Midt i voksende spændinger med Beijing ønsker Taiwan at øge forsvarsudgifterne med 13,9 % i 2023

for bare et år siden, myndighederne i Taipei annoncerede en forhøjelse af forsvarsbudgettet af den autonome ø siden 1949, for at bringe 16,8-budgettet til 418 milliarder dollars, 2022 milliarder dollars Taiwan, dvs. en stigning på 5,2 % i forhold til 2021, for at reagere på den stigning i truslen fra den hurtige opbygning af de væbnede styrker i Folkerepublikken Kina. Ved at gøre det havde Taiwan til hensigt at overskride den nuværende tærskel for sin forsvarsindsats på 2 % af landets BNP for gradvist at øge den til 3 %. Krigen i Ukraine, men også den betydelige stigning i spændingerne med Beijing i de seneste måneder, og PLA's magtdemonstrationer efter besøget af præsidenten for det amerikanske Repræsentanternes Hus på øen for et par uger siden, har tilsyneladende overbevist Taiwansiske myndigheder vil fremskynde tempoet i denne vækst, da de i dag meddelte, at de agter øge denne forsvarsindsats til $586,3 milliarder Taiwan, eller €19,4 milliarder US, en stigning på T$108, mia. og 13,9 % i relativ værdi.

For Taiwan er det frem for alt et spørgsmål om at øge moderniseringen og styrkelsen af ​​dets defensive kapacitet. Dette nye budget skal således delvist bruges til at finansiere anskaffelse af nye kampfly til opgave at holde kinesiske jagerfly, bombefly og droner på afstand flere og flere skal sættes ind foran og omkring øen, herunder ud over adskillelseslinjen i passet Taiwan, der hidtil er blevet betragtet som grænselinjen mellem de to lande. Interessant nok er denne stigning imidlertid lavere end den samlede stigning i statsbudgettet, som vil nå op på mere end 20 % i 2023. Det taiwanske forsvarsbudget repræsenterer faktisk kun statens 4. budgetpost for 14,6 % af det, der kommer efter budgetter afsat til sociale ydelser, uddannelse og støtte til økonomien.

Efter F-CK-1 tomotorede jagerfly afledt af F-16, designede den taiwanske luftfartsindustri Brave Eagle, et trænings- og angrebsfly beregnet til at træne F-16V piloter, og påtog sig udviklingen af ​​en 5. generations jæger

Det skal siges, at Taiwan i modsætning til europæiske demokratier har en gunstig økonomisk og budgetmæssig kontekst med en årlig vækst på mere end 4 % og en gæld på mindre end 25 % af BNP. Derudover kan landet stole på flere globalt værdifulde økonomiske styrker, især inden for halvlederproduktion. Således kontrollerer den taiwanske gigant TSMC i dag alene næsten 25% af halvledere i verden, 49% af verdensproduktionsmarkedet og endda 92% af computerchips, langt foran sin første konkurrent, Samsung, som kun når 12% markedsandel . Virksomheden alene bidrager med 6 % af øens BNP, og dens markedsværdi på 540 milliarder dollar repræsenterer næsten 65 % af samme BNP. Vestlig afhængighed af TSMC's halvledere er både en yderligere grund for Beijing til at reintegrere øen i Folkerepublikken Kina, og Taipeis bedste garanti for vestlig involvering i dets forsvar. At miste denne industrielle kapacitet kunne faktisk for Vesten repræsentere en økonomisk katastrofe, der er meget større end den, der kunne udgøre annekteringen af ​​Kuwait af Saddam Husseins Irak på kulbrintemarkedet, og som alligevel mobiliserede den største militærkoalition i moderne historie.


Resten af ​​denne artikel er kun til abonnenter

Artikler med fuld adgang er tilgængelige i " Gratis varer“. Abonnenter har adgang til de fulde artikler om analyser, OSINT og syntese. Artikler i arkiverne (mere end 2 år gamle) er forbeholdt Premium-abonnenter.

Fra €6,50 pr. måned – Ingen tidsforpligtelse.


Relaterede stillinger

Meta-forsvar

GRATIS
VIEW