USA planlægger at styrke sine afskrækkende evner i Europa

Implementeret fra midten af ​​60'erne midt i den kolde krig, og på en meget fortrolig måde, tillod NATOs fælles afskrækkelse sine medlemmers hære at bruge amerikanske atomvåben, med et princip kendt som "dobbeltnøgler", USA og lederne af de europæiske hære, der implementerer disse våben, har begge en "nøgle", der gør det muligt at bevæbne de nukleare ladninger, og udpegelsen af ​​målene er på den anden side ansvaret for Alliancens integrerede kommando, ikke staterne selv. I årenes løb har dette system udviklet sig til på permanent basis kun at samle 5 medlemmer af Alliancen, Tyskland, Belgien, Italien, Holland og Tyrkiet, hver med atomvåben. NATO på sin jord, i dette tilfælde B- 61 gravitationelle atombomber, men også enheder tilpasset til at implementere dem, nemlig F-16 og Panavia Tornado.

Længe præget af tavshedsmærket, herunder over for den offentlige mening i de lande, der deltager i denne mission, var NATO's fælles afskrækkelse ikke desto mindre fuldt ud kendt af de sovjetiske myndigheder, idet Washington havde informeret Moskva om denne mission forud for de første drøftelser vedr. begrænsningen af ​​strategiske våben i begyndelsen af ​​70'erne.Ud over disse våben havde USA også indsat på nogle af NATO-medlemmernes jord, såsom Tyskland, Storbritannien og Tyrkiet, nukleare kapaciteter under amerikansk kontrol, uanset om Tomahawk krydsermissiler Pershing 2 ballistiske missil eller luftbårne bomber, især under den meget vanskelige euromissil-krise mellem 1983 og 1986, hvor Frankrig og Storbritannien også havde sine egne nukleare angrebskapaciteter, hvad enten det var luft, flåde eller land, uden at nogen af ​​disse kapaciteter var kontrolleret af AlliancenAtlantic selv.

Fra 1977 til 1999 udførte F-111 fra Lakenheath Air Force Base i Storbritannien afskrækkelsesmissioner i Europa til gavn for NATO og USA.

Med afslutningen på den kolde krig blev både NATOs og dets medlemmers afskrækkende holdning reduceret betydeligt. USA trak sine sidste atomvåben tilbage fra europæisk jord i 2009, mens Frankrig fjernede sin jord-til-jord-komponent af sin nukleare triade, og Storbritannien på sin side eliminerede luftkomponenten i sit afskrækkende middel for at undgå at stole kun på sin ballistiske missil ubåde. Selv NATO's fælles afskrækkelse kom under beskydning, da hemmeligholdelsens slør var visnet, og en del af den offentlige mening anså denne holdning for at være forældet. Spændingerne og derefter krigen i Ukraine har igen dybt vendt situationen, såvel som opfattelsen af ​​den offentlige mening om dette emne, hvilket har fået Tyskland til at gå ud for F-35A som Holland. , Belgien og Italien , enheden er blevet valgt af NATO til at bære den nye version af B-61Mod12-atombomben, der er bestemt til at blive standardammunition til fælles afskrækkelse.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer“. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser, OSINT og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Fra €6,50 pr. måned – Ingen tidsforpligtelse.


Relaterede stillinger

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW