Er hangarskibe nu for sårbare til at være nyttige?

Siden meddelelsen om lancering af det franske New Generation Aircraft Carrier-program af præsidenten for republikken har der været mange stemmer for at stille spørgsmålstegn ved relevansen af ​​en sådan investering, især i lyset af den trussel, som anti-skibsmissiler nu udgør hypersonisk på lang rækkevidde, ligesom 3M22 Tzirkon Russisk eller DF26 Kinesisk. Ifølge dem og ifølge andre især i USA, sådanne mastodoner i havene er let lokaliserede og udgør derfor de valgte mål for nye fjendtlige antiskibsmissiler. Imidlertid kunne en faktisk og objektiv analyse af kapaciteter, der tilbydes af hangarskibe, såvel som af virkeligheden af ​​den faktiske trussel tilbyde en meget anden læsning af situationen.

Truslen om langdistance hypersoniske missiler

En missil siges at være hypersonisk, når dens hastighed overstiger Mach 5-tærsklen, hvilket blandt andet forårsager forskellige fænomener såsom oprettelse af et plasma på missilens kontaktflader. Frem for alt kan intet antimissilsystem i dag, være effektiv til at opfange et sådant missil. Flere programmer er lanceret rundt om i verden for at have sådanne missiler, både inden for landmålstrejke og skibsangreb og især store enheder såsom hangarskibe. Kina har i flere år haft to ballistiske missiler præsenteret for at have visse anti-skibskapaciteter, den DF21D med en rækkevidde på 1500 km, og DF26 med en rækkevidde på 4000 km. Den semi-ballistiske bane for missilet antyder, at det genindførte køretøj faktisk opretholder hypersonisk hastighed. EN nye missiler, luftbårne denne gangog afledt af jordbaseret missil DF17, er blevet observeret i år i Kina. Udstyret med en hypersonisk svævefly kunne det være et nyt antiskibsmissil.

DF 26 Parade2015 analyserer forsvaret | Amfibieangreb | Jagerfly
Kinesiske DF26-missiler følger en ballistisk bane og opretholder hypersonisk hastighed indtil stød

Rusland på sin side har indtil videre udviklet to hypersoniske taktiske missiler. det Kh47M2 Kinzhal affyres af en Mig31 eller en Tu22M3M, og kan ramme mål 2000 km væk med hypersonisk hastighed i en semi-ballistisk bane. Det præsenteres som potentielt egnet til at blive brugt som et antiskibsvåben, selvom det ligesom DF21D og DF26 er et missil uden søgende, og derfor naturligvis styret af rumlig registrering. det 3M22 Tzirkon missil, når for ham, er et hav-hav missil lanceret fra lodrette siloer fra UKSK og i stand til at nå mål ved 1000 km med en hastighed på Mach 7. Dens styresystem er i øjeblikket ukendt, men i betragtning af dets taktiske anvendelseskontekst kan man forestille sig at det faktisk har en målretningsenhed til at opdage og slå sit mål.

USA, men også Frankrig, Indien og Japan, udvikler også deres egne hypersoniske anti-skibs missilprogrammer, selvom ingen af ​​projekterne endnu er tilstrækkeligt avancerede til at kende deres ydeevne. . Det er dog sandsynligt, at disse systemer, der er planlagt til at tage i brug mellem 5 og 15 år fra nu, vil bære deres egne detektions- og skelneevner, som moderne antiskibsmissiler. Bemærk endelig, at der allerede er flere supersoniske missiler i brug i nogle flåder, som f.eks P-800 Onyx russiske og indiske brahmos. Uden at være supersoniske er disse missiler allerede hurtige nok til at udgøre betydelige problemer for antiluft- og missilsystemer, der beskytter hangarskibe.

En lille historisk påmindelse

Præsenteret på denne måde kan vi effektivt konkludere, at hangarskibets fremtid i det mindste er truet. Hvordan skal man i dette tilfælde forklare, at alle de store flåder i verden gør en betydelig indsats for hurtigt at udstyre sig med sådanne skibe, og at der i 2035 vil flere hangarskibe sejle på havene end nogensinde før? Anden Verdenskrig? For at besvare disse spørgsmål er det nødvendigt at træde et skridt tilbage.

USS Midway CV43-forsvarsanalyse | Amfibieangreb | Jagerfly
USS Midway i starten af ​​Vietnamkrigen. Skibet vil derefter blive moderniseret og dets dæk udvidet til at implementere nye amerikanske flådefly, såsom F18.

For det er faktisk ikke første gang, at hangarskibets forestående ende er blevet annonceret. Ved slutningen af ​​Anden Verdenskrig troede mange højtstående officerer ved Pentagon, men også inden for de europæiske hære, at hangarskibet ikke længere havde en rolle at spille, med ankomsten af ​​atomvåben. Koreakrigen og den strategiske landing ved Inchon viste det amerikanske militær, at atomvåben ikke var løsningen på alle kriser, og at hangarskibet forblev et uundværligt redskab til at kontrollere havene og til at beskytte amfibiske aktioner. Hangarskibenes rolle i konflikterne i 50'erne og 60'erne øgede kun denne sikkerhed.

Det var dengang, Rusland begyndte at udruste sig selv med langtrækkende bombefly bevæbnet med tunge langtrækkende antiskibsmissiler. Miasishchev M-4 Bison blev derefter erstattet af Tu-16 Badger og Tu-22 Blinder, der var i stand til at bære antiskibsmissiler som Kh22 med en rækkevidde på 600 km og en dykkerterminalhastighed større end Mach 4. Situationen blev endnu vanskeligere med ibrugtagningen af ​​den første Tu-22M Backfire, et supersonisk tungt bombefly, der er i stand til at bære 2500 Kh1,9-missiler ved 3 km og ved Mach 22. Igen blev der rejst mange stemmer for at understrege hangarskibets forældelse og tilsyneladende sårbarhed, især i Vesten. Og der igen påtvinger hangarskibet sig selv som løsningen til at imødegå denne trussel, gennem sammenslutningen af ​​det nye F14 Tomcat jagerfly, der bærer op til 6 langrækkende luft-til-luft missiler AIM54 Pheonix designet til at opsnappe russiske bombefly og muligvis missilerne lanceret mod flåden, og AEGIS-systemet forbundet med SPY-1 radar og SM2 missil som vil blive rygraden i antiluftfartøjsbeskyttelsen af ​​hangarskibene leveret af Ticonderoga-krydserne, som snart vil blive forstærket af Arleigh Burke destroyere.

Tu22M Kh22 Forsvarsanalyse | Amfibieangreb | Jagerfly
I løbet af 70'erne og 80'erne udgjorde de sovjetiske Tu-22M Backfire-regimenter og deres Kh-22 AS-4 Kitchen antiskibsmissiler en betydelig trussel mod NATOs luftfartsselskaber.

Med hensyn til hangarskibet viste det sig at være det væsentlige værktøj til at håndtere alle kriser i verden, fra begyndelsen af ​​70'erne til i dag, hvad enten det er den iranske, irakiske eller libanesiske krise, i Falklandskrigen, af spændingerne med Nordkorea, af interventionen i de jugoslaviske krige, af de syriske og libyske kriser og endda af interventionen i Afghanistan.

Spydet og Skjoldet


Der er 75 % af denne artikel tilbage at læse. Abonner for at få adgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Amfibieoverfald | Jagerfly

De Klassiske abonnementer give adgang til
artikler i deres fulde versionOg uden reklame,
fra 1,99 €.


For yderligere

SOCIALE NETVÆRK

Sidste artikler