Boeing kondigt sluiting aan van de assemblagelijn F/A-18 E/F Super Hornet in 2025

In 2013 kondigde de Amerikaanse marine, als onderdeel van de voorbereiding van het budget voor 2014, aan dat het niet langer de bedoeling was om nieuwe F/A-18 E/F Super Hornet-jagers te bestellen, de evolutie van de F/A-18 Hornet ontwikkeld in de vroege jaren 90 om de F-14 Tomcat te vervangen, maar ook de A-6 Intruder-bommenwerper en het EA-6 Growler-vliegtuig voor elektronische oorlogsvoering. Echter, zoals vaak in de Verenigde Staten, brachten lokale politieke en economische overwegingen het Congres ertoe om de Boeing-productielijn in Saint Louis meer dan tien jaar aan een ventilator te houden, en tegen de mening van de Amerikaanse marine in tussen de 12 en 20 extra vliegtuigen per jaar te bestellen. zelf. Helaas heeft dit uitstel Boeing niet in staat gesteld nieuwe exportmarkten voor zijn gevechtsvliegtuig te vinden, en hoewel de spanningen met Rusland, China, maar ook Iran en Noord-Korea nu voorrang hebben op overwegingen van lokale autoriteiten, kondigden de Amerikaanse marine en het Congres aan, als onderdeel van de voorbereiding van de begroting 2022, dat dit de laatste bestelling zou zijn voor het vliegtuig met 12 vliegtuigen in het fiscale jaar 2023 en 8 extra vliegtuigen in 2022.

In feite had Boeing weinig andere keus dan het te doenkondigen voor 2025 het einde van de productie van dit apparaat aan die vandaag de dag de belangrijkste gevechtsvliegtuig van de Amerikaanse marine vertegenwoordigt, en die op het internationale toneel alleen door Australië is besteld en Koeweit, wanneer het laatste vliegtuig dat dit jaar door het Congres voor de Amerikaanse marine is besteld, is afgeleverd. Zelfde als de Super Hornet officieel in competitie blijft met de Rafale M in India voor 26 vliegtuigen die bedoeld waren om aan boord te gaan van het nieuwe vliegdekschip Vikrant, en ondanks de bedenkingen die de woordvoerster van Boeing Deborah Van Nierop hierover had gemaakt dat de sluiting van de lijn met 2 jaar zou worden uitgesteld als New Delhi net voor het Amerikaanse vliegtuig had gekozen, er Het lijdt nu geen twijfel dat Boeing alle hoop rond dit contract heeft opgegeven, aangezien de aankondiging van de sluiting vanwege de productielijn voor 2025 een zeer slecht commercieel argument is om een ​​toekomstige klant te overtuigen van de duurzaamheid van hun investering.

Een kwart van de geproduceerde Super Hornets was in elektronische oorlogsvoering versie EA-18G Growler

Het is waar dat de Amerikaanse marine vandaag van plan is haar investeringen te concentreren op nieuwe capaciteiten die haar mogelijk de middelen zouden kunnen geven om indien nodig het hoofd te bieden aan China, zoals de hypersonische raketten die binnenkort de torpedobootjagers van de Zuwalt-klasse zullen bewapenen, de nieuwe klasse van nucleaire aanvalsonderzeeërs SSN(x) en de nieuwe klasse van zware torpedobootjagers DD(x). Op het gebied van gevechtsvliegtuigen aan boord gaat het verder met de aanschaf van de F-35C, maar concentreert het zich vooral op de ingebruikname van de MQ-25 Stingray on-board tanker-drone en op de ontwikkeling van de nieuwe nieuwe generatie boordjager F/ A-XX van het Next Generation Air Dominance-programma Navy-versie, capaciteiten die in de relatief nabije toekomst essentieel worden geacht om de luchtmacht van de marine boven de oceanen te behouden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN