Kan Joe Biden's "Buy American" een bedreiging vormen voor de Amerikaanse defensie-export?

Elk jaar verdedigt de Amerikaanse federale staat $ 600 miljard aan particuliere dienstverleners, voor meerdere producten en diensten, variërend van IT tot schoonmaakdiensten, inclusief advies en rollend materieel. Om de Amerikaanse economie te ondersteunen, met name omdat hij zich ertoe verbindt een reeks omvangrijke werken te lanceren die de pijler moeten vormen van de industriële en sociale wederopbouw van het land, is Joe Biden sinds januari in de schoenen geschoven van zijn omstreden voorganger, door ondersteuning van de opkomst van de "Buy American Act", een wet die de federale uitgaven zou verplichten zich voornamelijk te concentreren op nationale providers, aanvankelijk tegen 55%, en geleidelijk oplopend tot 75% van de geïnvesteerde bedragen. Tijdens een bezoek aan de Mack Truck Plant in Pennsylvania deze zomer,De Amerikaanse president had deze toezegging bovendien ingetrokken met als doel dat hij de veerkracht en de economische efficiëntie van het land vergroot, terwijl de Amerikaanse toeleveringsketen wordt beschermd die grotendeels wordt ondermijnd door de Covid-crisis.

Maar er is een sector die vreest de grote verliezer te zijn van dit beleid dat flirt met protectionisme, de defensie-industrie, die elk jaar meer dan 40 miljard dollar aan omzet genereert voor zijn internationale klanten, en die bang is om diezelfde klanten te zien veel minder geneigd om zich uit te rusten met Amerikaanse apparatuur als Washington bepaalde barrières opwerpt. Inderdaad, voor sommige landen waarvan de handelsbalans zeer winstgevend is ten opzichte van de Verenigde Staten, zoals Japan of zelfs Duitsland, maakt het af en toe ondertekenen van een grote cheque om Amerikaans defensiematerieel te verwerven het mogelijk om de rekeningen opnieuw in evenwicht te brengen en om de meest chagrijnige zwijgen. Dus Tokyo aarzelde niet om bijna 140 F-35A en B te bestellen onder druk van Donald Trump, juist om niet te maken te krijgen met ongunstige douanebelemmeringen. Om te 45 F / A 18 E / F Super Hornet en EA-18G Growler die Berlijn nog moet bestellen, ze verschijnen in veel opzichten als een manier om het enorme handelsoverschot te compenseren dat wordt gegenereerd door de verkoop van Mercedes, Audi en andere Porsches over de Atlantische Oceaan.

Voor Tokio is het massaal bestellen van Amerikaans defensiematerieel een manier om het exorbitante Amerikaanse handelstekort met Japan te matigen, dat vóór de pandemie $ 70 miljard per jaar bereikte

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN