MDACS-program: den amerikanske hær satser igen på luftværnsartilleri i 2025

Siden opgivelsen af ​​M247 Sergeant York i slutningen af ​​70'erne, havde den amerikanske hær aldrig vist nogen interesse for antiluftfartøjsartilleri, først med fokus på alt-missilforsvar og i omkring ti år på udviklingen af ​​rettede energivåben .

MDACS-programmet, der er integreret i 2025-væbnede styrkers finanslov, udgør derfor en dybtgående udvikling for det. Det drejer sig faktisk om udformningen af ​​et flerdomæne antiluftfartøjsartillerisystem, der har til formål at forstærke beskyttelsen fra andre systemer, missiler, højenergilaser og mikrobølgekanoner.

Så hvad er dette overraskelsesprogram fra den amerikanske hær? Hvad er dets mål, dets specifikationer og dets tidsplan i betragtning af, at behovet for denne type system vokser, i alle operationsområder, fra Ukraine til Stillehavet, via Det Røde Hav og Mellemøsten?

Den amerikanske hærs fortryllelse med luftværnsartilleri siden 60'erne

Hvis den amerikanske og den sovjetiske kapacitetsudvikling i mange henseender kopierede hinanden under Den Kolde Krig, var dette ikke tilfældet med hensyn til luftværnsartilleri.

Faktisk mistede den amerikanske hær hurtigt interessen for denne evne, så snart jord-til-luft missiler som Hawk eller Chaparral havde vist deres effektivitet. Det er sandt, at fra et doktrinært synspunkt var luftforbud meget mere afhængig af luftmagt inden for de amerikanske hære end de sovjetiske hære.

M247 Sergent York Us Army
M247-sergent York repræsenterede den amerikanske hærs sidste forsøg på at udvikle et luftværnsartillerisystem. Kun 50 eksempler blev bygget, før de blev forladt.

Det sidste program, der blev lanceret over Atlanten i dette område, var M247 Sergeant York, en M-48 Patton tank monteret med et tårn bevæbnet med en dobbeltrørs 40 mm Bofors og en radar. Lanceret i 1978, det skulle være et svar på den sovjetiske ZSU-23-4, samt den tyske Gepard, og erstatte de ineffektive M163 VADS og MIM-46 Chaparral.

Byggeriet blev dog stoppet efter 50 eksempler, den amerikanske hær besluttede at henvende sig til den fransk-tyske Roland og det nye meget kortdistance-infanterimissil Stinger til tætte luftværnsmissioner. Mellem- og langtrækkende luftforsvar blev i mellemtiden overdraget til MIM-104 Patriot.

Det var først i anden del af 2010'erne, at det lancerede programmet Maneuver-Short Range Air Defense eller M-SHORAD, et 8×8 Stryker pansret køretøj monteret med en Leonardo tårn bevæbnet med en 20 mm kanon, fire Stinger og to Hellfire missiler.

M-SHORAD US Army
Den amerikanske hær beordrede omgående 144 M-SHORAD, bevæbnet med en 20 mm kanon, 4 Stinger og 2 Hellfire, for at forstærke de amerikanske enheders kortrækkende antiluftskyts.

M-SHORAD, der var beregnet til at erstatte Avenger (en Humwee, der bruger 8 Stinger), blev omgående bestilt i 144 enheder for at sikre tæt beskyttelse af engagerede enheder, især mod droner, helikoptere og krydsermissiler.

Siden da virkede den amerikanske hær, som alle amerikanske hære, udelukkende væddemål på rettede energivåben, højenergilaser, mikrobølgekanoner, jammere, for at fuldende beskyttelsen fra missiler, mod fly, helikoptere, missiler, raketter og droner.

Det mystiske MDACS antiluftfartøjsartilleriprogram dukkede op i budgetanmodningen for 2025

Derfor er udseendet af MDACS-programmet i den budgetmæssige raket, der sendes af den amerikanske hær, som en del af forberedelsen af ​​2025-budgettet, en reel overraskelse. Faktisk er MDACS akronymet for Multi-Domain Artillery Cannon System, et program, der oprindeligt blev udviklet af US Air Force Research Lab.


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftværnsforsvar | Forsvarsanalyse | Forsvarets budgetter og forsvarsindsats

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

5 Kommentarer

  1. Er EBRC Jaguar med dens Paseo-optronik og dens kanon, der kan affyre CTA 40 mm airburst ikke ideelt egnet til opgaven?
    Vi udskifter MMP pod'en med Mistral og presto laver den en Shorad platform til en lavere pris.
    Måske er tøndens lodrette vandring lidt kort på den anden side.

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler