Polen beställer 48 FA-50 lätta jaktplan från Sydkorea

I juli förra året tillkännagav Warszawa ett omfattande avtal med Seoul för ett omfattande partnerskap inom försvarsmateriel, med särskilt fokus på 180 K2 Svarta medium tankar Panther och 670 K9 Thunder självgående kanoneroch a ambitiöst program för industriellt samarbete och tekniköverföring. Förutom pansarfordon hade de polska myndigheterna även meddelat att de förhandlade med sina sydkoreanska motsvarigheter om att förvärva 48 FA-50 Golden Eagle lätta jaktplan, ett tvåsitsigt enmotorigt stridsflygplan som härrör från TA-50 tränings- och attackflygplan. Uppenbarligen genomfördes förhandlingarna med flygande trummor, eftersom knappt två månader senare formaliserade Warszawa denna order för ett kuvert på 3 miljarder dollar.

För Warszawa är det framför allt en fråga om att dra tillbaka karantänen för Mig-29 och Su-22 av sovjetiskt ursprung och ärvt från tiden för Warszawapakten som fortfarande var i bruk. De växande spänningarna med Moskva krävde inte bara modernare apparater för att upprätthålla en tillräckligt avskräckande hållning, utan underhållet av enheterna blev komplext och mycket dyrt, även om det inte längre var beroende av Moskva. Dessutom kommer det snabba ersättningen av några av dessa flygplan med de första 12 FA-50 Block 10 som kommer att levereras nästa år att göra det möjligt för Warszawa att öka sitt starka stöd till Kiev, i synnerhet genom att leverera fler reservdelar för att behålla flottan av ukrainska Mig-29:or fortfarande i tjänst.

mig 29 Polen Analys Försvar | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan
Det polska flygvapnet riktar in ytterligare trettio MIg-29

Till en början ville Warszawa skaffa ytterligare ett parti F-16, medan 48 flygplan, inklusive 12 F-18D dedikerade till förvandling av piloter, nu utgör ryggraden i det polska flygvapnet. Washington och Lockheed-Martin kunde dock inte leverera det nya flygplanet med kort varsel, vilket ledde till att Warszawa vände sig till Seoul, där Sydkorea gick med på att skicka 12 flygplan som ursprungligen var avsedda för det egna flygvapnet till Warszawa för att svara på operativa nödsituationer. De andra 36 lätta jaktplanen kommer att levereras mellan 2025 och 2027, särskilt eftersom det lilla asiatiska jaktplanet erbjuder fördelaktig prestanda nära den för Mig-29 som den kommer att ersätta.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsanalys | Tränings- och attackflygplan | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT