Roemenië zal 10 miljard euro uitgeven om zijn legers te moderniseren

Met een defensiebudget van 7,8 miljard euro per jaar, of 2% van het bbp van het land, is Roemenië een van de goede leerlingen van de NAVO, ook al wordt deze inspanning belemmerd door een bbp van minder dan 300 miljard dollar en een van de laagste bbp's per hoofd van de bevolking in de Europese Unie. Daar verhoogde verdedigingsinspanning, gestart in 2013 na de terugkeer van Vladimir in het Kremlin en de aanzienlijke verharding van de Russische houding in Oost-Europa, maakte het mogelijk om de defensie-inspanning te verhogen van 1,2% van het bbp tot 2% vandaag, en van streven naar 2,5% in de komende jaren, terwijl het land kan rekenen op een dynamische groei van zo'n 5% per jaar. Door de verhoging van de budgetten kon Boekarest verschillende programma's voor wapenaankoop lanceren, zowel om zijn strijdkrachten te moderniseren als om zijn uitrusting te verwesteren, die tot nu toe grotendeels bestond uit Sovjetmaterialen die onder licentie door de lokale industrie werden geproduceerd. Zo begonnen de Roemeense lucht- en grondtroepen in 2020 de eerste van 7 MIM-104 Patriot luchtafweerbatterijen te ontvangen die in de Verenigde Staten waren besteld, terwijl in 2016 de eerste van 17 F-16 gebruikte auto's die uit Portugal waren gekocht, volgde dit jaar door 32 andere F-16's afgestaan ​​door Noorwegen. In 2019 won de Franse marinegroep de wedstrijd voor de bouw van 4 Gowind 2500 korvetten, terwijl Boekarest sindsdien is begonnen besprekingen met Parijs voor de aanschaf van Scorpene-onderzeeërs.

Een paar dagen geleden presenteerde het Roemeense Ministerie van Defensie zijn plan om zijn landstrijdkrachten te moderniseren, nadat het enkele weken geleden had aangekondigd: de aankoop van 54 tweedehands M1 Abrams zware tanks uit de Verenigde Staten. En het minste wat we kunnen zeggen is dat Boekarest geeft zichzelf de middelen om zijn ambities waar te maken, door maar liefst 10 miljard euro op tafel te leggen 298 infanteriegevechtsvoertuigen, 41 SHORAD luchtafweersystemen voor korte afstanden, ongeveer 155 zelfrijdende artilleriesystemen van 485 mm, evenals 120 AIM-9 en AIM-16X Sidewinder lucht-luchtraketten aanschaffen voor het bewapenen van zijn recentelijk verworven F-XNUMX's, allemaal met een ambitieus leveringsschema.

De K21 in zijn AS21 Redback-variant wordt tegenwoordig beschouwd als de favoriet voor de Land 400-competitie in Australië tegen de KF41 Lynx.

De 298 infanteriegevechtsvoertuigen, waarvoor € 3 miljard is voorzien, inclusief € 2,5 miljard voor een eerste bestelling van 246 pantservoertuigen, waarvan de levering dit jaar zou moeten beginnen, zullen ongeveer 150 MLI-84 afgeleid van de BMP moeten vervangen - 1 Sovjet, in dienst sinds het midden van de jaren 80. Ze zullen mee evolueren met de 227 Piranha V die wordt geleverd, terwijl Binnenkort zouden 150 extra exemplaren kunnen worden besteld. Verschillende VCI's voldoen aan de specificaties van Boekarest en binnen de aangekondigde enveloppe, waaronder de CV90 Mk4 die onlangs de Slowaakse en Tsjechische competities won, evenals de Rheinmetall KF41 Lynx die in 2020 door Boedapest werd geselecteerd. dan de Zuid-Koreaanse K21, naar het staatsbedrijf ROMARM ondertekende begin februari een Memorandum of Understanding voor de productie van gepantserde voertuigen met de Zuid-Koreaanse Hanwha, naar het voorbeeld van wat er in Polen is gedaan met betrekking tot de K2-tanks en de K9-zelfrijdende kanonnen. Zuinig met een openbare eenheidsprijs van minder dan $ 5 miljoen, krachtig bewapend met een automatisch kanon van 40 mm en zeer mobiel dankzij zijn 750 pk-motor die hem een ​​vermogen / gewichtsverhouding van 29 pk per ton geeft, heeft de K21 inderdaad argumenten om naar voren te brengen , vooral vergezeld van een effectieve industriële overeenkomst, vooral omdat het geplande budget (€ 10 miljoen/pantservoertuig) de Roemeense onderhandelaars grote vrijheid biedt.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor