Kommer sydkoreanska stridsvagnar att segra i europeiska arméer?

Efter ingående samråd med Frankrike och Nexter-gruppen meddelade de danska myndigheterna den 19 januari att de skulle överföra hela sin flotta av CAESAR-motoriserade kanoner, dvs 19 8x8-system som är tyngre och bättre bepansrade än modeller i tjänst inom armén också som i Ukraina, för att stärka Kievs defensiva förmåga. Detta tillkännagivande, som med rätta tagits emot av de ukrainska arméerna, med tanke på systemets prestanda, är en del av en aldrig tidigare skådad dynamik av europeiska länder för att stödja sin allierade, eftersom Sverige har lovat 50 CV90 och ett ospecificerat antal Archer-artillerisystem (jämförbart med CAESAR) ), Storbritanniens tunga Challenger 2-stridsvagnar och AS90 spårade självgående kanoner, och Polen har lovat Kiev en pluton stridsvagnar Leopard 2, precis som Finland, är dessa tillkännagivanden för närvarande suspenderade i väntan på auktorisation från Berlin.

Tillkännagivandet från Köpenhamn åtföljdes dock av ett förtydligande. För att ersätta dess 19 Caesar-kanoner som själva ersatte M109 självgående kanoner inom de danska väpnade styrkorna, kommer de att kräva en ersättningslösning som sannolikt kommer att aktiveras snabbt. Hittills finns det dock väldigt få lösningar av denna typ i Europa: den franska Caesar vars orderbok redan är full, den tyska Pzh2000, tillverkad på samma linjer som de som monterar Puma och som moderniserar Leopard 2 av Bundeswehr och dess allierade, också under spänning, och den svenska Archer, som hittills knappast har övertygat med sin prestation. När det gäller den amerikanska M109 förblir den utrustad med ett 39 kaliberrör, vilket begränsar dess prestanda och i synnerhet dess effektiva räckvidd, i storleksordningen 25 km där de europeiska systemen, som förlitar sig på ett 52 kaliberrör, når och överstiger 40 km. Men det finns ett alternativ som är tillgängligt på relativt kort sikt, effektivt och till och med ekonomiskt jämfört med motsvarande system, den sydkoreanska K9 Thunder.

CAESAR8 8 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri
Danmark har meddelat att de kommer att överlämna sina 19 Caesar 8x8 till Ukraina, och att de kommer att söka en kortsiktig lösning för att fylla på sitt artilleri

Beväpnad med ett 155 mm 52 kaliber självlastande rör, K9 behöver knappast avundas sina mest effektiva europeiska motsvarigheter, vare sig det gäller räckvidd, noggrannhet eller eldhastighet. Dessutom förlitar den sig på ett bandchassi som drivs av en 1000 hk turbodieselmotor för en stridsmassa på 47 ton, vilket ger den ett kraft-till-viktförhållande på 21 hk per ton och därför god rörlighet, även i vilken terräng som helst. Artillerisystemet är helt under pansarkasematt, vilket effektivt skyddar sin besättning på 5 tjänare mot lätt ammunition och splitter. Slutligen har den ett avancerat spårnings- och peksystem, ett halvautomatiskt lastningssystem med 48 rundor och en uppsättning stödfordon som tillåter en full magasinsladdning på bara 4 minuter (12 skal per minut) med hjälp av K10 stödfordon, även pansar och band, bärande 104 155 mm granater och 504 enheter puder. Men de två viktigaste argumenten för K9 är varken tekniska eller operativa.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Tyskland | Försvarsanalys | Artilleri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna