Le Rafale M i ett bra läge att utrusta den indiska flottan

Från den 6 januari 2022, a Rafale M av National Navy kommer att utföra kvalifikationsprov för användning av ett hoppbacke, som en del av tävlingen mellan F / A 18 E / F Super Hornet för att utrusta den indiska flottans hangarfartyg. Dessa tester, som kommer att äga rum inom marinflygbasen i Goa där hoppbacksplattformen ligger där den indiska Tejas testades i synnerhet, kommer i februari att följas av liknande tester rörande den amerikanska Super Hornet, även om den hade redan visat sin förmåga att ta luft från denna typ av installation i december 2020 på Patuxent River-platsen i Maryland. Men en gång Rafale M kommer att ha lyckats med dessa tester, och det finns ingen anledning att tvivla på att så inte kommer att vara fallet eftersom alla simuleringar som utförts av Dassault Aviation har visat den perfekta förmågan hos det franska jaktplanet att operera från en sådan plattform, denna kommer att ha en stark position i den här tävlingen som rör ett antal från 36 till 57 stridsflygplan för indisk marin aeronautik.

Det franska flygplanet åtnjuter faktiskt många fördelar gentemot sin amerikanska konkurrent, först och främst dess mindre dimensioner, vilket gör att flygplanet kan integreras i hangarfartyg som redan är i tjänst med den indiska flottan, INS Vikramaditya. och särskilt INS Vikrant som borde börja användas under detta år utan att behöva göra kostsamma anpassningar av själva byggnaderna. Således Rafale och dess 15,2 meter långa för ett 10,8 meter vingspann, har ett fotavtryck som är mindre än det för Mig-29:orna som redan är i tjänst i den indiska flottan, 16 meter långt för ett vingspann på 12 meter, där Super Hornet är 18,3 meter lång med en vingspann på 13,3 meter, vilket är större än dimensionerna på hissarna i drift på indiska hangarfartyg, med en längd som anges vara mindre än 17 meter. Därför har många installationer ombord på indiska hangarfartyg, utformade för att rymma Mig-29K, är underdimensionerade för att rymma det amerikanska flygplanet, och kommer att behöva modifieras för att kunna ta emot det, vilket leder till betydande kostnader, men också tung immobilisering i dessa tider av spänningar med Kina och Pakistan.

En MiG 29K utför en touch och landar på INS Vikramaditya under Narendra Modis besök Defense News | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Indiska hangarfartyg designades för att driva det ryska stridsflygplanet Mig-29K, ett mycket mindre flygplan än Boeings Super Hornet. DE Rafale French, å andra sidan, är mer kompakt än det ryska flygplanet och skulle därför inte kräva strukturell anpassning av indiska hangarfartyg för att gå ombord.

Dessutom, den Rafale M erbjuder överlägsen prestanda jämfört med konkurrenternas, oavsett om det gäller dess räckvidd eller dess bärförmåga, och har ingen speciell svaghet jämfört med Super Hornet på andra områden. Sålunda, i sin konfiguration för luftvärnskrigföring, Rafale kan lyfta med två extra stridsvagnar, 2 Meteormissiler med mycket lång räckvidd, 2 missiler Radarstyrd glimmer för mellanregistret (NG) och 2 infrarödstyrda Mica-missiler för självförsvar. Super Hornet har dock inget vapensystem som erbjuder överlägsen prestanda, oavsett om det är AIM9X Sidewinder med infraröd styrning mot Mica NG IR, AIM-120 på medelhög räckvidd, eller av framtidens AIM-260 som ska vara i nivå med European Meteor. Detsamma gäller inom området för anti-fartygsmissiler, kryssningsmissiler eller precisionsbomber, de två enheterna har prestandasystem mycket lika varandra.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsnyheter | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna