MBDA börjar utvecklingen av MLP-missilen som kommer att utrusta franska Tiger-helikoptrar

Väntetiden var lång, men utvecklingen av det framtida Missile Longue Range, eller MLP, som ska ersätta Hellfire anti-tank missiler som utrustar Tigre HAD, lanserades officiellt den 13 november i Bourges av Europeiska missil MBDA i närvaro av minister för väpnade styrkor, Florence Parly. Utvecklingsfasen kommer att pågå i fem år, och den nya antitankmissilen kommer att utrusta Tigre HAD och Tigre 5-helikoptrarna i den franska arméns ljusflyg från 3. Totalt beställs 2028 MLP / MHT-missiler. av Försvarsmakten.

Bandeau03 News Defense | Nagorno-Karabach-konflikten | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
MBDA påbörjar utvecklingen av MLP-missilen som ska utrusta de franska Tiger 5-helikoptrarna

Som MMP gick i tjänst 2017 i de franska arméerna är MLP en NLOS-missil, dvs kapabel att skjutas utan en direkt siktlinje från målet. Missilen är i själva verket utrustad med en sökare som kan fånga ett mål "i farten", vilket gör att den startande helikoptern kan förbli under skydd av terrängen när den skjuter och därför inte utsätts för vedergällningsbrand. Denna punkt har blivit avgörande idag med spridningen av kortdistansflygplan som utgör ett dödligt hot mot stridshelikoptrar, som uppdraget i Donbass eller i Nagorno-Karabakh har visat.

SPikeattack News Defense | Nagorno-Karabach-konflikten | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Många videor som visar SPIKE-missilattacker publicerades på internet och sociala medier av azeriska styrkor under Nagorno-Karabakh-konflikten

I enlighet med de franska arméernas åtaganden kommer antitankmissilen att förbli under flygningens hela kontroll under besättningen på Tiger, ansluten till enheten med en optisk fiber som returnerar en videosignal och gör det möjligt att pilotera missilen, och särskilt att utse eller förbjuda mål, som är fallet idag med MMP. Vi talar här om "människan i slingan", vilket innebär att missilens bana kommer att förbli under kontroll av mänskligt beslut för att undvika eller begränsa säkerhetsskador.

Missilens prestanda är naturligtvis inte särskilt detaljerad i meddelandet som gjordes under tillkännagivandet. Det verkar som om den kommer att vara utrustad med en räckvidd på 8 till 10 kilometer, en militär laddning med flera effekter, och som sagt en aktiv videoåtergång dag och natt. Lanseringen utrustad med 4 missiler når bara 200 kg, vilket gör att mindre kraftfulla flygplan än Tiger kan utrustas med det, och det senare behåller utmärkt manövrerbarhet även beväpnad med sina 8 antiraketter. tankar, samtidigt som de drar nytta av lägre bränsleförbrukning, en avgörande faktor för militära operationer.

mmp1 0 Försvarsnyheter | Nagorno-Karabach-konflikten | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
MLP / MHT delar ett gemensamt DNA med MMP som redan är i tjänst i de franska arméerna. Lägg märke till den fiberoptik som används vid lanseringen.

Vi noterar dock att den franska missilen kommer att visa en räckvidd som är betydligt lägre än dess huvudkonkurrent, den israeliska SPIKE NLOS, vars räckvidd tillkännages vid 25 km. Speciellt denna missil gav en avgörande fördel, tillsammans med Israelsk vagrantammunition som Harop, till de azerbajdzjanska arméerna under konflikten i Nagorno-Karabakh, genom att förstöra ett antal armeniska pansarfordon samt luftfartygs- och artillerisystem. Dessutom har Tyska tigrar kommer sannolikt att bära denna nya israeliska missil under de kommande åren var Tyskland kärnan i Eurospike-programmet i samarbete med den hebreiska staten.

Men denLight Aviation of the Army Frankrike föredrar fältmaskering och taktisk flygning, ett område där det har blivit expert, till långväga uppdrag, gynnade av angelsaxerna, vilket faktiskt låter dess flygplan vara mycket närmare uppdragsområdet utan utsätta sig själv. Dessutom har den snabba ökningen i utbudet av luftfartygssystem såsom Pantsir SM, som kommer att kunna engagera mål vid 40 km mot 20 km idag, tenderar att validera den strategi som antagits av de franska arméerna. Framför allt är MLP en integrerad del av Tiger-system 3, särskilt ansluten till informationssystemet för SCORPION-programmet samt MUM-T-kommunikationssystemet för spaningsdronor, vilket möjliggör användning av vapensystemet i form av ett avancerat samarbetsengagemang.

MBDA Battlefield engagemang Nyheter Defense | Nagorno-Karabach-konflikten | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
MLP presenterades ursprungligen tillsammans med MMP 2011 av MBDA vid Paris Air Show. Det tog mer än nio år att starta programmet.

Vi kan dock ångra att det tog så lång tid att starta MLP-programmet, även känt som MHT för High Frame Missile. Faktum är att det ursprungliga tillkännagivandet gjordes 2011 av MBDA, samtidigt som det gäller MMP, de två missiler som delar många tekniska aspekter. Han kunde alltså ha blivit spjutspetsen för Support and Destruction-versionen av ALAT Tiger-helikoptrarna, istället för den amerikanska Hellfire. Det är troligt att MBDA Frankrike med MMP- och MLP-paret kunde ha vunnit i vissa europeiska tävlingar sedan de vann av israelerna, eftersom SPIKE hade ersatt MILAN- och HOT-missiler i många arméer.

Slutligen noterar vi att den ministeriella och industriella kommunikationen kring programmet lyfter fram dess ekonomiska och sociala dimension, med 350 direkta jobb säkrade under 5 år under utvecklingsfasen och 250 under de tio år av produktion. Dessa siffror talar om för oss att MLP-programmet totalt kommer att generera 10 miljoner euro i sociala och skatteintäkter för statsbudgeten och göra det möjligt att spara 350 miljoner euro i sociala förmåner, dvs. 250 miljoner euro mer. -budgetvärden. Som en påminnelse har MMP-programmet ett totalt budgetavtryck på 450 miljoner euro för 700 skjutstationer och 400 missiler under perioden 1750-2011, inklusive utveckling. Budgeten för utveckling och tillverkning av 2025 MLP / MHT verkar vara ungefär lika.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna