Torsdagen den 7 december 2023

Med beställningen 486 ytterligare HIMARS-uppskjutare kommer Polen att ha 60 gånger fler raketuppskjutare än Frankrike år 2030.

Detta hade väntats i flera veckor, och i synnerhet sedan Mariusz Błaszczaks besök på Lockheed-Martin HIMARS monteringsplats i Camden, Arkansas, i maj förra året. Det är nu gjort.

Den 11 september meddelade samme Mariusz Błaszczak, den polske försvarsministern, att han hade godkänt en mycket stor order på ytterligare HIMARS-system, såväl som ammunition, från Lockheed-Martin, allt för ett kuvert på upp till 10 miljarder dollar. .

486 HIMARS bärraketer och tusentals ammunition för Polen

Enligt pressmeddelandet kommer Polen därför genom FMS att beställa 486 HIMARS-raketer, utöver de 20 som redan beställdes 2019, samt flera tiotusentals GMLRS-, GMLRS-ER-, ATACMS- och PrSM-missiler, enl. Lockheed-Martin.

Dessa system kallas HOMAR-A (Amerika) och kommer att förstärka de cirka 290 K239 Chunmoo raketuppskjutningssystem som beställdes för ett år sedan från Sydkorea, och som betecknas med kodnamnet HOMAR-K (Korea) i de polska arméerna.

HIMARS i Ukraina
Polen hade redan 2019 beställt 20 HIMARS-raketer, varav två är avsedda för träning.

De polska systemen kommer att beväpna 27 artilleriskvadroner med lång räckvidd, varav den stora majoriteten kommer att behöva skapas under de kommande åren, eftersom de polska arméerna bara opererat runt hundra lokalt utformade flera raketgevär, eller sovjetiska hittills.

Den exakta dispositionen av ordern har ännu inte presenterats av de polska myndigheterna. I synnerhet känner vi inte till leveransschemat, liksom den del av lokal design som kommer att förhandlas fram mellan LM och de polska myndigheterna.

Uppenbarligen kan detta nya tillkännagivande inte betraktas utanför den polska valkontexten , med lagstiftande val med osäkra resultat närmar sig sin deadline den 15 oktober. Faktum är att den polska PiS-regeringen ökar sina tillkännagivanden av denna typ, i syfte att smickra sina nationalistiska väljare.

Å andra sidan, om detta tillkännagivande skulle förverkligas, skulle de polska arméerna ha tre gånger större eldkraft än alla europeiska arméer tillsammans.

60 gånger fler raketuppskjutare än den franska armén 2030

Låt oss i detta avseende påminna om att LPM 2024-2040 tillhandahåller, för den franska armén, ersättningen av den 8 LRU som för närvarande är i tjänst, med 13 nya raketuppskjutningssystem med lång räckvidd 2030, 60 gånger mindre än de polska arméerna kommer att ha det.

K-239 Chunmoo
Polen har redan beställt 290 sydkoreanska K239 Chunmoo-system kallade HOMAR-K inom de polska arméerna

LOGO meta defense 70

Resten av den här artikeln är reserverad för prenumeranter -

Klassiska prenumerationer ger tillgång till alla Flash-artiklar, analyser och synteser, utan reklam, från €1,99.

Premiumprenumerationer också tillgång till artiklar över två år gamla i arkivet, såväl som avancerade forskningsverktyg och att publicera två pressmeddelanden eller jobberbjudanden per månad gratis i Partners-sektionen ( + Push sociala nätverk / ansökan).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, en före detta flygpilot för fransk sjöfart, är redaktör och huvudförfattare till webbplatsen Meta-defense.fr. Hans expertområden är militär flygteknik, försvarsekonomi, luft- och ubåtskrigföring och Akita inu.

För vidare

2 kommentarer

  1. Vad är poängen med en stor flotta av raketgevär när vi har Rafale ?
    För 10 miljarder får du hundra plan med all utrustning och det gör jobbet mycket bättre

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna