Abrams, Challenger 3, Armata ...: Hvad er moderne kampvogne værd? 2/3

Artikel fra 6. september 2021 opdateret 27. januar 2023

Efter at deres planlagte forsvinden næsten blev annonceret med fremkomsten af ​​nye våbensystemer, er tanken igen ved at blive en nøglemarkør for en væbnet styrkes militære magt, og dette i alle teatre. Denne artikel er den anden af ​​en serie på 3, der har til formål at præsentere de vigtigste modeller af moderne kampvogne, som udstyrer eller vil udstyre de væbnede styrker i verden. En første artikel præsenterede den tyske Leopard 2, den kinesiske Type 99A, den israelske Merkava Mk IV og den franske Leclerc. Denne har den amerikanske M1A2C Abrams, den britiske Challenger 3 og den russiske T-90M og T-14 Armata. En sidste artikel vil præsentere den tyrkiske Atlay, den sydkoreanske K2 Black Panther, den japanske Type 10 og den italienske C1 Ariete.

USA: M1A2C Abrams

I 1972, ved afslutningen af ​​Vietnamkrigen, var de amerikanske hære blodløse, handicappet af 10 års investeringer i et bestemt teater, og mange af landets og luftudstyr tilbød ikke længere en betydelig merværdi i lyset af deres omkostninger. ækvivalenter. Dette var især tilfældet med M60 Patton-tanken, en derivat af M48 og i drift siden 1960, men som på mange områder blev overgået af den sovjetiske T-64 såvel som af den nye T-72, der kommer ind service i 1973. For at se det i øjnene, og ikke uden store vanskeligheder, indledte den amerikanske hær et stort program, der vil blive betegnet BIG 5, og som vil føde 6 af 80'ernes mest effektive udstyr: Infantry Combat Vehicle M2 / M3 Bradley, M108 / 109 selvkørende pistol, Patriot luftfartøjssystem, AH-64 Apache og UH-60 Black Hawk helikoptere samt den mest symbolske af alle, M1 Abrams hovedkampvogn. At bryde med enkelthedslæren, der blev nedarvet fra M4 Sherman og foreviget af M48 og M60, var Abrams på samme tid et rullende monster, et koncentrat af teknologi og havde en ildkraft lig med den eneste Leopard 2 -tysker på det tidspunkt . Han demonstrerede denne magt under den første golfkrig og tog en meget klar stigning over den irakiske T62 og T72 og ødelagde størstedelen af ​​de kampvogne, der blev stødt på for minimale tab, stort set forbundet med brand fra andre. Abrams eller M2 Bradleys HOT -missiler.

Den første version af M1 Abrams var udstyret med en 105 mm kanon som de fleste kampvogne i 60'erne og 70'erne

Den amerikanske kampvogn gennemgik flere successive moderniseringsfaser, den første i 1984 udstyrede den med en længere og mere effektiv 105 mm kanon, den anden, i 1988, udstyrede den med 120 mm M256 kanonen afledt af Rheinmetall L44, som udstyrede Leopard 2, at føde M1A1-standarden (den der vil kæmpe under Golfkrigen). Et par år senere dukkede M1A2-versionen op, hovedsageligt bestående af en transformation af det elektroniske system om bord til en fuldt digital version, inklusive nye detektions- og visualiseringsmuligheder, den indbyggede integration af GPS-positionering og i stedet for en digital bus . Denne struktur gjorde det muligt for M1A2 at udvikle sig hurtigt gennem System Enhancement Package (SEP), hvilket stort set svarer til software- og systemudviklinger. M1A2 SEP2-versionen har fået en automatisk maskingeværskuppel, nye skærme og nye grænseflader. Den seneste version, M1A2 SEPv3, nogle gange omtalt som M1A2C, der kommer i brug fra 2017, har oplevet dets netværks- og kommunikationsevner væsentligt forbedret, dens strømproduktion steget betydeligt, dens FLIR-kapaciteter forbedret og dens beskyttelse forstærket med tilføjelsen af ​​nye ARAT aktive panserfliser, og især muligheden for at blive udstyret med systemet Hard-Kill Trophy bestilt af den amerikanske hær fra den israelske Rafael.

M1A2SEPv2 udstyret med Trophy hard-kill-systemet under test udført af den amerikanske hær. Læg mærke til Trophy System-radarerne på hver side af tårnet

Alle disse tilføjelser er ikke foretaget uden hensyntagen, idet vægten af ​​tanken gradvist er steget fra 55 til 67 tons gennem årene, hvilket har tilføjet betydelige begrænsninger til den 1500 hk Honeywell AGT 1500 gasturbine, som driver tanken. Dens pris er også steget fra $8,5m (prisjusteret for inflation) til mere end $15m for M1A2 SEPv3-versionen, hvilket gør den til en af ​​de dyreste tanke i øjeblikket. Men den største svaghed ved Abrams er stadig dens svimlende forbrug, der begrænser dens autonomi på vejen til 400 km på trods af en 1900 liters tank, hvilket er dobbelt så meget som en T90M eller en Leclerc. Derudover er det pansrede køretøj kendt for at være komplekst at vedligeholde og kræver tung og perfekt indkørt logistik for at blive brugt til sit fulde potentiale. På den anden side, når først disse betingelser er opfyldt, forbliver den en af ​​de mest magtfulde kampvogne i øjeblikket, hvilket forklarer dens seneste kommercielle succeser kl. Taiwan ou Polen, to lande særligt udsatte.

Storbritannien: Challenger 3

Siden Cheftain kom i tjeneste i slutningen af ​​60'erne, har de britiske hære altid favoriseret tunge kampvogne, selv meget tunge, selvom deres mobilitet skulle lide som følge heraf. Cheftain havde således kun en 720 hk motor til at flytte sine 55 tons, og Challenger 2, der kom i drift i 1998 og var en radikal videreudvikling af Challenger 1, som den kun deler 5% af delene med, havde kun en 1200 hk motor til en kampvægt fra 65 til mere end 70 tons. Britiske kampvogne har dog altid været formidable modstandere på slagmarken, især på grund af deres meget avancerede sammensatte panser Chobham dengang Dorcester og deres store ildkraft. På den anden side, og ligesom deres franske eller tyske europæiske kolleger, så de britiske hære deres flåde af tunge kampvogne svinde ind fra 2000 og frem, til det punkt, at under det forberedende arbejde til 2021-hvidbogen om La Défense, mange rygter cirkulerede ifølge hvilket de 165 Challenger 2'ere, som i dag bevæbner de 3 cuirassier bataljoner af den britiske hær, rent og enkelt ville blive undertrykt.

Challenger 3 vil være en af ​​de bedst beskyttede kampvogne i løbet af de 10 år, hvor den skal sikre den midlertidige indtil ankomsten af ​​dens erstatning fra 2035

Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artiklerne i fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyse, nyheder og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra hjemmesiden - afsnittet Abonnementer og værktøjer


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW