Även Kina skulle utveckla en kärnkraftsdriven torped

Torped Kina

Den nära förestående ankomsten av det strategiska paret som bildades av den kärnkraftsdrivna missilubåten Belgorod, en variant av Antey-klassen, och den kärnkraftsdrivna strategiska drönartorpeden Poseidon, inom den ryska flottan, har fått mycket bläck att flöda. under de senaste veckorna i väst, även om det effektiva strategiska bidraget från denna binomial som kan eliminera en stor kuststad med dess 2 megaton huvud, är mer än diskutabelt. Principen har dock tydligen inspirerat kinesiska ingenjörer, som just har tillkännagivit designen av en torped utrustad med en miniatyriserad kärnreaktor. Å andra sidan skiljer sig det operativa konceptet som den kinesiska marinen riktar sig till mycket från det för Poseidon, vilket gör den både mycket mer lämpad för militär användning och mycket billigare att tillverka.

sajten South China Morning Post baserad i Hong Kong, upprepade en artikel publicerad av den vetenskapliga chefen för det kinesiska institutet för atomenergi Guo Jian i Journal of Autonomous Underwater Systems, en professionell publikation av China Shipbuilding Industries Corporation. Den kinesiska forskaren beskriver designen av en taktisk torped utrustad med en miniatyriserad kärnreaktor, vilket gör att den kan hålla en hastighet på 200 knop i 30 timmar. Torpeden, som är tillräckligt miniatyriserad för att kunna skjutas upp från torpedrören på kinesiska atomattackubåtar, skulle kasta ut sin kärnvapenkärna när målet väl hade identifierats och engagera den med sina elektriska batterier, som en traditionell torped, utan risk för kärnvapenkontamination, särskilt eftersom vapnet bara skulle använda konventionella militära laddningar och inte en kärnstridsspets.

Belgorod Antei
Belgorod är idag den största ubåten i tjänst i världen, med ett deplacement på 30.000 6 ton vid dykning, för att implementera upp till XNUMX kärnkraftstorpeder från Poseidon

Den kinesiska modellen och dess användningskoncept skiljer sig därför radikalt från Poseidon-torpeden, som endast kan användas i samband med ett totalt kärnvapenkrig för vilket det skulle tillföra ett litet mervärde. , vilket kräver en speciellt modifierad ubåt för att kunna placeras ut. . Den kinesiska torpeden är verkligen besläktad med ett rent konventionellt och taktiskt vapen, som till exempel tillåter att engagera sjöstyrkor på mycket stora avstånd med en räckvidd på 6000 nautiska mil, tillräckligt för att träffa fartyg som ligger anlagda vid Pearl Harbor från Kinas hav, eller att patrullera marinområden som en MAN drönare eller en Vagabond Ammunition. Den svarar därför på den kinesiska marinens omedelbara begränsningar, som bara har 6 moderna atomubåtar av typ 093 kapabel till oceaniskt engagemang, men som överensstämmer mer änett fyrtiotal typ 039 konventionellt drivna ubåtar utformad för att verka i relativ närhet till de kinesiska kusterna och deras hemmahamn.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

Man tänkte att "Också Kina skulle utveckla en kärnkraftsdriven torped"

Kommentarer är stängda.