Zwitserse F-35: Stijgende prijzen en dalende industriële compensatie

Amper 5 maanden na de selectie van de Lockheed-Martin F-35A om de F-5 en F / A 18 van de Zwitserse luchtmacht te vervangen, stapelen de aankondigingen en desillusies zich op voor fabrikanten, maar ook voor Zwitserse belastingbetalers, die hun veel meer in handen heeft dan aanvankelijk was aangekondigd om de 36 Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te verwerven. Ter gelegenheid van de publicatie van de contractuele gegevens die door de Verenigde Staten in Bern zijn voorgesteld als onderdeel van dit contract, zijn de eerste ontsporingen inderdaad al duidelijk, en zullen zeer waarschijnlijk zwaar wegen op de opkomende stem van de burgers, evenals Aan de parlementaire enquête die een paar dagen geleden van start is gegaan.

In de eerste plaats bleek dat de budgettaire envelop die was besteed aan de aanschaf van de 36 apparaten bekend was een aanzienlijke stijging tussen juni en november, van bijna 20%, waardoor de door Lockheed-Martin gevraagde prijs op 6 miljard Zwitserse frank kwam, officieel toegeschreven aan de inflatievooruitzichten tegen 2031. Verrassend genoeg bleef het contract voor de aankoop van de Patriot-luchtafweerraketbatterijen hetzelfde op SF 1,9 miljard. Het is duidelijk dat het inflatierisico aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zeer sectoraal is. Bovendien is in het door Washington voorgestelde contract een moorddadige contractuele clausule opgenomen, volgens welke eventuele extra exploitatiekosten, die aanvankelijk door de Amerikaanse verkoper zouden worden gedragen, slechts tot 2031 zullen worden gedragen. Wetende dat de door Bern aangekochte vloot naar verwachting de komende 50 jaar in gebruik zullen zijn, en dat de levering van de apparaten pas in 2026 zal beginnen, is het budgettaire risico minimaal voor de Verenigde Staten en de voor de hand liggende valkuil voor de Zwitsers zelf.

Voor Noorwegen vertegenwoordigen de prijzen die Lockheed-Martin heeft aangekondigd tijdens recente handelsbesprekingen in Zwitserland of België niet de realiteit van de kosten waarmee het zelf wordt geconfronteerd.

Naast de extra miljard Zwitserse frank die de 36 F-35A zal kosten, hadden Zwitserse fabrikanten de onaangename verrassing op te merken dat de industriële compensatie die aan het contract was gekoppeld, dat aanvankelijk 3,6 miljard Zwitserse frank zou bedragen, waarvan 1,1 miljard Zwitserse frank franken in Franstalig Zwitserland, was teruggebracht tot slechts CHF 2,9 miljard. Terwijl ze moesten, contractueel 60% van de waarde van het definitieve contract vertegenwoordigen, ze vertegenwoordigen nu slechts 48% van dit bedrag, zonder rekening te houden met de onderhoudskosten, dat wil zeggen een tekort van 700 miljoen Zwitserse frank. Dit zal niet alleen leiden tot een sociaal tekort in termen van werkgelegenheid en industriële activiteit voor de Zwitserse economie, maar met een gemiddeld heffingspercentage van 43% zal het tekort voor de Zwitserse overheidsfinanciën in termen van hem oplopen tot 300 miljoen Zwitserse frank, om die moet worden toegevoegd aan de extra 1 miljard Zwitserse frank van het contract. Vergeleken met zo'n 2,2 miljoen Zwitserse belastinghuishoudens, betekent deze verhoging een meerkost van bijna CHF 600 per huishouden. Helaas betreft dit echter alleen de acquisitiecomponent en staan ​​de Zwitserse belastingbetalers de komende maanden nog meer onaangename verrassingen te wachten.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN