Kommer det ballistiske missil tilbage fra asken?

Under den kolde krig blev den ballistiske missil, uanset om den havde nukleare sprænghoveder, betragtet som en benchmarkenhed til bestemmelse af et lands militære magt. På det tidspunkt var der intet system, der effektivt kunne opfange denne type missil, hvis blotte besiddelse derfor udgjorde en eksistentiel trussel mod alle stater, der kom ind i missilens rækkevidde. Det er af denne grund, at to af de største kriser i denne periode, den cubanske krise i 1962 og Euromissiles i 1983, skyldtes implementeringen af ​​disse enheder tæt på statsgrænserne.

Med ibrugtagningen i slutningen af ​​80'erne af nye generation af luftfartssystemer, såsom American Patriot, aftog denne trussel hurtigt, fordi den systematisme, den frembragte, forsvandt med indsættelsen af ​​luftbeskyttelsesbatterier. Amerikanske missiler. Under den første Golfkrig var den blotte anvendelse af Patriot-missilbatterier nok til at forhindre Tel Aviv i at gengælde Scud-missilangreb fra Irak. I årene efter den kolde krig blev antimissilsystemer perfektioneret og udvidet deres aflytningsfunktioner mod missiler af større rækkevidde. Sådan optrådte THAAD i USA og de nye versioner af Patriot samt SM3- og SM6-missiler fra AEGIS-indbyggede systemet. Sammen var disse systemer i stand til at neutralisere meget af de korte og mellemstore missiler, der kunne blive lanceret mod USA, dets styrker og dets allierede. Derudover indsatte USA et meget stort antal Tomahawk-krydstogtsmissiler på sine flåde- og ubådsplatforme for således om nødvendigt at kunne eliminere bæreraketterne i en første strejke såvel som anti- luft, der frigør det nødvendige sted til udrulning af dets luftkraft. Det ballistiske missil på kort og mellemlang rækkevidde syntes på dette tidspunkt at være dømt til at slutte sig til rækken af ​​våbensystemer, der var forældede af teknologiske fremskridt.

Affyring af et missil af det amerikanske anti-ballistiske missilsystem THAAD Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våben og missiler
THAAD-systemet har længe været betragtet som paraden for ballistiske missiler til kort og mellemlang rækkevidde

Men som ofte har sikkerhed og status quo foretrukket fremkomsten af ​​nye teknologier, der har til formål at fortrænge disse forsvar. Sådan fremkom det russiske missil 9M723K1, bedre kendt som Iskander, eller SS-N-26 Stone for NATO. Denne nye taktiske missil med en rækkevidde, der frivilligt var begrænset til 490 km for at overholde bestemmelserne i INF-traktaten, brugte en ny flyvevej, kaldet kvasi-ballistisk, mere anspændt end traditionelle kort- og mellemdistance-ballistiske missiler. Derudover foregår det meste af flyvningen i en højde af 60 km og placerer sig perfekt mellem loftet på Patriot i 60 km og gulvet i THAAD, som ligger 70 km væk. Missilet er også i stand til at manøvrere under flyvning på en måde, der er vanskelig at forudsige. Faktisk blev aflytningen af ​​dette missil hurtigt problematisk for USAs antimissilforsvar. Men forholdet til Moskva var godt i 1995, der var ikke tale om at være foruroliget over alt dette.

Den anden alarm, meget mere seriøs denne gang, kom, da præsident Putin præsenterede de nye strategiske vektorer, der blev udviklet af Rusland under den russiske præsidentkampagne, i marts 2018. En ny missil, Kh57M2 ​​Kinzhal, fejede alle amerikanske sikkerhedsmomenter i sagen. anti-missilskjoldets effektivitet. I luften var missilet på samme tid hypersonisk, manøvrerende og udviklet sig i højskanten af ​​Iskander, hvorfra det stammer. Derudover ville dens rækkevidde, der overstiger 2000 km ifølge Moskva, give det mulighed for at ramme alle vigtige NATO-mål øst for en London Paris-akse, uden at Mig-31, der vinder, skal forlade det russiske luftrum. Med andre ord købte hverken Patriot PaC-3 for nylig med en hel del milliarder euro af 4 europæiske lande eller THAAD eller endda missiler fra Aegis-systemer installeret på luftfartøjsfregatter fra flere flåder i USA. NATO, er ude af stand til at stoppe dette missil. Selv den meget lovende Aster 30 Block1NT synes at være ude af stand til det, i det mindste i specifikationernes tilstand.

kinjal Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våben og missiler
Kinjhal-missilet transporteres luft med et specielt modificeret Mig31-fly

Samtidig har Rusland udviklet en ny generation af anti-missil-systemer, S500, som sammen med luftfartssystemerne S400, S350, Buk, Tor, Sosna og Pantsir ville være i stand til at yde meget effektiv beskyttelse mod NATO angriber strategiske installationer og russiske styrker, hvad enten det er ved krydstogtsmissiler eller luftangreb. For første gang i 3 årtier mistede NATO forsikringen om at have luftoverlegenhed mod sin modstander, såsom at kunne beskytte sit system i dybden mod målrettede strejker.

Siden da har både den amerikanske hær og det amerikanske luftvåben lanceret adskillige programmer, der har til formål at udvikle hypersoniske missiler, der også er i stand til at trodse russisk luftbeskyttelsesforsvar, idet INF-traktaten har ophævet de begrænsninger, der stadig kunne eksistere. mod disse våbensystemer. Derudover er der opstået mange antimissilforsvarsprogrammer, især baseret på lasersystemer, i et forsøg på at håndtere denne trussel, som påvirker både land- og flådestyrker, hvor Rusland udvikler det hypersoniske anti-missil missil. Tzirkhon-skib 3M22, som skal tages i brug i 2021.

Kinesiske strategiske styrker DF 26 mellemrækkende ballistisk missil Militære alliancer | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våben og missiler
Kina har udviklet et stort antal ballistiske missiler, hvoraf nogle er dedikeret til anti-skibskontrol, såsom DF-26

Derudover gjorde fejlen afsløret af Iskander og Kinjhal mange emulatorer, naturligvis i Kina, men også i Iran og for nylig i Nordkorea, hvis sidste missilild kun havde til formål for at vise, at det også havde missiler, der var i stand til at trodse det amerikanske anti-missilskjold indsat i Guam, Japan og Sydkorea.

Én ting er sikkert, på få år er det ballistiske missil på kort og mellemlang rækkevidde genfødt fra sin aske for igen at etablere sig som et af de strategiske våbensystemer i militære arsenaler. Ud over USA har Kina og Rusland, Indien, Nordkorea, Sydkorea, Pakistan, Iran, Ukraine, Tyrkiet og Saudi-Arabien meddelt, at de udvikler systemer til denne fyr. Hvis det ikke er et våbenkapløb, ser det stadig meget ud. På den anden side er der i øjeblikket ikke noget europæisk program, der sigter mod at udvikle denne type våbensystem, i gang.

For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler