Boeing F-15EX Eagle II närmar sig Indonesien, och dess första exportorder

Indonesiens försvarsminister Prabowo Subianto undertecknade ett samförståndsavtal den 21 augusti för 24 F-15EX Eagle II för det indonesiska flygvapnet, under sitt besök på Boeings anläggning i Saint-Louis för att tillverka flygplanet för det amerikanska flygvapnet.

I början av 2021 beskrev det indonesiska flygvapnets stabschef flygmarskalk Fajar Prasetyo kommande förvärvsplaner för att modernisera landets flygvapen. För att ersätta Su-30 och Su-27 som fortfarande är i drift, och de äldsta F-16:orna, planerade man att förvärva 36 flygningar Rafale franska, samt åtta amerikanska Boeing F-15EX Eagle II tunga stridsflygplan.

Det då presenterade målet att en order på dessa två flygplan före årets slut verkade överdrivet ambitiöst vid den tiden. Och i själva verket var det nödvändigt att vänta till följande år på den första beställningen av 6 Rafale meddelas, medan ett åtagande om 42 flygplan undertecknades av Jakarta.

Samma år, i februari 2022, fick det indonesiska flygvapnet och dess försvarsminister Prabowo Subianto parlamentets godkännande att förhandla fram en order på 36 F-15EX jaktplan.

Samförståndsavtal undertecknat för 24 indonesiska F-15EX Eagle II

Efter ett och ett halvt år av förhandlingar slutfördes den första etappen av denna order, reducerad till 24 flygplan, den 21 augusti, medPrabowo Subiantos undertecknande av ett samförståndsavtal med Boeing-företaget, om henne. Den indonesiske försvarsministern besökte för tillfället Boeings industrianläggning i Saint-Louis, som tillverkar F-15EX Eagle II för det amerikanska flygvapnet, men även F/A-18 E/F Super Hornet för den amerikanska flottan.

Probowo Subianto boeing mou Fighters flygplan | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Undertecknande av samförståndsavtalet mellan Indonesien och Boeing, i St. Louis, Missouri, av Mark Spears (biträdande chef för stridsprogram på Boeing) och Marshall Yusuf Jauhari, under ögonen av Indonesiens försvarsminister Prabowo Subianto.

För tillfället har ingen information utöver denna signatur avslöjats, vare sig det gäller omfattningen av det framtida kontraktet, dess kostnad eller dess tidtabell. Vi kan dock anta att de 13 miljarder dollar som ursprungligen beviljades av det indonesiska parlamentet var otillräckliga för en flotta på 36 flygplan, eller tre skvadroner.

Dessutom är det bara ett första steg i en komplex process, som fortfarande måste få tillstånd från FMS och den amerikanska senaten, och framför allt gå igenom vändningarna i det indonesiska kreditfrigivningsförfarandet. Med andra ord är det troligt att den indonesiska F-15EX, om kontraktet skulle bekräftas, först skulle komma i bruk i slutet av decenniet, i bästa fall.

Det finns dock en nödsituation för Jakartas flygvapen. Utan att vara i linje med amerikanska ståndpunkter, som Japan eller Sydkorea kan vara, står Indonesien dock inför ökande spänningar med Kina kring de facto annekteringen av Sydkinesiska havet som Peking beslutat om.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna