4 duurzame budgetmodellen voor de modernisering en uitbreiding van de krijgsmacht

In een verrassend discrete mediaomgeving voltrekken zich tegelijkertijd verschillende grote crises op de planeet die kunnen uitgroeien tot een gewapend conflict tussen grootmachten, of het nu gaat om de crisis tussen Oekraïne en Rusland waarbij mogelijk de NAVO betrokken is, de crisis tussen Israël en Iran over de nucleaire programma, of de crisis tussen Peking en Taiwan, elk van hen draagt ​​het begin in zich van een grootschalig internationaal conflict waarbij Europa, en Frankrijk in het bijzonder, betrokken zou kunnen zijn. In deze context lijkt het erop dat de middelen waarover de Franse strijdkrachten vandaag beschikken kwantitatief ontoereikend en kwalitatief ongeschikt zijn om ermee om te gaan. Het huidige model van de strijdkrachten is inderdaad gedefinieerd op basis van paradigma's van wereldwijde vrede en verre crises van lage intensiteit, waarop Frankrijk wilde reageren met een inzetbare expeditiemacht, terwijl het zijn eigen veiligheid waarborgde door middel van nucleaire afschrikking.

Tegenwoordig zijn dit formaat en deze doctrine echter niet langer geschikt en moeten de Franse legers, net als al hun westerse bondgenoten, een ingrijpende verandering doorvoeren om de uitdaging te kunnen onthullen die wordt opgelegd door landen als Rusland. , China maar ook zwaar bewapend tussenlanden zoals Iran of Turkije, om de veiligheid van zijn onderdanen, de integriteit van zijn grondgebied en het behoud van zijn belangen te waarborgen. De behoeften op dit gebied zijn enorm, zowel voor het leger, de Franse marine, de lucht- en ruimtemacht als voor de ontwikkeling van de nationale defensie-industrie. In de huidige economische en sociale context kan het echter moeilijk, zo niet onmogelijk lijken om de nodige budgettaire inspanningen te leveren om tijdig in te spelen op de reële behoeften van de strijdkrachten, althans dit is de algemeen aanvaarde perceptie, die verklaart de sterke weerstand die de politieke en economische autoriteiten op dit gebied constateren. En zelfs als de gevolgen van een crisis in Oekraïne voor de economie en de sociale en maatschappelijke balansen in Europa anders groter zouden zijn dan de investeringen die nodig zijn om deze in te dammen, lijkt de politieke doxa stand te houden, liever het exogene risico op zich nemend dan d verantwoordelijkheid nemen voor de vastberaden actie.

De Russische strijdkrachten beschikken nu over aanzienlijke operationele middelen die in staat zijn de verdedigingswerken die Europese landen kunnen inzetten te overtreffen, zelfs in een collectieve defensie-inspanning die wordt gecoördineerd door de NAVO of de EU.

Tegenwoordig zijn er echter verschillende modellen die het mogelijk zouden maken om de nodige investeringen vrij te maken, in ieder geval met betrekking tot de modernisering van de legers, met inachtneming van de bestaande budgettaire beperkingen, en met name de noodzaak om de overheidstekorten niet te vergroten. Deze modellen, waarvan vier in aantal volgens het principe van positieve waardering van de defensie-inspanning, de operationele buffer, de defensiebasis en het Europese defensieherkapitalisatieplan, bieden elk hun eigen voordelen en hun eigen beperkingen, maar alle zouden het vandaag de dag mogelijk maken om op beide te reageren. technologische en industriële uitdagingen om de nationale strijdkrachten te versterken, en daarmee de veiligheid van het land en die van zijn buren.

1- Het principe van positieve waardering van de defensie-inspanningen

Het eerste model is ook het eenvoudigst en het minst beperkend om te implementeren. Het principe van positieve waardering van defensie-inspanningen, ook wel Positieve waardering Verdediging, gebaseerd op de sociale en budgettaire efficiëntie van staatsinvesteringen in de defensie-industrie, terwijl er binnen de staatsbegroting zelf een heilzame begrotingscyclus wordt gecreëerd. Samengevat, gaat elke miljoen euro die de staat investeert in de nationale defensie-industrie 25 banen voor een jaar genereren, banen die op synthetische wijze 0,6 miljoen euro aan belasting en sociaal inkomen en 0,45 miljoen euro aan sociale besparingen zullen genereren, allemaal ten laste van de staatsbegroting. In totaal zal het geïnvesteerde miljoen dus € 1,05 miljoen aan budgettair rendement opleveren voor de staat, dat wil zeggen meer dan het kost. Rekening houdend met de gemiddelde exportvolumes, bereikt het aantal banen dat over een jaar wordt gecreëerd of behouden, 37, en het budgetrendement wordt gemaximeerd op 1,6 miljoen euro per geïnvesteerde euro.

Waarom haast de staat onder deze omstandigheden niet om op dit gebied te investeren, vooral omdat hij de zekerheid heeft geen extra staatsschuld te creëren en dat hij bij de overgang 37 banen per miljoen euro per jaar zal creëren, of driemaal de gemiddelde efficiëntie die wordt waargenomen bij de economische acties van de staat? Het antwoord is zowel eenvoudig als complex. De begrotingsmechanismen staan ​​de staat vandaag inderdaad niet toe om een ​​deel van zijn investeringen in een zichzelf in stand houdende economische zeepbel te stoppen, gecompenseerd door de inkomsten die ze zouden kunnen genereren. Voor aanhangers van budgettaire strengheid maakt dezelfde opvatting van een zelfvoorzienende sectorale economische investering deel uit van budgettaire ketterij. Bovendien zou de implementatie van mechanismen om de inkomsten en budgettaire besparingen soepel te laten verlopen meerdere jaren vergen, waarin de staat bepaalde tekorten gedeeltelijk zal moeten dekken om de groeifase te financieren. Ten slotte is deze benadering in strijd met de boekhoudregels die door de Europese autoriteiten worden opgelegd, met name in het kader van de euro.

De Franse defensie-industrie genereert een budgettair rendement van meer dan 100% ten opzichte van de investeringen voor de Franse staat

In feite, hoewel het economisch zeer eenvoudig te implementeren is, is het principe van positieve valorisatie van de defensie-inspanning op zichzelf een bij uitstek politieke daad, en niet een technische. Het veronderstelt een sterke wil van de kant van de uitvoerende macht op dit gebied, om, in het licht van een publieke opinie die meestal zeer slecht op de hoogte is, zowel van de veiligheids- als de industriële kwesties op dit gebied, een vrijwillige richting te rechtvaardigen van investeringen in de defensie-industrie. Aan de andere kant, mits de voorwaarden vereist zijn, is het ontegensprekelijk een zeer effectieve politieke strategie, zowel vanuit economisch als sociaal oogpunt, en vooral om de legers op termijn de middelen te geven om hun opdrachten veilig te stellen.

2- De operationele buffer

Als positieve waardering vooral een politieke benadering is, de operationele buffer, is een puur technische benadering. Het mechanisme is niet ingewikkeld, aangezien het gaat om de financiering van overtollig materieel binnen de legers, dat waarschijnlijk in korte tijd en tegen gunstige tarieven naar internationale klanten zal worden geëxporteerd. Het vindt zijn rechtvaardiging in de snelle evolutie van de internationale veiligheidssituatie, die heel vaak een urgentie creëert bij de uitvoering van internationale defensiecontracten, wat niet erg verenigbaar is met de industriële realiteit. Om dit te ondervangen, stelt de operationele buffer voor om een ​​ad-hocstructuur op te richten die de levering zou financieren van uitrusting die op korte of middellange termijn op het internationale toneel kopers zou kunnen vinden, en die ze in de tussentijd zou verhuren aan de Franse Strijdkrachten, die dan zouden profiteren van een uitgebreidere vloot of vloot van hun uitrusting, waardoor beter rekening kan worden gehouden met operationele behoeften.

De operationele buffer maakt het mogelijk om op elk moment het aantal uitrustingen dat beschikbaar is voor de Franse legers te vergroten, door te anticiperen op de tweedehands exportmarkt, op een zelfvoorzienend economisch model vanuit budgettair oogpunt

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN