Sverige tilslutter sig Finland for at tilslutte sig NATO

Siden slutningen af ​​Anden Verdenskrig har Sverige og Finland delt skæbne fælles i Europa. De to lande bibeholdt således en neutral holdning gennem hele den kolde krig, tilsluttede sig hverken NATO eller Warszawapagten, og endte ikke med i Det Europæiske Økonomiske Fællesskab på trods af en dyb demokratisk kultur og tætte forbindelser med landene i Vesteuropa, og dramatiske episoder som f.eks. den svenske statsminister Olof Palmes missionat. Efter sovjetblokkens sammenbrud sluttede Stockholm og Helsinki sig sammen i Den Europæiske Union i 1995, men i mangel af en trussel fra øst ønskede ingen af ​​dem at tilslutte sig NATO, den udviste neutralitet svarede perfekt til den offentlige menings forventninger i begge lande . Fra 2010'erne, og med den russiske hærs magtfremgang, begyndte en grundlæggende bevægelse at opstå i de to skandinaviske stater til fordel for et sådant medlemskab, uden dog at påtvinge sig flertal i den offentlige mening og støde på en vis fjendtlighed fra en del af politisk klasse.

Med den stadig mere aggressive holdning fra Moskvas side over for sine naboer har Stockholm og Helsinki rykket tættere på deres vestlige partnere, herunder på det militære område, uden dog at krydse Rubicon, mens de to offentlige meninger gradvist i stigende grad favoriserede NATO-medlemskab. På tærsklen til det russiske angreb i Ukraine var disse stadig delte om emnet, halvdelen af ​​svenskerne og finnerne erklærede sig for et sådant medlemskab, den anden halvdel var imod det. Udbruddet af fjendtligheder den 24. februar havde imidlertid effekten af ​​et elektrisk stød i hovedet på de to lande, og et klart flertal af svenskere og finner, over 60 %, har siden erklæret sig for deres lands tilslutning til Atlanterhavsalliancen, og i slutningen af ​​sidste uge meddelte den finske premierminister, Sanna Marin, offentligt, at hun nu havde til hensigt begynde parlamentariske konsultationer for, at hans land kan tilslutte sig NATO.

Sveriges premierminister Magdalena Andersson (forgrunden) og hendes finske kollega Sanna Marin ved den fælles pressekonference her til morgen for at annoncere de to skandinaviske landes beslutning om at tilslutte sig NATO

Men som i 1995 ønskede Finland at indlede en fælles dynamik med sin første partner og allierede, Sverige, og derfor rejste den finske leder til Stockholm i morges for at møde sin svenske modpart, Magdalena Andersson, for at definere en fælles holdning. om dette emne. Ved afslutningen af ​​dette møde meddelte de to lande, at de gik i gang med en fælles tilgang til at blive medlem af NATO, og dette inden for en kort tidsramme, "inden for et par uger" ifølge den finske premierminister, og "inden udgangen af juni" for sin svenske kollega. I betragtning af de to landes socioøkonomiske og demokratiske indikatorer er der næppe tvivl om, at denne tiltrædelse kan gennemføres hurtigt, hvilket er et vigtigt krav for at forhindre Rusland i at gennemføre gengældelsesforanstaltninger og overdrevne trusler, der potentielt kunne forhindre en sådan proces.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer“. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser, OSINT og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Fra €6,50 pr. måned – Ingen tidsforpligtelse.


Relaterede stillinger

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW