Storbritannien skulle inte ha medel för sina försvarsambitioner

De brittiska myndigheterna har under de senaste månaderna visat på betydande försvarsambitioner, som vissa har beskrivit som exemplariska.Alltså i september, innan Boris Johnsons avgång från 10 Downing Street, Försvarsminister Ben Wallace meddelade stolt att han hade för avsikt att höja Storbritanniens försvarsinsats till 100 miljarder pund i slutet av decenniet och att behålla den på 3 % av BNP.

Det var åtminstone nödvändigt att finansiera alla program som utlovats av den brittiska regeringen, vare sig det är Tempest-stridsflygplanen, fregatter av typ 31 och typ 32, den nya klassen av ubåtar, kärnvapen Dreadnought-seglare eller ersättningen av Pumas manöverhelikoptrar , för att inte tala om moderniseringen av pansarkåren med det mycket omtvistade Ajax-programmet.

Sedan Rishi Sunaks ankomst till landets ledare verkar en våg av ekonomisk realism ha svept över brittiska ministerier, inklusive försvarsministeriet, fortfarande i händerna på Ben Wallace.

Således meddelade finansminister Jeremy Hunt för några veckor sedan att London skulle respektera sina åtaganden och behålla sin försvarsinsats över 2 % av BNP. (br) Avsluta därför de 3 % som tillkännagavs i september, och tillsammans med dem har en stor del av de hittills annonserade programmen ställts in, minskat eller i bästa fall skjutits upp till ett obestämt datum.

Detta är hur fregattprogrammet av typ 32, som är tänkt att kompensera för förlusten av antiubåtsförmåga hos den kungliga marinens ytflotta, kommer inte att lanseras på flera år, förmodligen inte före slutet av detta decennium. Ytterligare A400M strategiska luftlyftare förväntas av Royal Air Force, är helt enkelt övergivna.

När det gäller Ajax-programmet förblir det en gåta, de korrigeringar som gjorts för att lösa vibrations- och bullerproblemen är hittills inte tillfredsställande, medan varken Lockheed-martin eller det brittiska försvarsministeriet vill leda till att kontraktet.

London kämpar för att hitta finansiering för sina försvarsambitioner
Ordern på ytterligare 8 A400M för Royal Air Force har avbrutits av London, vilket bedömer operationen omöjlig att finansiera i det aktuella sammanhanget

I vilket fall som helst finns det, tvärs över kanalen, ett oberoende organ avsett för verifiering av offentliga räkenskaper, National Audit Office eller NAO, motsvarande Cours de Comptes i Frankrike.

Et slutsatserna i sin senaste rapport i fråga om den budgetmässiga hållbarheten för försvarsprogram som genomförts av den brittiska regeringen, visar sig vara särskilt allvarliga och utan överklagande: det är omöjligt, i den nuvarande budgetplanen, för det brittiska försvarsministeriet att finansiera alla program som pågår med utrustningsplanen 2022-2032, motsvarande en militärprogramlag i Frankrike.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs och elektronisk krigföring | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna