Disse 7 teknologier, der vil revolutionere slagmarken i 2040

Hvis de sidste år af den kolde krig var anledningen til talrige og vigtige teknologiske fremskridt inden for rustning, med ankomsten af ​​krydsermissiler, stealth-fly og -skibe og avancerede kommando- og geolokaliseringssystemer, gik denne dynamik fuldstændig i stå med Sovjetblokkens sammenbrud. I mangel af en større og teknologisk avanceret modstander og på grund af de talrige asymmetriske kampagner, som de væbnede styrker deltog i, blev der registreret meget få væsentlige fremskridt fra et teknologisk synspunkt mellem 1990 og 2020, med den bemærkelsesværdige undtagelse af generaliseringen af luftdroner af alle typer. Men med fremkomsten, siden begyndelsen af ​​2010'erne, af et Kina, der er fast besluttet på at indhente og teknologisk overgå alle verdens spillere på den ene side, og genopbygningen af ​​det militære værktøj og russisk forskning, har forsvarets teknologiske tempo igen steget betydeligt i de seneste år, til det punkt at bringe nye teknologier ud, som sandsynligvis vil radikalt ændre udførelsen af ​​militære operationer og magtbalancen i de næste 20 år.

I denne artikel vil vi præsentere de 7 teknologier under udvikling, som er på forskellige stadier af teknologisk modning, men som alle har potentialet til dybtgående at transformere slagmarken inden 2040, til det punkt, at de skaber nye former for krig eller konfrontation, der hidtil er ukendte, eller endda for at gøre visse teknologier forældede, som i dag repræsenterer et strategisk omdrejningspunkt for organisationen af ​​La Défense: rettede energivåben, kvantecomputere, hypersoniske våben, intelligens kunstig intelligens, jernbanekanoner, robotteknologi og de kontroversielle neutrinodetektorer.

1- Direkte energivåben

2022 bliver et nøgleår i fremkomsten af ​​teknologier til rettet energi, nemlig laservåben og mikrobølgevåben. Det er faktisk i år det US Army Guardian, også kendt som DE-SHORAD for Direct Energy - Short Range Air Defence, vil komme i drift. The Guardian vil faktisk være det første højeffekt mobile antiluftskyts og anti-drone forsvarssystem, der slutter sig til kampenheder, med en kraft på 50 Kw tilstrækkelig til at tage på kategori 1 til 3 droner, den er mindre end 25 kg, men også at opsnappe og ødelægge artilleri- og mortergranater, samt de letteste luft-til-overflade-missiler. Samme år vil destroyeren USS Preble fra Arleigh Burke Flight IIA-klassen også blive udstyret med et selvforsvarslasersystem, Helios-systemet, med en effekt på 60 Kw. I Israel bekræftede premierminister Naftali Bennet den 1. februar, at hærene vil have "om mindre end et år", et laservåbensystem kaldet "Laser Wall" bruge en 100 Kw laser til at forstærke og delvist erstatte Iron Dome-systemet for at forsvare landet mod raket- og morterangreb fra Hamas.

den amerikanske hærs DE-SHORAD Guardian går i tjeneste i år - bemærk de massive køleplader, der dækker køretøjets skrog

Denne dille efter rettede energivåben reagerer på et presserende behov for at imødegå potentielle angreb fra lette droner, omstrejfende ammunition, raketter og artilleri med en teknologi, der er økonomisk mere effektiv end de missiler, der i øjeblikket er i drift, og teknologisk mere effektiv end konventionel. CIWS artillerisystemer. Faktisk har størstedelen af ​​disse trusler en latterligt lave enhedsomkostninger, hvilket gør det muligt for modstanderen at gennemføre mætningskampagner til en lavere pris, samtidig med at missilerne, der bruges til at imødegå dem, har en enhedspris på 10 50 gange større. Derudover kan en 100 Kw laser ødelægge et mål op til 20 km væk, hvor et artilleri CIWS-system kun kan være effektivt ved mindre end 4 km, ofte mindre, hvilket kræver indsættelse af 25 gange flere CIWS-systemer for at dække det samme område . Udviklingen af ​​rettede energivåben er dog stadig i sin vorden i dag, og mange teknologiske forhindringer skal overvindes for at udnytte det fulde potentiale af disse nye systemer.

Den første af disse er selve kraften i disse våben, for hvis en 50 eller 100 Kw laser effektivt kan eliminere lette droner eller hjemmelavede raketter, er det nødvendigt at levere en meget højere effekt, ud over 300 Kw, for at være effektiv mod tungere krydsermissiler , fly eller droner. Men at øge kraften af ​​kamplasere er alt andet end et trivielt emne, da det ikke kun er nødvendigt at have teknologien til at skabe en laser af denne kraft, men det er også nødvendigt at være i stand til at forsyne disse systemer med elektrisk energi. Desuden, uanset om det er produktionen af ​​strøm eller selve laseren, producerer de alle en meget stor mængde varme, som det er nødvendigt at sprede for at opretholde et vedvarende og gentaget engagement, hvilket giver betydelige udfordringer med hensyn til materialer, men også infrarød stråling , mens multispektral stealth er blevet en prioritet for alle kampstyrker. Ikke desto mindre gøres der meget betydelige bestræbelser, især i USA, for at reagere på disse vanskeligheder med det bebudede mål at have et komplet udvalg af højenergibeskyttelsessystemer til både land- og flådestyrker og luftfartsselskaber inden udgangen af årti.

2- kvantecomputere


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter -

Artiklerne i fuld adgang er tilgængelige i afsnittet "Gratis varer". Flash-artikler er tilgængelige i fuld version i 48 timer. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyse, nyheder og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Køb af abonnementer er kun tilgængeligt fra hjemmesiden - afsnittet Abonnementer og værktøjer


Hæld en savoir plus

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW