Kan försvarets euroobligationer återbalansera förvärven av europeiska arméer?

För några dagar sedan föreslog Estlands premiärminister Kaja Kallas att man skulle använda försvarets euroobligationer för att finansiera en europeisk plan avsedd att finansiera den snabba moderniseringen av EU:s arméer.

Liksom Covid-krisens Coronabonds skulle dessa Defense Eurobonds göra det möjligt att övervinna de budgetmässiga begränsningar som idag hämmar de europeiska arméerna i deras moderniseringsarbete och staterna i det militära stödet till Ukraina.

Men detta initiativ, beroende på hur det är utformat, kan också vara ett värdefullt verktyg för att expandera och modernisera den europeiska försvarsindustrin, i synnerhet genom att uppmuntra européer att vända sig mycket mer än de gör idag, mot militär utrustning som är designad och tillverkad på den gamla kontinenten.

Endast 22 % av EU-arméernas förvärv berör europeiska försvarsföretag

Faktiskt, enligt en färsk rapport publicerad av IRIS, en fransk tankesmedja, skulle andelen europeiskt designat försvarsmaterial och utrustning i de senaste förvärven av arméerna på den gamla kontinenten endast representera 22 %, medan USA ensamt skulle få 63 % av de totala europeiska investeringarna i detta område.

F-35 USAF Elephant Walk
Av 100 miljoner euro som har spenderats av europeiska arméer på förvärv av försvarsutrustning under de senaste åren, spenderas 63 miljoner i USA, 15 miljoner i icke-europeiska länder och endast 22 miljoner inom basen, industriellt och tekniskt europeiskt försvar.

I och för sig är denna procentsats ingen överraskning. De senaste åren har amerikanska tillverkare faktiskt vunnit merparten av vapenkontrakt som tilldelats av europeiska länder, inklusive inom områden där europeiska industrier har effektiva och konkurrenskraftiga erbjudanden.

Vi tänker naturligtvis på flodvåg F-35, valt eller snart utvalt av mer än femton europeiska flygvapen, inklusive i länder med högpresterande stridsflygplan av lokal design, vilket är fallet med Tyskland, Italien och troligen snart, från SpanienMed den Typhoon.

Detta är också fallet inom luftvärnsförsvar, med Patriot som valts av 5 europeiska länder, där den europeiska SAMP/T Mamba, minst lika effektiv och billigare, endast är i drift i Frankrike och Italien. , de två länder som designade den.

Utöver USA har andra länder gjort spektakulära genombrott de senaste åren i Europa, i synnerhet Sydkorea med K2-stridsvagnen och den självgående pistolen K9, eller till och med Israel, med ATMOS-kanonen, eller till och med olika missilsystem, såsom pansarvärnsmissilen SPIKE.

Varje gång finns det minst en, ibland fler, europeisk utrustning, med identisk eller till och med överlägsen prestanda, och ändå ignorerad av de europeiska arméerna och ledarna som samtidigt har validerat den europeiska strategiska kompassen, som syftar till att exakt öka , EU:s strategiska självständighet på försvarsindustrins område.

Att sätta köp av europeisk utrustning i hjärtat av Eurobonds Defence-modellen

Det är just här principen om Defense Eurobonds, föreslagna av Estlands premiärminister Kaja Kallas, avsett att finansiera moderniseringen av europeiska arméer för att möta hotets snabba utveckling, kan spela en avgörande och strukturerande roll, till förmån för en djupgående kulturell förändring inom EU-arméerna.

Eurobonds Defense Kaja Kallas
När han talade vid säkerhetskonferensen i München 2024, stödde Kaja Kallas, Estlands premiärminister, idén om att lansera en europeisk fond på 100 miljarder euro, avsedd att modernisera europeiska arméer, och finansierad av försvarets euroobligationer.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Budgets des armées et effort de Défense | Analyses Défense | Chaine de sous-traitance industrielle défense

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna