- en zelfbeschermingscapaciteiten vertonen de twee vliegtuigen ook vergelijkbare, zo niet vergelijkbare prestaties, evenals met betrekking tot bewapening aan boord, waarbij de Rafale het voordeel heeft van de Meteor langeafstands-lucht-luchtraket. en de zeer krachtige MICA NG, de Super Hornet, die van de Harm anti-straling lucht-grond raket. De Rafale kan nu echter vertrouwen op een productie- en ontwikkelingsschema dat in de loop van de tijd veel rijker en rustiger is dan dat van de Super Hornet, die tegen 2040/2045 niet meer in dienst zal zijn bij de Amerikaanse marine en die niet langer door laatstgenoemde worden overgenomen na 2023.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN